Köpeklerde Cinsiyet: Dişi Köpek – Erkek Köpek Sahiplenmenin Ayrıcalıkları

 Köpeklerde Cinsiyet: Dişi Köpek – Erkek Köpek Sahiplenmenin Ayrıcalıkları

Köpek sahiplenme kararından sonra ırk seçiminizi yaptınız. Sonrasında kafaları meşgul eden en çok soru hangi cins köpek sahiplensek bakımı daha kolay ve rahat olur. Dişi köpek mi yoksa erkek köpek mi? Köpek sahibi olmak demek tüm yaşantınızı etkileyen bir yeniliktir.

Sonuçta bir hayvanı hayatınıza dâhil etmeniz hem sizin hem de onun yaşantısını değiştirecektir. Bu yüzden bir alıp deneyeyim bakamazsam başkasına veririm ya da barınağa teslim ederim Bu tarz düşüncede olanlar katiyen köpek sahiplenme kararını birkaç kez düşünmeleri gerekiyor. Unutmayın ki, köpeklerde bizler gibi duygulara sahiptir. Sokağa bırakmanız ya da başkasına vermeniz demek güven duygusunu ve anksiyete yaşamasına yol açmış olursunuz.

Köpek Sahiplenirken Cinsiyetin Etkisi

Hayatınıza yeni bir dosta hoş geldin derken dişi veya erkek olması önemli bir seçim gibi görünmüyor olsa da köpeklerde cinsiyet farklılığı bazı davranış ve uyum değişikliğini beraberinde getirmektedir. Bunlara bağlı olarak herhangi bir köpek cinsine ait olması ya da olmaması yavru köpek sahiplenme ya da yetişkin köpek sahiplenmede cinsiyet seçiminiz önemlidir.

Köpeğin cinsiyeti konusunda tercih yaparken dişi köpeklerin ve erkek köpeğin fizyolojik yapısı, anatomik özellikleri, davranışları ve alışkanlıkları farklılık gösterecektir. Aynı ırka sahip dişi köpekler ve erkek köpeklere göre daha kibar, ufak ve narin özelliklere sahiptirler.

Dişi ve Erkek Köpeklerde Fiziksel Farklılıklar

Dişilerin erkek köpeklere göre daha narin ve ufak olduğunu belirtmiştik. Erkek köpeklerin dış görünüşü ise daha kaslı, kemikleri iri ve cüsseleri büyüktür. Ama bazı köpek cinslerinde dişi ve erkek köpekler arasındaki farklılığın fark edilmez. Köpeğin fiziki yapısı yaşayacağı yerin şartlarına göre seçilmelidir. Eğer küçük bir alanda bakacaksınız köpeğin boyutu çok iri olmamalıdır.

Bu yüzden tüylü dostunuzu rahat edebileceği ortama göre seçmelisiniz. Dişi köpekler erkeklere göre dayanıklılığı ve gücü farklı olur. Erkek köpeklerin dayanıklı olması dişilere oranla daha yüksektir. Eğer spor ya da koruma köpeği istiyorsanız erkek köpek seçmenizi tavsiye ederiz.

Köpeklerde Çiftleşme Dönemindeki Farklılıkları

Dişi köpeklerde yılda yaklaşık iki kez kanama görülmesi üzerine çiftleşme için kızgınlığa girerler. Eğer evde köpek bakıyorsanız kanam dönemi iki hafta süreceği için ev içerisinde yerlerde mobilyaların üstünde, halılarda meydana gelecek lekelere karşı dikkat etmelisiniz.

Eğer çok titiz biriyseniz dişi köpek tercihini bir kez daha düşünmenizi öneririz. İlla ki dişi köpek sahiplenmek istiyorum diyorsanız da köpeği kısırlaştırırsanız bu durumun önüne geçebileceksiniz. Dişi köpekler senede iki kez çiftleşmek isterken erkek köpeklerde bu istek süreklidir. Yani erkek köpek çiftleşmeye her an her zaman hazırdır. Erkek köpeğin bu istekleri ile uğraşabileceğinizi düşünmeniz gerekiyor.

Dişi Ve Erkek Köpeklerin Davranışlarındaki Değişiklikler

Dişiler sahibine karşı daha itaatkâr olup ailesine ve sınırlarına karşı daha korumacıdır. Odaklanmaları erkeklere oranla daha yüksektir. Erkek köpeklerde özgürlüğüne düşkün dikkatlerini aynı anda birden fazla şeye odaklar. Bu sebeple de daha bağımsız olmaya ve tutarsız davranış sergilemeye başlarlar.

Erkek köpeklerin cinsel uyarıları dişilere göre daha uyanıktır. Dişi köpeğiniz ile iletişim kurmanız erkek köpeğinize göre daha kolay olur. Dişi ve erkek köpek farklıları arasında bir diğeri de kuşkusuz egzersizdir. Çünkü erkek köpeklerin aktiviteye dişilere oranla daha çok ihtiyaçları bulunmaktadır.

Zamanım çok yok köpeğimin aktivitesine çok zaman ayıramam diyorsanız dişi köpek sahiplenmeniz daha doğru olur. Agresif davranışlar ve hareketlerini kontrol edememe erkek köpeklerde sık görüldüğü için çocuklu ailelerin dişi köpek sahiplenme yapması daha iyi olur.

 Dişi ve Erkek Köpeklerde Eğitim

Dişiler erkek köpeklere göre daha hızlı olgunlaşma göstermektedir. Bu yüzden dişi köpeklerde tuvalet eğitimi daha kolay olmaktadır. Yavruluk döneminde köpekler bazı aşılarını olana kadar evde tuvalet pedine yapmayı öğrenirler. Daha sonra birtakım aşılarını olduktan sonra dışarıda tuvalet eğitimi başlar.

Dişi köpekler tuvaletini etrafa sıçratmadan oturur vaziyette yaparlar. Fakat erkek köpekler tuvaletlerini bacaklarını kaldırarak yapmaktadırlar. Bu da etrafın kirlemesine neden olur. Oyuncu ve yaramazlık konusunda sınır tanımayan erkek köpekler eğitim esnasında odak sorunu yaşarlar. Bu sayede dişi köpekler eğitimlerini kolay ve hızlı bir şekilde almaktadırlar.

Köpek Seçimi Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yukarıda dişi ve erkek köpeklerdeki farklılardan bahsettik. Ama köpeklerde cinsiyet seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken maddeleri listeledik. Bunların bir diğeri de evde başka bir köpeğin yaşamasıdır. Mevcutta evinizde dişi bir köpek sahibiyseniz erkek köpek evlat edinmeniz istenmeyen yavruların doğmasına yol açacaktır.

Böyle bir durumda dişi tercihiniz olmalıdır. Erkek köpeklerin birbiriyle anlaşamadığı görülür. Bir evde iki erkek köpek olması önüne geçilmesi zor kavga ve kargaşaların yaşanmasına neden olur.

Dişi köpeğinizi kısırlaştırıp yanına bir de erkek köpek sahiplenerek durumu eşitlemiş olacaksınız. İster dişi ister erkek köpek sahiplenin tüylü dostunuzun size ihtiyacı olduğunu unutmayın, sorumluluğunun farkında olunuz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu