Köpekler Neden Dışkısını Yer?

 Köpekler Neden Dışkısını Yer?

Köpekler birçok nedenle ve davranışsal bozukluklar sebebiyle dışkılarını yiyebilir. Diğer ismi kaprofaji olan dışkı yeme sorunu, nadir görülmeyen bir rahatsızlıktır.

Köpek sahiplenme süresince de böyle bir probleme şahit olursanız kısa süre içerisinde müdahale edilmesini sağlamalısınız. Aksi halde bu davranış bir alışkanlık haline gelebilir. Köpeklerde kaprofaji genelde merak ve aşırı stres nedeniyle ortaya çıkar.

Bu nedenler düşünüldüğü zaman normal ve zararsız olarak görünse de kesinlikle normal kabul edilmemesi gereken bir davranıştır.
Köpek sahiplenme kararı ile birlikte köpeğinizin olumsuz davranışları için mutlaka destek almalısınız. Köpek sahiplenme süresince başlarda nadiren görülen davranış zaman içerisinde artar ve ciddi boyutlara ulaşır. Bazı köpekler kendi dışkıları ile birlikte diğer köpeklerin dışkılarını da yiyebilir.

Köpeklerin Dışkı Yemesinin Tıbbi Nedenleri

  • Besin emiliminde azalmaya neden olan sindirim sistemi rahatsızlıkları vardır. Bu rahatsızlıklar köpeğinizin dışkı yemesine neden olabilir.
  • Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle köpeğinizin dışkısı ona çekici gelebilir.
  • Zayıf şekilde sindirilen diyetler, sindirim enzimi eksikliği, yetersiz beslenme ya da parazitler gibi emilimin azalmasına yol açan tıbbi sorunlar; yetersiz beslenmeye ya da vitamin ve mineral eksikliğine neden olabilir. Dolayısıyla iştahta artış ve dışkı yeme problemi yaşanabilir.
  • Yetişkin köpekler dışkısını yediğinde, diyet beslenme eksikliği ya da besinlerin emilim bozukluğu düşünülebilir.
  • Cushing hastalığı, diyabet, steroid gibi bazı ilaçlar ve tiroid hastalığı iştah artışına neden olduğu için köpeğiniz dışkı yemeye başlayabilir.
  • Aşırı kalori eksikliğiyle sonuçlanan diyetler veya dengeli şekilde beslenmeyen köpeklerde kaprofaji görülebilir.

Köpeklerin Dışkı Yemesinin Davranışsal Nedenleri

  • Köpeklerde dışkı yeme, özellikle yavru köpeklerde sık görülen bir problemdir. Genellikle yetişkinlik dönemine kadar uygun yönlendirme, iyi beslenme ve gözetim ile düzeltilebilir.
  • Köpekler yalnız kaldığı zaman, sadece merak ettikleri için dışkılarını araştırmaya çalışabilir ve hatta dışkısıyla oynayıp yemek isteyebilir.
  • Zamanla köpekler, yemeğinin dışkıdan daha lezzetli olduğunu anlar ve kısa sürede dışkı yeme alışkanlığına son verebilir.
  • Anne köpeklerin, kendi yavrularının dışkısını yediğini görebilirsiniz. Bu davranış, yuvalarında hijyenik olmayan şartların gelişmesini önlediği için hayatta kalmayı sağlayan içgüdüsel ve doğal bir davranıştır.
  • Köpekler için son derece yararsız ve insanlık dışı bir eğitim tekniği olan köpeğin burnunu dışkısına sokmak, köpeğinizi kaprofajiye teşvik etmekten başka bir fayda sağlamaz.

Köpeklerde Dışkı Yeme Teşhis ve Tedavisi

Koprofajinin birden fazla şekli vardır. Ancak hangi şekilde olursa olsun, altta yatan benzer tercihler ve dürtüler yatar. Köpeğinizde dışkı yeme problemi gördüğünüzde en yakın zamanda veteriner hekiminize gitmelisiniz. Köpeğinizin dışkı yemesini önlemek için;

  • Köpeğinizin dışkıya ulaşımını engelleyebilirsiniz. Eşyalarının her zaman temiz kalması ve dışarıya çıktığınızda gözetim altında olması önemlidir.
  • Köpeğinizin herhangi bir koklama ya da dışkısını inceleme hareketinde, sert şekilde komutunu vermeli ya da hızlı şekilde tasmasını çekerek durdurmalısınız.
  • Köpeğinizi dışkısını yaptıktan sonra size gelmesini ve ödüllendirilmesi için oturması öğretilirse, kaprofaji kalıcı bir alışkanlık haline gelmez.
  • Köpeğinizin yaşam tarzını zenginleştirebilirsiniz. Sık sık egzersiz yapması ve sizinle bol bol iyi zaman geçirmesi kötü alışkanlıklarından uzak kalmasına neden olacaktır.
  • Sindirim sistemi hastalıkları ve yetersiz beslenmeye bağlı gelişen emilim bozuklukları varsa tedavisinin sağlanması önemlidir. Aksi halde dışkı yeme sorununun önüne geçemezsiniz.
  • Köpeğinizin diyet programında sindirilmesi kolay ya da farklı protein kaynaklarına yer vermelisiniz. Kısıtlı kalori aldığı diyetlerde, yüksek lifli ve yüksek hacimli formüller daha iyi sonuçlar vermektedir.
  • Bazı köpekler için emilimini iyileştirmek ya da besin sindirimini sağlamak amacıyla enzim takviyelerine başvurulabilir.
  • Et yumuşatıcıları ya da gıda katkı maddeleri şeklinde olan enzimler, protein sindirimine yardımcı olur. Böylece köpeğinizin dışkısı ona daha lezzetsiz gelir.
  • Önerilen yöntemler çoğu zaman tek başına yeterli olsa da, davranışın kesin olarak durdurulması için 6 ay boyunca bir önleme programı uygulamak fayda sağlar. Bu süre içerisinde köpeğiniz dışkıya ulaşır ve onu yerse, programa daha katı şekilde devam etmelisiniz.
  • Bazı köpekler tüm önlem ve kurallara rağmen kaprofajiye devam edebilir. Bu durumda antidepresan ilaçlara başvurmak gerekebilir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu