Yeni Kedi Sahiplenenler İçin Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

 Yeni Kedi Sahiplenenler İçin Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilerin köpekler kadar zor bir tuvalet eğitim süreçleri olmadığını bilmek gerekir. Kedi sahiplenme  kararı alan çoğu kişi kedisine vereceği tuvalet eğitiminden endişe duymaktadır.  Özellikle yavru kedilerin içgüdüleri gayet güçlü olduğu için ufak yardımlarınız sayesinde tuvalet kabını kolayca öğrenecektir.

Yavru kedi sahiplenme düşüncesinde olan kişilerin tuvalet eğitiminde zorlanmaması için kediyi sütten kesilmeden alması önerilmez. Çünkü kediler çoğu eğitim gibi tuvalet eğitimini de annelerinden öğrenmektedir. Annesinden erken ayrılan yavru kediler tuvalet eğitimini tamamlamadan evinize gelebilir.

Kediler 3 haftadan önce kendilerini tuvaletlerini yapamaz. Anne kediler her yemeğin ardından yavrularının karın bölgesini ovalayarak tuvaletlerini yapmasını sağlar. 1 ayın ardından kediler kendi tuvaletlerini yapmaya başlarlar. Fakat kuma ve kum kabına alışmaları zaman alabilir.

Bu nedenle kedinizin kuma alışması için ona küçük yardımlarda bulunabilirsiniz. Kediniz eve geldiği ilk andan itibaren tuvalet eğitimine başlamanız kolay ve hızlı öğrenmesi açısından faydalı olacaktır.

Yavru Kediye Kum ve Kum Kabı Seçmek

Yavru kediniz için piyasada bulunan çeşitli markalar arasından en sade kumu seçmeniz sizin için uygun olacaktır. Ayrıca kuma yeni alışan kediler kapalı, otomatik ya da farklı tuvalet kaplarından hoşlanmayabilirler. Kedilerin kum kabından ürkmesi tuvaletlerini başka bir alana yapmasına neden olabilmektedir.

Yavru kediniz kum kabına ve evine tam anlamıyla alıştığında ona farklı tuvalet kapları almayı tercih edebilirsiniz. Kedi besleyen birçok insan topaklanan kedi kumlarını tercih etmektedir. Çünkü topaklanan kumlar sıvıyı içerisine çekerek topaklanır ve dışkı kumdan rahatça ayrıştırılabilir. Bu sayede kumun tamamını değiştirmeden uzun süre kullanmanız mümkün olur. Topaklanan kedi kumları dışkı kokusunu da içine hapseder ve ev halkını daha az rahatsız eder.

 

Yavru Kediyi Kum Kabına Alıştırmak

  • Kedi sahiplenme kararının ardından tüm hazırlıklarınızı yapmış olmalısınız. Tuvalet eğitimi konusunda tüm ipuçlarına sahip olduğunuzda süreci hem daha rahat hem de daha kısa sürede atlatabilirsiniz.

 

  • Kedinizin oluşabilecek tuvalet kazalarına karşın tüm evi kullanmasına izin vermemelisiniz. Sizin en çok vakit geçirdiğiniz odada kalması daha uygun olacaktır. Böylece hem olası kazaları engeller hem de size alışmasını sağlarsınız.

 

  • Kedinizin kum kabını mama ve su kabından uzağa koymalısınız. Mama kabının yakınında bulunan kum kapları kedilerin hoşuna gitmez ve tuvaletlerini yapmak istemeyebilirler.

 

  • Yavru kediniz uyandıktan ve mamasını yedikten birkaç dakika sonra onu nazik hareketler ile kum kabına koymalısınız.

 

  • Kediniz kum kabındayken onu rahat bırakmalı ve zorlamamalısınız.

 

  • Kedinizin kum kabını koklamasına ve tanımasına izin vermelisiniz.

 

  • Yavru kedinizin kum kabının içerisindeyken kumu eşelediğini fark edebilirsiniz. Kediler doğaları gereği dışkılarını örtmek isterler. Bu içgüdülerini engellememek adına kum kabında yeterince kum olduğundan emin olmalısınız.

 

  • Kediniz eşeleme hareketini yapmıyorsa, nazikçe ön patisini tutarak kuma sürtebilirsiniz. Böylece eşelemesi için yardımcı olacaksınız. Bu hareket kedinize eşeleme hareketini hatırlatabilir.

 

  • Kediniz kum kabını doğru kullandığında onu fazla coşkulu olmamak kaydıyla alkışlayabilirsiniz. Böylece olumlu bir hareket yaptığı algısına sahip olabilir.

 

  • Kedinizi her saat başı kum kabına bırakarak tuvalet rutini oluşturmaya devam etmelisiniz.

 

Yavru Kedinin Tuvaletinin Geldiğini Anlamak

Yavru kediniz yemek yedikten ya da uyandıktan sonra etrafı eşelemeye çalışıyorsa muhtemelen tuvaleti gelmiştir Vakit kaybetmeden kedinizi kum kabına bırakmalısınız. Eşeleme hareketi ile size tuvaletinin geldiğini anlatmaya çalışıyor olabilir. Kediniz kum kabı içerisinde kendi dışkısının kokusunu aldığında rahatça tuvaletini yapacaktır.

 Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Kazaları

Tuvalet eğitiminin başlangıcında bazı kazalarla karşılamak oldukça olasıdır. Her kazada kedinizi kum kabına koyma rutininizi tekrarlamalısınız. Zaman içerisinde kazaların giderek azaldığını görebilirsiniz. Kediniz biraz büyüdükten sonra da bu kazalar ile karşılaşıyorsanız, kedinizin kumu ya da kum kabının yerini beğenmeme olasılığını düşünmelisiniz. Kediler farklı kumları kullanmaktan pek hoşlanmazlar.

Tuvalet kabının yerinin değişmesi de onlarına hoşuna gitmeyecektir. Aynı zamanda kediler pis kuma tuvalet yapmak da istemeyebilirler. Bu nedenle tuvalet kabının sürekli temiz olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde kediniz strese girerek tuvalet kabını kullanmayı reddedecektir.

 

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu