Pug Köpekleri Tırnak Kesimi ve Önemi

 Pug Köpekleri Tırnak Kesimi ve Önemi

Diğer köpek ırklarında olduğu gibi Pug köpeklerinin de sağlıklı bir hayat sürebilmesi için gerekli bakımlarının yapılması önemlidir.

Köpeğinizi haftalık olarak düzenli taramanız ve tırnak bakımlarını yapmanız gerekir. Bu rutinin yetişkin ya da yavru pug köpekleri için alışkanlık haline gelmesi faydalıdır. Çünkü köpeğinizin tırnakları sürekli uzar ve bu durum onlar için rahatsız edicidir. Aynı zamanda uzun tırnaklar ev eşyalarınıza da zarar verir.

Yavru pug köpeğinizin tırnakları zeminde ses çıkarmaya başladığında tırnak kesim zamanı gelmiştir. Köpeğinizin tırnaklarını kesmeniz kaymasına ve dolayısıyla yaralanmasına da yol açabilir.

Yavru pug köpeklerin tırnakları ortalama 1 hafta içerisinde uzar ve kesilmesi gerekir. Tırnaklarının uzaması bireysel yatkınlığa ve ırkı özelliklerine göre değişebilir. En doğru zaman için köpeğinizin tırnak uzunluğunu kontrol edebilirsiniz.

Pug Köpeğinizin Tırnaklarını Kesmenin Faydaları

Köpeğinizin tırnaklarını kesmeden önce, neden tırnaklarını kesmeniz gerektiğini ve faydalarını anlamanız önemlidir. İnsanlarda pedikür tırnakların kesilip cilalanması ve ayak masajı yapılarak tamamlanır. Köpeklerde ise amaç tırnağın çok uzamamasıdır.

Köpeklerin tırnakları uzadığında pek çok sağlık sorununa sebep olabilir. Köpeğiniz uzayan tırnakları ile yere temas ettiğinde, uygulanan kuvvet tendonlarına geri döner. Bu durum da köpeğinizin yürürken rahatsız olmasına neden olur.

Zaman içerisinde bu durum köpeğinizin vücut ağırlık dağılımını etkiler ve denge sorunlarını ortaya çıkarır. Çok geçmeden köpeğinizin eklem ve kas sistemi de olumsuz etkilenir. Köpeğinizin uzayan tırnakları kırılabilir ve bu durum dostunuz için oldukça acı vericidir.

Kırılan tırnakları düzeltmeniz kesmekten daha zordur. Çok uzayan tırnaklar, tırnak dibine batarak sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Pug Köpeği Pedikürü İçin Gerekli Malzemeler

  • Tırnak Makası

İhtiyacınız olan en önemli malzeme, tırnak makasıdır. Pense ve giyotik stilinde çeşitleri tercih edebilirsiniz. Pug köpeğiniz için hangi tırnak makasının uygun olduğunu veteriner hekiminize sorabilirsiniz.

Giyotin stili makaslar Pug köpeği gibi küçük ırk köpekler için daha uygundur. Pense ve makas stili ise büyük ırk köpeklerde kullanılır. Yine de en rahat ettiğiniz malzemeyi kullanmak daha önemlidir.

  • Tırnak Törpüsü

Köpeğinizin tırnağını kesmek yerine törpüleyebilirsiniz. Elektrikli tırnak törpülerini kullanabilirsiniz. Elektrikli törpüler ile sadece tırnağın bir kısmı alınır ve tırnağının alt kısmında kalan canlı dokuyu kesme ihtimaliniz olmaz. Bu nedenle makastan daha güvenli olduğu söylenebilir.

Fakat elektrikli törpülerin çıkardığı ses köpeğinizin korkmasına neden olabilir. Törpüleme işlemi çok kısa sürmeyeceği için köpeğinizin sabırlı göstermesi zor olabilir.

  • Pıhtılaştırıcı Tozlar

Köpeğinizin tırnağını fazla kesmeniz kanamasına neden olabilir. Bu durum çok rahatsız edici ve can sıkıcıdır. Bu ihtimale karşılık veteriner hekiminizden pıhtılaştırıcı tozlar edinebilirsiniz. Böylece kanama en kısa sürede sonlanır.

  • Ödül Maması

Köpeğinizin olumlu davranışlarını ödüllendirme, bakım sürecini keyifli hale getiriri. Özellikle genç ve korkan köpeklerde tırnak kesimi sonunda ödül maması vermek oldukça yararlı olur. Ödül mamasını verirken neşeli bir ses tonuyla köpeğinizi övmeyi de ihmal etmemelisiniz.

  • Yardım Etmesi İçin Başka Bir Kişi

Köpeğinizin tırnağını keserken ikinci bir kişinin yanınızda olması faydalı olur. Böylece tırnaklarını keserken köpeğinizin sabit kalmasını sağlayabilirsiniz.

 

Pug Köpeğinizin Tırnaklarını Nasıl Kesmelisiniz?

Köpeklerin tırnaklarını kesmek genel anlamda kolay bir işlemdir. Köpeğinizin patisini kaldırarak açı vermeli ve tırnak makasını tırnağın fazlalık kısmına yerleştirmelisiniz. Ardından acele etmeden ufak parçalar halinde kesin.

Tırnaklarının yeterince kesildiğinden emin olana kadar minik şekilde kesmeye devam edebilirsiniz. Canlı dokuya gelinceye kadar işlemi tekrarlayabilirsiniz. Köpeğinizin tırnağına yandan baktığınızda hafif pembe bir bölge vardır.

Bu bölge köpeğinizin canlı dokusudur. Siyah tırnaklı köpeklerde bu bölgeyi anlamak daha zor olabilir. Küçük siyah bir nokta fark ettiğinizde daha fazla ilerlememeye çalışın. Köpeğinizin tırnaklarını kesme konusunda hazır değilseniz, evcil hayvan kuaförlerinden ya da veteriner hekiminizden yardım isteyebilirsiniz. Profesyonel kişiler teknikleri size uygulamalı olarak gösterir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu