Terrier Köpek Cinsleri ve Özellikleri

 Terrier Köpek Cinsleri ve Özellikleri

Maltese Terrier Malta adasından çıkan bu köpekler en eski tarihlerde Roma’ya getirilerek aristokrat kadınların süsü olmuşlardı. Zamanla Anadolu’da yükselen popülasyonuna karşın Malta’da nesli ne yazık ki tükenmiştir. Türkiye’de en sevilen kucak köpeklerinin başında Malta’lılar gelir.

Maltese terrier sahiplenme Ankara ‘da dâhil olmak üzere üç ilde yoğun olarak sahiplenilip, üretiliyor. Nüfus yoğunluğu ve buna bağlı stresli yaşam koşulları nedeniyle Maltese terrier yavru İstanbul ilinde en çok tercih edilen köpeklerin başında. Malta köpeklerinin terapi edici özelliği onları iyi, bakımı kolay ve zahmetsiz  “doğal” bir ev köpeği yapıyor. Ege’de maltese terrier fiyat farklı seçenekleri İzmir için özellikle yaşam stilinin bir parçası haline geldi.

Sealyham Terrieri: Orantısız bir görünüşe sahip bu terrierler gözlerine kadar inen alın saçları ve sakalları ile sempatikliklerinden ödün vermezler. Soğuk havaya dayanıklı kürkleri ve büyük köpek havlamaları onları iyi bir bekçi köpeği yapıyor.

Smooth Fox Terrier:  Büyük köpek görünümünde küçük boyutta köpekler özellikle şehir hayatında iyi bir tercih olabilir. Sıradan bir köpeğin görünüşüne sahip bir terrier sayılan bu köpekler orta uzunluktadır. Vücudunda ki orantısızlık uzun kafa yapısı ve bacaklarıyla kendini gösterir.

Büyük çeneleri ve kaslı yapıları onları güç olarak diğer terrierlerden öne çıkarabilir. Ancak belli karakteristik özelliklere sahip oldukları söylenemeyebilir. Fox terrierleri ilk olarak avcılık için yetiştirildiler. Görevleri tilkileri deliklerinde rahatsız etmek ve onların dışarı çıkmasını sağlamaktı.

Staffordshire Bull Terrier: Bu köpekler siyah ve kahverengi görünümde olabilirler. Bir bull’dan beklenecek kaslı yapısı ve topaç gibi fiziği zarif ayaklarıyla bozulur.

Vücuduna göre ince sayılabilecek ayakları onlara ayrı bir zarafet katıyor. Belki de uzun yürüyüşler ve disk yakalama oyunları için iyi bir eşlikçi olabilirler. Ayrıca güzel kürkleri onları sahipleri için iyi bir kucak köpeği yapabilir. Güçlü ve hibrit köpekleri sevenler için ideal köpek olabilirler.

Terrier Köpek Cinsleri Tarihsel Gelişimi

Genellikle birkaç ana türde melezlenen ve geliştirilen terrierler insan yaşamının doğal bir sonucu olmuştur. Ancak belli başlı çok az teriyeri doğa kendiliğinden sunmuştu. Malta terriyerleri de bu safkanladan birisidir. Yine de pomerianların bir türü olduğu iddialar arasında bulunur.

Tarih boyunca köpekler çiftlik hayatının ve medeni hayatın önemli bir parçası haline gelmişti. Korumak, bulmak, gütmek, yakalamak gibi ekstra işler için insanlara yardım ettiler. En ilginç işlerden birisi eskiden Dalmaçyalıların yaptığı itfaiyecilik işi sayılabilir.

Atların önünden giderek onlara ekspertlik yapan köpekler itfaiye ekibinin önemli bir parçasıydı. Çiftçilerin hayatında o gün olduğu gibi bugün de köpekler önemli bir yere sahip. İstenmeyen yabancılara karşı evleri korumak; ayı, tilki, sansar, kurt saldırılarına karşı ev sahibini uyandırmak onların görevlerinin başında geliyordu.

Bekçi köpeği denilince ilk akla gelen K-9 gibi büyük köpekler olabilir. Tibetli rahiplerin bekçi köpeği Shih tzudan başkası değildi. Önemli olan küçük köpeklerinde büyük ruhlara ve karakterlere sahip olduğunu görmektir.

Terriyer grubu genel olarak Britanya’da çiftçilerin topraklarda bazı yabani hayvanları yakalaması ve sürmesi için yetiştirildi. Toprakta bulunan bazı zararlılar ekinlere ve sürüye zarar verebilir. Tilkiler kümese dadanırken, tavşanlar ekinleri kısa sürede yok edebilir.

Çiftlik hayatında tehlikelere uyanık olmak önemlidir. Tabi yapacak daha önemli bir işiniz yoksa. Bu sebeple yer altında ilerleyebilen toprak kazabilen daha çevik ve az maliyetli hatta maliyetsiz terrier grubu köpekler biçilmiş kaftandır.

Bu sebeple terrier şu kelimelerden üretildi. “Terra” latince yer veya toprak kelimelerinden ortaya çıktı. Kısa zaman içinde başka özellikleri de keşfedilen terrierler insanların en yakın arkadaşı haline gelmeyi başardılar.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu