Pug Köpekler Neden Çok Horlar?

 Pug Köpekler Neden Çok Horlar?

Köpekler insanlara benzeyen birçok sorun yaşayabilir. Bunlardan biri de horlamadır. Köpeklerin horlaması köpek sahipleri için ilginç ve sevimli olabilir.

Bazı köpek sahipleri ise köpeklerin horlamasından rahatsız olabilir. Pug ırkı köpekler basık burun yapısına sahiptir. Bu nedenle diğer köpeklere kıyasla daha fazla horlarlar.  Satılık pug ilanlarına bakarken köpeğinizin horlama ihtimalini de düşünmelisiniz.

Satılık Pug köpekleri sevecen halleriyle sizi ikna eder ve horlama problemini önemsiz görebilirsiniz. Fakat bir süre sonra bu sorundan rahatsız olursanız farklı yöntemler ile horlama sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Pug köpekleri obeziteye yatkındır. Köpeğiniz aşırı kilo nedeniyle horluyorsa, düzenli beslenme ve diyet programları ile bu sorunu çözebilirsiniz.

Pug Köpeklerde Horlama Nedenleri

Köpeklerde horlama çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir.

  • Brakisefal türler: Brakisefal kısalmış kafa anlamına gelmektedir. Satılık pug ilanlarına bakarken köpeğinizin brakisefal türlerden biri olduğunu bilmelisiniz. Bulldog, Boston terrier, Boxer ve Pekinez köpeklerde aynı türdendir. Bu tür köpeklerin kafa yapıları kısadır. Bu nedenle burunları yüzüne basık görünür. Burun kanalları kısa olduğu için horlama sorunları yaşayabilirler.
  • Aşırı kilo: Aşırı kilolu köpeklerde üst hava yollarında bulunan dokularda yağ birikimi olur. Bu nedenle sıklıkla horlarlar.
  • Solunum sorunları: Mantar ya da bakteri enfeksiyonları ve astım gibi problemler horlamaya neden olabilir. Bu hastalıklar gözde akıntı, hapşırma, iştah kaybı ve öksürme ile kendini gösterir.
  • Yabancı Nesneler: Köpeğinizin burnuna ya da ağzına sıkışan nesneler öksürüğe, huzursuzluğa ve horlamaya neden olabilir.
  • Uyku pozisyonu: Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yanlış yatış pozisyonları horlamaya yol açabilir. Yanlış uyku pozisyonundan kaynaklanan horlamalar yatış şeklini değiştirdiğinde düzelir.
  • Diş Sorunları: Dişlerde oluşan apseler horlamaya neden olabilir. Aynı şekilde sinüslerdeki ya da ağız boşluğundaki kitleler de horlamaya yol açabilir.

  • Bunlara ek olarak polipler, alerjiler, kitleler, enfeksiyonlar ve travmalar diğer horlama nedenlerinden bazılarıdır. Köpeğinizdeki horlama bir anda meydana gelirse, horlama sesi zaman içerisinde yükseliyorsa veya horlama ile birlikte hapşırık, öksürük, davranış değişiklikleri ve iştahsızlık görünüyorsa veteriner hekimize başvurmalısınız.

Köpeklerde Brakiosefalik Sendrom

Brakiosefalik sendrom, Pug ırkı köpekleri de etkileyen bir üst solunum yolu rahatsızlığıdır. Bu üst solunum yolu rahatsızlığı köpeklerin havayolu direncinin artmasına sebep olur. Bu nedenle nefes almaya yönelik çabası artar.

Bu sendromu yaşayan köpeklerin ağzından daha rahat nefes aldığı bilinir. Sendromdan etkilenen köpekler egzersiz yaparken gürültülü nefes alırlar. Brikiosefalik sendrom, kafası geniş, burnu kısa ve suratı basık köpeklerde görülür.

Uyudukları sırada horlama sesleri çıkarmasına neden olur. Burnu kısa yapıda olan köpeklerin burunlarından nefes alması zor olur.

Bu da ağzından nefes almasına ve horlamasına neden olur. Brakiosefalik sendrom yaşayan köpeklerde horlama görülme olasılığı daha fazladır. Bu durum kesinlikle horlama olacağına anlamına da gelmez.

Köpeklerde Horlama Nasıl Önlenir?

Köpeklerde horlama sorunu özellikle bazı türler için oldukça yaygın görülen bir durumdur. Fakat bazı önlemler sayesinde bu sorunu azaltmanız mümkündür. Veteriner hekiminize yapacağınız rutin ziyaretler, köpeğinizin aşırı kilo gibi sorunlarını geç kalmadan anlamanızı ve gerekli önlemleri almanızı sağlar. Köpeğinizin horlama problemini önleyebileceğiniz bazı yollar ise;

  • Beslenme ve Egzersiz: Veteriner hekiminizin desteği sayesinde köpeğinize uygun bir egzersiz ve beslenme planı çıkartabilirsiniz. Böylece kilo alması engellenir.
  • Hava Temizleyiciler: Hava temizleyicileri kullanarak havadaki partiküller ve alerji kaynaklı horlama engellenebilir.
  • Mama Bulmacaları: Köpeğinizin mama vaktini fiziksel ve zihinsel bir oyuna dönüştürecek kaplar, köpeğinizin yemek yeme süresini uzatır. Ayrıca obeziteye de engel olur.
  • Düzenli Veteriner Kontrolleri: Veteriner kontrollerini ihmal etmeyerek köpeğinizin herhangi bir sorununu erken teşhis edebilirsiniz. Bu durumda erken tedavi hayat kurtarabilir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu