Yavru Kedi Eve Nasıl Alışır?

 Yavru Kedi Eve Nasıl Alışır?

Yavru kedi sahiplenme aşamasında yavru kedinin eve alışması biraz zaman almaktadır. Yeni insanlarla tanışması, güvenmesi ve mutlu hissetmesi için onlara biraz zaman tanımak gerekir.

Yavru kedi sahiplenme süreci daha rahat ve kısa süreli geçirmek adına evinizi kedinize daha uygun hale getirebilirsiniz. Aynı şekilde sizin ve evin diğer üyelerinin kedinize davranış şeklide oldukça önemlidir. Özellikle yavru kediler meraklı ve heyecanlı olurlar. Etrafı keşfetmek ve eşyaları koklamak isterler.

Kedinize kızmaz ve uysal yaklaşırsanız o da size güvenebileceğine ikna olur ve eve daha kolay ayak uydurur. Kedinizin üzerine giderek onu sevmeye çalışmanız sizden şüphelenmesine neden olabilir. Fakat onu kendi haline bırakırsanız sizi merak edecek ve keşfetmek isteyecektir.

Yavru Kedinin Sizinle İlk Günü

Yavru kediler girdikleri yeni ortama karşı hassas ve şüpheci olurlar. Bu nedenle evde bulunan bireylerin dikkatli hareket etmesi gerekir. Kedinin korkmaması ve kendini tehlikede hissetmemesi gereklidir.

  • Evinizi her zaman olduğundan daha sakin ve sessiz tutmalısınız. Annesinden yeni ayrılan kediler yeni görüntülere, seslere ve kokulara daha duyarlı olurlar.
  • Yavru kedinizin evi keşfetmesine izin vermeli ve onu kısıtlamamalısınız. İstediği odaların kapılarını açmalı ve eşyaları koklamasına izin vermelisiniz. İstediği zaman kedi kutusundan dışarı çıkmasına müsaade etmelisiniz.
  • Kediniz etrafı keşfettikten sonra yorulabilir ve uykusu gelebilir. Kedinizle oynamaya çalışmak yerine dinlenmesine izin vermelisiniz. Ona yatağın yerini göstermelisiniz. Kum kabının nerede olduğunu da birkaç deneme ile öğretmelisiniz.
  • Evinizi kedinizin gezmesine ve keşfetmesine izin verecek şekilde hazırlamalısınız. Başına herhangi bir kaza gelmeyeceğinden emin olmalısınız. Pencerelerden uzak kalmasını sağlamalısınız.
  • Kediniz henüz 4 aylık olana kadar yalnız kalmamasına özen göstermelisiniz. Saatte bir beş dakika yalnız bırakarak onu alıştırmayı deneyebilirsiniz. Kedinizin yalnız kalmamasını istiyorsanız iki yavru sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.
  • Kedinizin beslenme, temizlenme, dinlenme ve oyun oynama alanlarını oluşturmalısınız. İhtiyaçlarını rahatça karşılaması için belli değişiklikler yapmayı denemelisiniz. Yatağını daha yüksek bir alana koyabilir ve kum kabının mama kabından yeterince uzak olduğuna emin olmalısınız.

 Yavru Kedinin Sizinle İlk Gecesi

Kedi sahiplenme kararını aldığınızda kedinizin ilk birkaç gün yaşadığı tedirginliği özellikle geceleri daha yoğun yaşayacağını bilmelisiniz. Özellikle yavru kediler ilk gecelerinde ağlayabilirler. Kedinize uyuması için güvenli bir alan sağladığınızdan emin olmalısınız. Yatağının yanına bir battaniye koyabilirsiniz. Mama, su ve kum kabının yakınında olmasına dikkat etmelisiniz. Işığa söndürerek kedinizin uyku düzeni oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz fakat ilk birkaç gece ışığı açık bırakmak kolay uyum sağlamasına neden olacaktır. Yavru kedinizin günde 20 saat uyuyabilse sağlıkları açısından gereklidir.

 

Yavru Kedinin Beslenme Alışkanlıkları

  • Kedi sahiplenme kararını verdiğinizde kedinizin eski sahibinde ki alışkanlıklarını bir süre devam ettirebilirsiniz. Özellikle yavru kediler ani değişen mamalara karşı mide rahatsızlıkları yaşayabilirler. Aynı mamayı bir süre kullanmaya devam etmelisiniz. Ardından yavaş yavaş kedinize uygun mamayı seçip beslenme rutinine ekleyebilirsiniz.
  • Kedinizin mamasını yerken rahatsız edilmemesi ve güvende olması önemlidir. Ayrıca kediler mama kaplarının kum kaplarının yakınında olmasından da hoşlanmazlar.
  • Yavru kedilere süt vermek bilinenin aksine fayda değil zarar sağlamaktadır. Kediler sütten kesildikten sonra şeker sindirme yeteneklerini kaybederler ve inek sütü ile ishal olurlar. Ayrıca yemek artıkları verilmesi de kilo alımı ve çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır.
  • Kediler yeni ortamlarına ayak uydururken aşırı mama yiyebilirler. Ortama alıştıklarında iştahları normale dönmektedir. Bu nedenle iştahları düzelene kadar onlara zaman tanımalısınız. Günde birkaç defa küçük porsiyonlarda mama vermeyi denemelisiniz.

Yavru Kedinizin Veteriner Kontrolü

Yavru kediniz eve alıştıktan birkaç gün sonra veteriner hekimi ziyaret edebilirsiniz. Veteriner hekim kedinizi genel bir muayeneden geçirecektir ve uygun bir aşı programı oluşturacaktır. Ayrıca beslenmesi ve diğer konularda da veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz. Kedinizin veteriner hekim ziyaretini olumlu anlamda atlatması için ona yardımcı olmalısınız. Kokusunu bildiği bir battaniye ya da oyuncağı taşıma çantasına koyabilirsiniz. Böylece kendini daha güvende hissedecektir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu