Yavru Kediler Neden Sürekli Uyur?

 Yavru Kediler Neden Sürekli Uyur?

Mutfak tezgahında, yatakta, kanepede, perde arkasında veya bilgisayar üstünde bile uyuyabilen kediler, ancak bu şekilde dinlenebilirler. Günlük aktivitelerini gerçekleştirmek için yeteri kadar uyumaları önemlidir. Kediler aktivitelerine ve yaşına göre günde 15 ila 20 saat kadar uyuyabilir.

İnsanlara kıyasla 2 kat daha fazla uyudukları söylenebilir. Fakat bu uykunun kısa aralıklarla tekrarlanan ve hafif uykular olduğu bilinir. Yavru kedi sahiplenme sürecinde ne kadar sık uyuduklarını görmeniz sizi şaşırtabilir. Ancak kediler toplam uykularının sadece üçte birinde derin uykuya girer. Uyku sırasında dış etkenlere açık ve yarı uyanık şekilde olurlar. Bu nedenle ilk defa yavru kedi sahiplenme kararı aldıysanız kedinizin çok uyuması sizde endişe uyandırmamalıdır. Aksine kedilerin az uyuması çeşitli sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir.

Kedilerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

Kediler günde 15 saat kadar uyuyabilir. Yavru kedi sahiplenme kararı verdiyseniz yavru kedilerin günde 20 saate kadar uyuduğunu görebilirsiniz. Kediler gece saatlerinde daha aktif olurlar.

Doğal yaşamlarında yırtıcı oldukları düşünülürse, avlarını gece yakalama konusunda daha iyi oldukları söylenebilir. Bu nedenle vücutları ve beyinleri geceleri avlanmak için gelişmiştir. Evcilleşmiş olsalar da pek çok içgüdüsel hareketi karakterlerinde bulunur.

Kediniz gün içinde 15 saat uyuyorsa, 15 saat uykuya ihtiyaç duyduğunu anlayabilirsiniz. Fakat normalden fazla uyumaya başladıysa ve uyanıkken bile uyuşuk tavırlar gösteriyorsa endişenebilirsiniz. Bu durumda veteriner hekiminize danışmak en doğru karardır. Yavru kediler neredeyse gün boyunca uyuyabilirken ergenlik dönemi geldiğinde bütün uyku alışkanlıkları tepetaklak olabilir.

 Kediler Neden Fazla Uykuya İhtiyaç Duyar?

Kedilerin neden çok fazla uykuya ihtiyacı olduğunun net bir cevabı yoktur. Fakat sergiledikleri hızlı ve çevik hareketler için yeterli enerjiyi depolamaları gerekir. Bu enerjiyi de dinlenmelerine ve yeteri kadar uyumalarına borçlular.

Özellikle yaramaz ve genç kediler, aktif oldukları zaman diliminden sonra yorulur ve hemen uykuya geçer. Hatta yavru kedilerde mekan ve yer ayrımı olmaksızın kısa süre içinde uyudukları gözlemlenebilir. Birçok kedi sahibi kedisinin uzun süre uyumasından korksa da aslında ruhsal ve bedensel gelişimleri için yeteri kadar uyumaları önemlidir.

Kedilerin uyku saatleri ile insanların saatleri arasında farklılıklar vardır. İnsanlar geceleri uyumayı tercih ederken kediler gündüz uyumayı sever. Yavru kediniz geceleri uyumanıza izin vermiyorsa, gündüz saatlerinde onu oyunlar ile yorarak gece uyumalarına alıştırabilirsiniz.

Kedilerin Uyuma Nedenleri

  • Kediniz geceleri avlanmayı seviyorsa, gündüzleri uyuyarak geçirir. Bazı kediler sahipleri gibi geceleri uyuyup gün içinde aktif olabilir. Bazı kediler ise eski köklerine bağlıdır ve geceleri yırtıcılar gibi davranır.
  • Kediler avcı hayvanlar olduğu için, gün içinde uyuyarak enerji tasarrufu sağlar. Bu şekilde avlanacakları zaman için iyi şekilde enerji depolanır.
  • Kedinizin gözleri tamamen kapalı olsa da kulaklarını veya kuyruğunu hareket ettirdiğini görebilirsiniz. Kediniz aslında çevreyi dinler ve harekete geçmeye çoktan hazırdır.
  • Bazı kediler yapacak bir şey bulamadığı zaman da uyuyabilir. Bu nedenle kedinizin can sıkıntısını azaltmak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Kediniz için güvenli alanlara tırmanma rafları kurabilirsiniz. Gün içinde heyecanlanmasını sağlayacak farklı türde oyuncaklar verebilirsiniz.

 Kedilerin Hastalık Nedeniyle Uyuması

Kediniz iyi hissetmediğinde ya da rahatsız olduğunda, stresli olduğu zamanlardaki gibi, daha az hareket eder ve saklanmayı tercih eder. Bu zamanlarda çoğunlukla yatak altında veya sabit bir alanda kıpırdamadan duruyorsa, acı çekiyor olabilir.

Bu halsiz ve uykulu haline, kusma, iştahsızlık ve ateş gibi belirtiler eklenirse kedinizin mutlaka veteriner hekime götürülmesi gerekir. Özellikle yavaş ve sinsi şekilde ilerleyen ciddi hastalıklar, kedinizde hareketsizliğe ve halsizliğe yol açabilir.

Aynı zamanda kediniz aşırı kilolu ise fazla hareket etmemesi normal kabul edilebilir. Kilo problemi olan kediler sık sık yatmayı tercih eder. Obezite ile mücadele eden kedilerde, hareket sırasında ağrı olur ve yaşamı boyunca tedavi olması gereken hastalıklar ile karşılaşabilir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu