Kedi Sahiplendikten Sonra Nasıl Bakılır: Kedi Bakımının Olmazsa Olmazları

 Kedi Sahiplendikten Sonra Nasıl Bakılır: Kedi Bakımının Olmazsa Olmazları

Kedi sahiplenme kararı alan kişilerin kedi bakımı hakkında bazı püf noktaları biliyor olması gerekir. Kediler zaman içerisinde ailenin ayrılmaz birer parçası olmaktadır. Onların beslenmesi, uyuması, oyun düzenleri ve sağlık durumları büyük önem taşımaktadır.

Kedi sahiplerinin, kedilerin her anını takip etmesi ve rutinin dışına çıkmaları durumunda müdahale etmeleri gerekir. Ekstra bir durum yaşandığında veteriner hekimi ziyaret etmelisiniz. Yavru kedi sahiplenme fikri kedinizin tam anlamıyla size alışarak büyümesini sağlayacaktır.

Kediniz tüm hayatı boyunca evinizin neşe kaynağı olacaktır. Bu süreçte de sizin yardımınız ve desteğiniz ile sağlıklı ve keyifli bir yaşam sürebilecektir. Bazı püf noktalara dikkat ederek hem kedinizin hem de sizin işiniz kolaylaşabilir.

1) Kedilerin Sağlıklı Beslenmeleri İçin Doğru Mama Seçimi Yapılmalıdır

Bazı kedi sahipleri kedilerini mama ile beslemekten çekinebilirler. Kedi sahiplenme yapan kişiler evdeki yemek artıklarının kediler için daha faydalı olduğu düşünülebilir. Fakat bu durum kısa süre içerisinde kedinizin çeşitli sağlık problemleri yaşamasına neden olabilir. Yemeklerin içinde bulunan, kalsiyum, protein, vitamin ve mineral oranı bir kedinin gülük ihtiyacını karşılamamaktadır.

Kedinize yedirmek istediğiniz yemekler, kediler için fazla tuzlu, yağlı ve kalorili olabilir. Aynı zamanda kedinin yaşı, türü ve kısırlaştırılması gibi unsurlar kedinizin beslenme planında değişiklikler yapmanıza neden olmaktadır. Özellikle yavru kedilerin vitamin ve mineral açısından daha zengin mamalarla beslenmesi önemlidir. 3 aylıktan küçük yavruların günde 4 defa beslenmesi gerekir. 3-6 aylık arası kediler günde 3, 6 aylıktan büyük kedilerin ise günde 2 öğün beslemesi gereklidir. Öğünde bitirilemeyen mamaların bekletilmeden atılması daha sağlıklıdır.

2) Kedilerin Veteriner Kontrolleri ve Aşı Programları Aksatılmamalıdır

Tıpkı insanlar ve diğer canlılar gibi kedilerin de düzenli sağlık kontrollerinden geçmesi faydalıdır. Kedilerin aşı programlarına sadık kalmaları da çeşitli problemlerin önüne geçmektedir. Kedilerin aşı programlarında; iç ve dış parazit, karma, lösemi ve kuduz aşılarının tamamlanması gerekir.

Yavru kediler karma ve lösemi aşısını 2 doz ile almalıdır. 1 yaşından büyük kediler ise bu aşıları yılda bir tekrarlayarak olası hastalıklardan korunabilir. Parazit aşılarının da mevsime göre 1 ila 3 ay arasında olmaları gerekir.

3) Kedilerin Günlük Enerjilerini Atabilmek İçin Gerekli Şartlar Sağlanmalıdır

Kedi sahiplenme kararını alan kişilerin ev düzenlerini sahipleneceği kediye göre yapması önerilmektedir. Kediler günün belli saatlerinde daha enerjik olurlar ve oyun oynamak isterler. Kediler beslenme ile aldıkları enerjileri yakamazlar ise çeşitli sağlık problemleri yaşanabilir.

Kedilerin hareketsiz bir yaşam sürmesi iç organ yağlanmasına neden olabilir. Vücutlarının yağ depolama eğilimi artar ve pek çok rahatsızlık görülebilir. Kedinizin korunaklı bir balkonda veya ev içerisinde özgürce dolaşıp oyun oynamasına izin verilmelidir.

4) Kediler Sık Aralıklarla Yıkanmamalıdır

Kediler için çeşitli şampuanlar mevcut olsa da kedilerin sık aralıklarla yıkanması önerilmemektedir. Kedi sahipleri her ne kadar kedileri daha güzel koksun ve tüyleri yumuşak olsun diye yıkamak istese de bu durum kediniz için zararlı olabilir. Kedinizi ancak çok kirli ve hatta çamurlu olduğunda yıkamalısınız. Kedinizi yıkamak yerine tüm vücuduna pudra dökerek fırçalamak daha sağlıklıdır.

5) Kedilerin Tırnaklarını Düzenli Olarak Kesilmelidir

İnsanlar gibi kedilerin tırnakları da hızlı uzamaktadır. Uzayan tırnaklar evde ki eşyalara ve hatta kendisine zarar verebilir. Bu nedenle tırnaklarının çok uzamasını beklemeden kesmek iyi olacaktır. Sıradan tırnak makasları kedinizin tırnağına uygun olmayabilir ve canını yakabilir. Kediler için özel üretilen tırnak makaslarından edinmelisiniz. Tırnaklarını keserken sadece uçlarından almaya ve çok derin kesmemeye özen göstermelisiniz.

6) Kedilerin Tüyleri Sık Sık Taranmalıdır

Kedinizi sık aralıklarla tarayarak ciltlerinin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede daha sağlıklı ve canlı bir kürke sahip olurlar. Kedinizin tüylerinin kısa ya da uzun olması fark etmeyecektir. Kedinizin tüylerini uzun süre taramadığınızda bu tüyleri yutacak ve mide problemleri de yaşayacaktır. Birkaç gün arayla da olsa kedinizin tüylerini taramayı aksatmamalısınız.

7) Kedilere Sevildiğini Hissettirmek Gerekir

Her kedi sevildiğini ve o ailenin bir üyesi olduğunu hissetmek ister. Kedinizle dışarı çıkmanız, oyun oynamanız ve onun başını okşamanız onun için çok değerlidir. Kediniz ile iletişim kurabilmeniz ve ona vakit ayırmanız psikolojisini de olumlu yönde etkilemektedir. Sevildiğini hisseden ve sahibi ile bol vakit geçiren kediler hem psikolojik hem de fizyolojik hastalıklara karşı daha dayanıklı olurlar.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu