YAVRU KEDİ SAHİPLENMEK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

 YAVRU KEDİ SAHİPLENMEK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Yavru kedi sahiplenme kararı yetişkin bir kedi sahiplenmekten çok daha fazla sorumluluk ve dikkat gerektirmektedir. Özellikle annesi olmayan bir kedi sahiplenme kararı bilinçsiz davranışlar sebebiyle kedinin yaşamını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle kedinizi sahiplenmeden önce annesiz ve terk edilmiş olduğundan emin olmalısınız. Çoğu yavru kedi anneleri sayesinde yaşama tutunur ve onlardan birçok şey öğrenir.

Anne kedinin sağlayacağı bakım beslenme desteği son derece önemlidir. Eğer kedinizin annesi olmadığına eminseniz onu sahiplendiğinizde bakım ve beslenmeleri için ciddi bir özveri göstermelisiniz. Özellikle 4 haftalıktan küçük yavru kediler yeteri kadar beslenmediğinde ve bakım görmediğinde hayata tutunamazlar. Bu nedenle kedinizin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için bakımı hakkında yapabileceklerinizi öğrenmelisiniz.

 

Yavru Kedilerde Isınma

Kediler 5 haftalık olana kadar kendi vücut ısılarını koruyamazlar. Bu sebeple kedinizi giysilerinizin içine koyarak sizin vücut ısınızı almasını sağlayabilirsiniz. Annesiz bir kedi sahiplenme durumunda kaldıysanız, ilk yapmanız gereken kedinizin üşümesini engellemektir.  Evinizin içerisinde bir karton kutuya temiz kumaşlar serebilirsiniz. Mümkünse bir sıcak su torbası hazırlayarak kedinizin ısınmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak su torbasını havlu ile sarmayı unutmamalısınız. Suyu sık sık kontrol ederek soğudukça sıcak su ile tekrar doldurabilirsiniz.

 

Yavru Kedilerde Genel Temizlik ve Pire Kontrolü

Kediniz aşırı halde kirli de olsa ilk bir iki gün yıkanması önerilmemektedir. Yıkamak yerine bebekler için özel üretilen ıslak mendiller ile vücudu temizlenebilir. Her beslenme sonrası da kirlenen bölgeleri nemli bir bez ile silinebilir. Ağız kenarlarında olabilecek süt artıklarını temizlemeye özen göstermelisiniz. Yaklaşık 1 hafta sonra herhangi bir problem yoksa yıkamayı tercih edebilirsiniz. Fakat yıkanırken üşümemesi ve hasta olmaması önemlidir.

Kediniz ile ilgilenirken tüyleri arasında bir pireye ya da parazite rastlarsanız, vakit kaybetmeden bir veteriner hekime giderek pire ilacı kullanmalısınız. Kediniz pire ilacı kullanamayacak kadar küçükse kedinizi tarayarak pirelerden kurtulmasını deneyebilirsiniz. Ardından bebek şampuanı kullanarak kedinizi yıkayabilirsiniz. Vücudunun herhangi bir yerinde kabuklanma ya da dökülme olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kediniz kaşınıyorsa bir veteriner hekime danışabilirsiniz.

Yavru Kedilerde Beslenme

Kediniz henüz kendi yemek yiyemeyecek kadar küçükse, beslenmesi için bir biberon edinebilirsiniz. Ayrıca anne sütü yerine geçen süt tozlarından kullanmanız ideal olacaktır. Kedinizin mamasını küçük miktarlar şeklinde ve bir seferlik hazırlamalısınız. Artan kısmını tekrar kullanmaya çalışmanız sağlıksız olacaktır. Mamanın ne çok sıcak ne çok soğuk olmaması gerekir. Yavru kedi sahiplenme sonrası dikkat etmeniz gerekenlerden bir diğeri de her 3 ila 4 saatte bir beslenmesi önemlidir. Fakat yavru kediler doyduklarını tam anlamıyla anlayamayabilirler. Bu nedenle onlara içtiği sürece süt vermek zararlı olabilir. Kedinizi küçük dozlar halinde beslemeniz iyi olacaktır.

 

Yavru Kedilerde Uyku

Kediler zamanlarının çoğunu uyararak geçirirler. Yavru kediler günlük 13 saat ila 18 saat uykuya ihtiyaç duymaktadır. Kedilerin yeteri kadar uyuması gelişimleri ve sağlıkları açısından önemlidir. Yavru kedilerin beslenmelerinin yanında tüm zamanları uyku ile geçmektedir. Kediler artık gözlerini açıp yürümeye başladıklarında günün 1-2 saatini oyun oynamaya ayırmaya başlarlar. Geri kalan zamanları yine beslenme ve uyku ile geçer. Yetişkin kediler öğle uykusuna ihtiyaç duymaktadır. Öğle uykuları 3-4 saati bulabilir. İlk defa kedi sahiplenecek kişiler kedilerin fazla uyuması nedeniyle bir problem olduğunu düşünebilir. Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri yeteri kadar uyumaları ve dinlenmeleri ile orantılıdır.

 

Yavru Kedilerde Tuvalet

Anne kediler yavrularını besledikten sonra tuvaletlerini yapabilmesi için yavrusunun karnını ve genital bölgelerini yalamaktadır. Annesiz bir kedi sahiplendiyseniz, sizde kedinizin tuvaletini yapması için su ile ıslatılmış bir pamukla karnına masaj yapmalısınız. Böylece tuvaletini rahat bir şekilde yapabilecektir. Tuvaletini yaptığında ıslatılmış bir pamuk ya da kâğıt havlu ile onu temizlemeli ve iyice kurulamalısınız. Yavru kedinizin kabız ya da ishal olduğundan şüpheleniyorsanız bir veteriner hekime danışmalısınız.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu