SAFKAN KEDİ SAHİPLENMENİN AVANTAJLARI

 SAFKAN KEDİ SAHİPLENMENİN AVANTAJLARI

Kedi sahiplenme kararınızdan eminseniz bir sonra ki aşamada kedinizin safkan mı yoksa kırma mı olacağını düşünmelisiniz. Yapacağınız seçimin kedinin karakterinde ve ihtiyaçlarında ne gibi değişiklikler yaratacağını bilmelisiniz. Herhangi bir kedinin genetik yapısı, davranış şekli ve sosyalleşmesi deneyimleri ile doğru orantılıdır.

Yavru kedi sahiplenme fikrinde olanlar için, yavru kedilerde bu dönem kısa bir dönemi kapsar ve yaklaşık 8 haftalıkken bitmektedir. Fakat kedi 6 aylık olana kadar davranış değişikliğine açık olmaktadır.

Safkan bir kedi sahiplenme ya da sahiplenmemeniz hakkında doğru ya da yanlış bir cevap bulunmamaktadır. Bir barınaktan kedi sahiplenerek hem kedi sahibi olup hem de iyilik yapmış olma rahatlığını yaşayabilirsiniz.

Safkan kedilere barınaklarda rastlamanız da mümkündür. Çünkü çoğu ırk kulübü, evsiz kalan kediler için de kurtarma hizmeti sağlamaktadır.

Safkan Kedi Nedir?

Safkan bir kedi sahiplenme fikrine sıcak bakıyorsanız, öncelikle safkan kedilerin özelliklerini bilmelisiniz. Safkan kedi; kedilerin atalarının tümü aynı cins veya aynı soyağacından türeme standartlarında izin verilen melezlemeyi içeren kedilerdir. Safkan kediler, kedi popülasyonunun sadece bir kısmını temsil etmektedir.

Kedilerin ebeveynlerinin ve soyunun kaydının bilinmesi onları safkan olarak nitelendirmektedir. Ana kayıt kurumları tarafından kaydedilen ırklar, ırk özellikleri ve kedinin soyu hakkında uygunluk garantisi vermektedir.

 

Safkan Kedilerin Özellikleri

  • Safkan bir ırk, belli fiziksel özellikleri oluşturmak amacıyla selektif çaprazlama yöntemi ile yaratılmaktadır. Uzun tüylü olmaları, baş, kulak ve kuyruklarının şekli bu şekilde belirlenir.

 

  • Selektif çaprazlama yöntemi kedilerin mizaç ve davranışlarını da etkilemektedir. Bu nedenle belli ırkların karakter özellikleri daha belirgindir ve tahmin edilebilirdir.

 

  • Safkan kedi sahiplenenlerin birçoğu kedilerin sadece dış görünüşünden değil aynı zamanda karakter yapılarından da etkilenmektedir.

 

  • Örneğin Ragdoll cinsi kedilerin yeni eve daha kolay uyum sağlayan, rahat ve sessiz kediler olduğu bilinmektedir. Norveç Orman kedilerinin ise çocuklar ile daha iyi anlaştıkları düşünülmektedir. Oryantal kediler ise sahiplerine daha fazla ihtiyaç duyar ve kurdukları bağ oldukça güçlüdür. Safkan ırkların özelliklerini ve ihtiyaçlarını bilmek, beklentilerinizi en iyi şekilde karşılayan kediyi seçmenizde faydalı olacaktır.

 

  • Görünüşünü beğendiğiniz kedileri sahiplenmeye yönelmeniz normaldir. Fakat aynı şekilde mizacının ve davranış şeklinin de size uyumlu olmasına önem vermelisiniz.

 

  • Safkan kedilerde cinsiyet farkı çok daha az bulunmaktadır. Bu sayede tercihinize ve yaşam şeklinize en uygun karakterli ırkı seçebilirsiniz.

 

  • Safkan olmayan kedilerde, erkek kedilerin daha hoşgörülü oldukları ya da daha fazla dolaştıkları bilinmektedir. Dişi kediler ise dolaştıklarında evden uzaklaşmayı sevmezler. Safkan kediler de dişi ya da erkek kediler farklı davranış biçimleri göstermez.

 Safkan Kedi Sahiplenmenin Olumlu Yönleri

  • Kedinizi kendi zevkleriniz doğrultusunda seçme imkanına sahip olabilirsiniz. Kedinizin beden tipini; kısa ya da uzun, zayıf ya da kilolu olmasını seçebilirsiniz.
  • Her kedinin eşsiz tüy yapıları bulunmaktadır. İstediğiniz tüy desenini ve rengini seçme şansınız bulunmaktadır.
  • Sahipleneceğiniz yavru kedinin büyüyünce nasıl bir görüntüye sahip olacağını bilmeniz mümkün olacaktır.
  • Kedinizin davranış biçimi ve huylarını tahmin edebileceksiniz. Böylece ne beklemeniz gerektiğini bileceksiniz.
  • Safkan kedilerin ideal bir ev arkadaşı oldukları bilinmektedir.
  • Safkan kediler çocukların gelişiminde olumlu etki gösterirler ve kolay uyum sağlarlar.

Safkan Kedi Sahiplenmenin Olumsuz Yönleri

  • Safkan kediler ırk özellikleri sebebiyle çoğu zaman pahalı olabilmektedir.
  • Bazı safkan kedilerin genetik sağlık sorunları olduğu bilinmektedir.
  • İstediğiniz renk ve özellikleri taşıyan kedileri sahiplenmek zamanınızı alabilir. Hayvan sever yetiştiriciler seçmeniz önemlidir.
  • Safkan kediler diğer kedilere kıyasla çok daha fazla ilgi ve bakıma ihtiyaç duyabilirler.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu