Kediler Tıraş Edilmeli mi?

 Kediler Tıraş Edilmeli mi?

Kedilerin temel ihtiyaçları arasında tıraş olmak yoktur. Kediler köpekler gibi devamlı uzayan ve düzenli aralıklarla kesilmesi gereken tüy yapısına sahip değildir. Aksi halde sokak kedilerinin tüy yumağı olması gerekirdi.

Ancak kedi sahiplenme sürecinde kedinizin ne kadar fazla tüy döktüğünü fark edebilirsiniz. Kedilerin yaz ve kış aylarında farklı tüyleri vardır. Kışın daha kalın olan tüyleri yaz aylarında daha incedir.

Kedi sahiplenme fikri ile kedinizin hangi dönemlerde daha fazla tüy döktüğünü öğrenirsiniz. Özellikle uzun tüylü kedi sahiplenme kararı alan kişiler, yaz aylarında kedilerinin kışlık tüylerini döktüğünü görebilir. Aşırı tüy dökümü hem kedinizi hem de aile üyelerini rahatsız edebilir. Bu durumda kedinizi tıraş ettirmeyi tercih edebilirsiniz.

 Kediler Neden Tıraş Edilmeli?

  • Topaklanma: Kedinizin cildinde keçeleşmeler meydana gelebilir. Bu durumda tıraş olması en kesin sonuca ulaşmanızı sağlar. Kedinizin topaklanan tüylerini makasla kesmeniz, kedinize zarar verebilir.
  • Tüy Yumağı: Devamlı tüy yumağı yutan kediler kusma problemi ile karşılaşabilir. Bununla beraber iştah kaybı da görülebilir. İştah kaybı kilo vermelerine neden olduğu gibi devamında farklı sorunları da getirebilir. Kedi tıraşı ile tüy sayısını azaltabilirsiniz. Böylece kediniz yalarken pek fazla tüy yutmaz.
  • Cilt Sorunları veya Parazitler: Kedilerin pirelenmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Pirelerle mücadele etmek zordur. Kısa süre içerisinde size ve diğer aile üyelerine de sıçraması muhtemeldir. Bu sorunu çözebilmek için kedinizi tıraş edebilirsiniz. Çeşitli cilt sorunları için önerilen ilaçlı banyolarının daha etkili olması için de kedi tıraşı gerekebilir.
  • Tüy Dökülmesi: Kediler özellikle bazı dönemlerde daha fazla tüy döker. Bu dönemde evde temizlik yapmak oldukça zordur. Bu durumda kedinizin tüylerini tıraş etmeyi tercih edebilirsiniz.

 Güvenli Kedi Tıraşı Nasıl Yapılır?

Kedi tıraşının basit bir işlem olduğunu düşünmemelisiniz. Bazı kediler tıraş sırasında sakin olurken bazıları agresif tavırlar gösterebilir. Kedinizin konforu ve sağlığı için hayvanları seven, güvenli, işini doğru uygulayan ve eğitimli kişileri tercih etmelisiniz.

Kedilerin derisi incedir. Bu nedenle amatör kişiler ile çalışılması kedinizin ciddi problemler ile karşılaşmasına neden olabilir. Makine ya da makas kullanırken acele davranılması, kedinizin derisini yakabilir.

Tıraş makasının, vücudun geniş kısımlarını düzeltmek için kullanılmaması gerekir. Ancak alanında profesyonel kişiler kedinizin yüz kısmını düzeltmek için makas tercih edebilir. Kedinizin güvenliği için kendiniz tıraş etmeyi denemeyin. Bu durum birçok olumsuzluğu beraberinde getirebilir. Kediler son derece hareketli ve meraklı canlılardır. Ani bir hareketinde hem ona hem de kendinize zarar verebilirsiniz.

 Kedi Tıraşı Yaptırmak Zararlı mıdır?

Kedinizi tıraş ettirmenin zararı, eğitim almamış ve alanında uzman olmayan kişiler tarafından yapılması ile ortaya çıkabilir. Bir diğer konu ise, kedi sahiplerinin farklı şekiller verilmesini istemesidir. Kedi tıraşları köpekler gibi olmayabilir.

Kedilerin tüy yapısı köpeklere kıyasla tamamen farklıdır. Şekilli kesimler bazı kısımların daha kısa olmasını gerektirir. Bu kısımlar güneş yanığı gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Aynı zamanda kedinizin vücut dengesi de kolayca bozulabilir.

Kedinizin sağlıklı bir şekilde tıraş olması için şekil yapılmaması gerekir. Kedinizin karın tıraşını yaptırarak topaklanmayı önleyebilirsiniz. Çoğu kedi göbeklerinin fırçalanmasından hoşlanmaz. Bu nedenle alt kısmında tüyler topaklanabilir. Kediniz karın kısmının taranmasından hoşlanıyorsa tıraş edilmesine gerek yoktur.

 Kedi Tıraşının Tercih Edilme Nedenleri

Kedilerin rahatlığı ve sağlığı için kedi tıraşı yaptırmak sıklıkla tercih edilmektedir. Tıraş olan kediler;

  • Ölü tüylerden arınmaktadır.
  • Parazitlerden korunur.
  • Tüy yumağı yutma ve kusma sorunları ile karşılaşmazlar.
  • Topaklanma sorunları görülmez.

Kedilerin normalden fazla tıraş edilmesi tüy rengi ve yapısında farklılıklar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle kedi tıraşı yaptırırken uzman kişilerin tercih etmeniz önemlidir. Onlar size kedinizin ne sıklıkla tıraş olması gerektiğini ve tüylerinin ne kadar sürede uzayacağını söyler.

Kedinizin tıraşı uzman kişiler tarafından uygulandığında son derece güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Önemli olan kedinizin bu süreçte üzülmemesi ve strese girmemesidir. Kedinizin üzülmesi halinde tıraş yapılması önerilmez. Kedinizin strese girmesini önlemek için onu yavru iken alıştırmayı denemelisiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu