Halı Saha Filesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

 Halı Saha Filesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Halı saha fileleri hem keyifli vakit geçirmenin hem de egzersiz yapmanın en iyi yolu olan halı saha aktivitesinde topun sahanın dışına çıkmaması, tellere çarpıp gürültü yapmaması ve saha içi yaralanmaların azaltılması amacıyla halı sahanın yanlarına, kale arkasına ve tavanına gerilen file çeşitleridir.

Türkiye’de ilk defa XX File’nin kurucusu Adem tarafından geliştirilen ve uygulanan halı saha filesi sistemleri, oyuncular açısından halı saha keyfinin kesilmeden devam etmesi, halı saha sahipleri açısından uzun vadede yüksek tasarruf sağlanması amacıyla ülkenin dört bir yanında sıklıkla kullanılmaktadır.

Halı Saha Filesi Çeşitleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Halı saha filesi çeşitleri arasındaki ana fark, filenin üretiminde kullanılan iplerin kalınlığı ve filenin göz aralığıdır. Daha fazla top darbesine maruz kalan alanlarda kalın ip ve sık göz aralığı kullanılması gibi değişikliklerdeki amaç, filede zamanla oluşabilecek yıpranmayı en aza indirgemektir.

Bu doğrultuda daha az top darbesine maruz kalan halı saha tavan filesi, daha fazla top darbesine maruz kalan halı saha kale arkası filesine kıyasla daha ince ipten daha geniş göz aralıklarında üretilmektedir.

Halı Saha Filelerinin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Tüm halı saha filesi çeşitlerinin ortak bazı özellikleri vardır. Örneğin filelerin ömrünün uzun olması, güneş ışınlarından ve top darbelerinden dolayı kısa sürede yıpranıp sürekli masraf çıkartmaması açısından bu fileler %100 Polyamid (Nylon 6.6) ipler kullanılarak düğümlü el örgüsü sistem ile üretilmelidir.

UV koruyucu katkılı %100 Polyamid ipler aşınmaya ve güneş ışınlarına son derece dirençli iplerdir, düğümlü el örgüsü şekilde üretilen halı saha fileleri ise düğümsüz makine ağlarına kıyasla çok daha dayanıklıdırlar.

Halı Saha Üst Filesi Ne İşe Yarar ve Özellikleri Nelerdir?

Halı sahanın üst kısmından top kaçmasını engelleyen ve 1989 yılında xx File – Adem tarafından geliştirilen halı saha üst kapama filesi, 15 cm x 15 cm göz aralığında ve 1,7 mm (72 kat) kalınlıkta polyamid ipten üretilmelidir.

Böylece halı saha üst filesi uzun yıllar güneşin altında yıpranmaz, göz aralıklarından top kaçmaz ve kar fırtınası esnasında file üzerine kar birikmesi sonucu sahadaki çökme tehlikesi en aza indirilir.

Küçük veya çok büyük sahalarda göz önünde bulundurulması gereken şey, çelik konstrüksiyonu zayıf olan halı sahalarda ağır kar fırtınası sonucu filede bir yırtılma veya kopma meydana gelmese de saha direklerinde yamulmalar görülebilmesidir.

Halı Saha Tampon Filesi Ne İşe Yarar ve Özellikleri Nelerdir?

Adem’nın 1990 yılında geliştirdiği ve ismini koyduğu bir başka halı saha filesi çeşidi olan Halı Saha Tampon Filesi, kale arkasında zeminden tavana kadar topu sahanın zeminine yönlendirecek belirli bir açıda gerilen tek parça file sistemidir.

4 mm (240 kat) kalınlıkta ipten 12 cm x 12 cm göz aralığında üretilmesi gereken kale arkası tampon filesinin uygulanacağı sahada fileye açı vermesi için sahanın üst kısımlarında belirli çelik aksamların bulunması gerekmektedir. Gerekli çelik aksamın bulunmadığı sahalara bu aksam sonradan eklenerek tampon ağı uygulanabilmektedir.

Kale arkasındaki çelik tellerin yerini alan tampon file sistemi hem topların tellere çarparak yıpranmasını hem de kalabalık yerleşim yerlerindeki halı sahaların komşularıyla olan ses gürültüsü problemini çözer.

Halı Saha Çevre Filesi Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

Halı saha çevre filesi sahanın yanlarını ve kale arkasını kapatan birkaç kısımdan oluşur. Sahanın yan taraflarına gerilen çevre filesi uzun yıllar kullanılabilmesi için oyun alanına yakın alanlarda 3 mm (144 kat) ipten, oyun alanına uzak üst kısımlarında ise 1,5 mm (72 kat) ipten üretilmelidir.

Sahanın yanlarında kullanılan halı saha yan filesi, tellerin bittiği yerden başlanarak veya doğrudan tellerin yerine kullanılabildiği gibi, saha kenarlarını daha da yükseltmek için kullanılabilir.

Halı saha çevre fileleri aynı zamanda kale arkasına da gerilebilmektedir. Tampon ağlara kıyasla açı verilmeden uygulanan kale arkası filesi, aynen tampon filesinde olduğu gibi yüksek mukavemetli 4 mm (240) kat polyamid ipten üretilmelidir.

Halı Saha Filesi Fiyatları Nasıldır?

Halı saha sahiplerinin en merak ettiği sorulardan biri olan halı saha filesi fiyatları, filenin çeşidine ve kapatılacak alanın metrekare cinsinden ölçüsüne göre büyük farklılıklar göstermektedir, daha detaylı bilgi ve fiyat teklifi için ademocut.com ’u ziyaret edebilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, ucuz gibi görülen fakat kısa sürede çürüyerek sürekli onarım masrafı çıkartan polipropilen ve düşük denyeli polyester iplerden üretilen filelerin tercih edilmemesidir. Bu doğrultuda %100 Polyamid (Nylon 6.6) ipten düğümlü sistemde üretilen halı saha ağları, uzun vadede en hesaplı seçenekler olmaktadır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu