Yetişkin Kedi Mi Yavru Kedi Mi Sahiplenmek İyidir?

 Yetişkin Kedi Mi Yavru Kedi Mi Sahiplenmek İyidir?

Yetişkin ya da yavru kedi sahiplenme kararını etkileyecek birkaç farklı unsur bulunmaktadır. Hem yetişkin hem de yavru kedi sahiplenmek her anlamda tatmin edici bir deneyim olacaktır. Fakat yeterli düzeyde araştırma yapmanız, alacağınız kedinin eve ve size uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.

Yetişkin kedi mi yoksa yavru kedi mi sahiplenmeliyim sorusunun yanlış veya doğru bir cevabı bulunmamaktadır.

Kedi sahiplenme konusu kişiye ve kedinin karakterine göre farklılıklar göstermektedir. Sizin tercihlerinizi detaylı bir şekilde araştırarak belirlemeniz önemlidir. Bu anlamda size tavsiyede bulunacak bir yetiştiriciye ya da barınağa danışabilirsiniz. Belirli bir kedi ırkını istemeniz ya da kediye ayıracağınız zamanın kısıtlı olması gibi faktörler kararınızı etkileyebilir.

Yetişkin Bir Kedi Sahiplenmenin Avantajları

  • Çoğu kişi yavru kedi sahiplenme fikrine sıcak baksa da yetişkin bir kediyi sahiplenmek oldukça sorumlu ve memnun edici bir seçim olabilir.
  • Yetişkin kedi sahiplenme kararı sayesinde farklı yaşa, görünüme ve mizaca sahip birçok kedi arasından seçim yapma şansınız bulunacaktır.
  • Yetişkin kediler kum kabı kullanma konusunda eğitimli olduğu için herhangi bir problem yaşamazsınız.
  • Erişkin hale gelmiş kediler yavru kedilerden çok daha sessiz olurlar.
  • Barınak personelleri kedileri iyi tanıdıkları için size uygun kedi seçimi yapmanızda yardımcı olacaklardır.
  • Barınakta büyümüş ya da oraya bırakılan kediler genel olarak parazitlere karşı korunmaktadır. Her biri veteriner hekim muayenesinden geçmiştir.
  • İstediğiniz özellik ya da mizaca sahip kediyi seçme şansınız bulunmaktadır. Çünkü zaten yetişkin kedilerin davranışsal özellikleri belirgin hale gelmiştir. Böylece istediğiniz özelliklere sahip bir kediye sahip olabilirsiniz.

 

Yetişkin Bir Kedi Sahiplenmenin Dezavantajları

Yetişkin kedi sahiplenmenin en bilinen dezavantajı, değiştirilmesi zor olacak alışkanlıklarıdır. Çünkü kediler yaş aldıkça alışkanlıklarını değiştirmek daha zordur ve kediler genellikle farklılıklardan hoşlanmazlar. Barınakta bulunan çoğu kedinin belirsiz geçmişleri bulunmaktadır. Bu nedenle yeni evlerine alışmaları aşamasında daha özenli davranmak gerekir. Yetişkin kedilerin sosyalleşme dönemi bir süre önce bitmiş olabilir. Bu nedenle davranışlarını uyumlu hale getirmek için özenli davranmak ve ona zaman tanımak gereklidir.

 

 

Kedi Nereden Sahiplenilir?

Kedi sahiplenmek için bilinen en yaygın yer barınaklardır. Barınağın bakım ve hijyen kurallarına uygun olmasını sorgulamayı unutmamalısınız. Aynı zamanda kedisi olan fakat artık onunla ilgilenemeyecek arkadaş, komşu ya da tanıdıklarınızdan da kedi sahiplenmeniz mümkündür. Bu yöntem çok daha güvenilir olduğu için tercih edilmektedir. Çevrenizde bulunan veteriner hekimlerden de kedi sahiplenmeniz mümkündür. Veteriner hekiminize kedi sahiplenmek istediğinizi söyleyip ona sahipsiz bir kedi bırakılmasını bekleyebilirsiniz. Terk edilen veya yeni doğmuş kediler sık sık veteriner hekimlere bırakılmaktadır.

 

 

Yavru Kedi Sahiplenmenin Avantajları

  • Yavru kediler her zaman çok oyuncu ve neşeli canlılardır. Bu özellikleri sayesinde evin en eğlenceli üyeleri olmaktadır. Hem evin hem de aile üyelerine enerji verip neşelendirirler.
  • Yavru kedi sahiplenirken istediğiniz ırkı seçme hakkına sahip olabilirsiniz.
  • Yavru kediyi sahipleneceğiniz barınaktan ya da yetiştiriciden tıbbi geçmişinin tamamını öğrenme şansınız bulunmaktadır.

 

Yavru Kedi Sahiplenmenin Dezavantajları

Yavru bir kedi sahiplenme karar verdiğinizde onu eğitmeniz gerektiğini de bilmelisiniz. Yavru kediler birçok eğitime ihtiyaç duyarlar. Bu eğitim ve alışma süreci için kedinize vakit ayırmalı ve ilgi göstermelisiniz. Yavru kediler özellikle ilk aşamalarda yetişkin bir kediye kıyasla sahiplerine daha fazla ihtiyaç duyarlar.

Özellikle annelerinden yeni ayrılan yavru kediler, sahiplerini anneleri olarak görürler. İhtiyaçlarının karşılanması gerekir ve gerekli sabrı göstermek önemlidir.

 

Yavru Kedi Nereden Sahiplenilir?

Yavru bir kedi sahiplenmeden önce annelerinin ve kardeşlerinin yeterince sağlıklı olduklarından emin olmalısınız. Bu aşamada tanınan bir üretici ya da satıcı seçmeniz tavsiye edilmektedir. Veteriner hekiminizden de bu konuda yardım alabilirsiniz. Irk seçiminize karar verdiyseniz, yavru kedilerin yetiştirildiği alanı gözlemlemek adına ziyarette bulunabilirsiniz.

Hijyen, sağlık ve beslenme gibi konulara ne denli dikkat ettiklerini araştırmalısınız. Kedinizin anne ve babasının mizacını öğrenebilirsiniz. Gürültüye ve diğer evcil hayvanlarında bulunduğu bir ortamda yetişen kediler, insanlardan uzak yetişen kedilere kıyasla evinize çok daha kolay uyum sağlayabilirler.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu