Maltese Terrier Köpeklerde Depresyon

 Maltese Terrier Köpeklerde Depresyon

Birçok kişi tarafından bilinmese de aslında köpeklerde depresyona girebilir. Köpeklerin depresyona girdiği davranış değişiklikleri ile anlaşılabilir.

Satılık Maltese Terrier köpeğinizde pek çok unsura bağlı depresyon gelişebilir. Bu durum çevresel faktörlerden kaynaklandığı gibi herhangi bir etki olmadan da ortaya çıkabilir.

Satılık Maltese Terrier köpekler duygusal canlılardır. Sahiplerine derin bir bağ hissederler. Bu nedenle rutin haline gelmiş davranışların değişmesini istemezler.

Satılık Maltese Terrier köpeğinize yavruyken aşırı ilgi gösterip büyüdüğünde bu ilgiyi azaltırsanız ruh hali kötüye gidebilir. Bu nedenle köpeğinizi sahiplendiğiniz andan itibaren sınırlarınızı doğru çizmeniz önemlidir. Devamlılığı olmayan hareketlerin köpeğiniz tarafından deneyimlenmemesine dikkat etmelisiniz. Köpeğinize aşırı sevgi göstermemeli ve her şeyi kararında uygulamalısınız.

Maltese Terrier Köpekler Neden Depresyona Girer?

Maltese Terrier köpeğiniz başka bir eve taşındığında adapte olması için zamana ihtiyaç duyar. Köpekler günlük yaşamlarında ortaya çıkan değişikliklerden hoşlanmaz. Yürüyüş sırasında bir köpeğin saldırması gibi durumlarda da ruh hali olumsuz olarak etkilenir.

Sahibini kaybetmesi ve ondan uzak kalması da depresyonu tetiklemektedir. Bazı durumlarda hava değişimi nedeniyle bile depresyon ihtimali ortaya çıkabilir. Sahiplerinin psikolojisi, fiziksel rahatsızlıklar, çevresel faktörler ve yaşanan kayıplar köpeklerin psikolojisi doğrudan etkilemektedir.

Bu nedenle köpeğinizi sahiplenmeden önce hayat koşullarınızın onun için tamamen uygun olduğundan emin olmalısınız.

Sahibinin köpeğiyle yeterince ilgilenmemesi de zamanla köpeği depresyona sürüklemektedir. Köpek sahiplerinin yeterince dikkat etmediği ve köpeklerde depresyona neden olabilecek bazı davranışlar;

  • Köpeğinizin yeterince sosyalleşmemesi
  • Köpeğinize karşı aşırı şekilde korumacı olmanız
  • Köpeğinize insanmış gibi davranmanız
  • Dövmek, bağırmak ve vurmak gibi şiddet içeren davranışlar
  • Köpeğinizi sürekli bağlı şekilde tutmak
  • Köpeğinizin gün boyunca yalnız kalması
  • Köpek sahibinin depresyonda olması

Maltese Terrier Köpeklerde Depresyon Belirtileri

  • Köpeklerin depresyon belirtileri tıpkı insanların depresyon belirtileri gibidir. Aşırı şekilde keyifsiz ve bıkkın görünürler. Zamanında fark edilip önlem alınmaması depresyonun artmasına ve fiziksel çöküşe neden olabilir.
  • Maltese Terrier köpeğinizin birden bire ortaya çıkan iletişim eksikliği depresyona girdiğinin bir belirtisidir. Ruhsal anlamda çöküş yaşayan köpekler çevresiyle olan iletişimini de keser.
  • Köpeğinizin depresyonda olduğunu oyun oynamaması, yürümek veya koşmak istememesi ve eve dönmek istemesinden anlayabilirsiniz.
  • Depresyonun ilerlemesi ile köpeğinizin mama yeme alışkanlığı dahi değişebilir. Mama yememesş, çiğneyip geri bırakması ve mama kabını devirmesi gibi belirtiler depresyonun habercisi olabilir.
  • Köpeğinizin daha az ya da fazla uyuması, yatacak yer bulamaması ve beğenmemesi depresyonun önemli belirtilerindendir.
  • Depresif köpeklerde içe kapanık davranışlar sık görülen bir durumdur. Fakat bazen köpeğin çevresindeki sevdiği insanlara dahi tahammülsüz davrandığı görülebilir. Bu durumda sakinleşmesini beklemek ve üzerine gitmemek en doğrusudur.
  • Köpeklerde meydana gelen birçok sağlık sorunu depresyonun belirtilerine benzemektedir. Bu sebeple depresif tavırlar ile karşılaştığınızda bu durumun bir hastalık kaynaklı olabileceğini de göz ardı etmemelisiniz. Vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmanız gerekir.

 Maltese Terrier Köpeklerde Depresyon Tedavisi

Maltese Terrier köpeğinizde depresyon belirtileri görüyor veya şüphe ediyorsanız zaman kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz. Depresyona giren köpeklerin öncelikle herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Köpeğinizde bir sağlık problemi yoksa onu mutlu edecek ve eğlenmesini sağlayacak aktivitelere yönelmelisiniz. Köpeğiniz günlük rutinine bağlı kalmalı ve hayatında köklü değişimler yapılmamalıdır. Köpeğinizde daha fazla zaman geçirmeye özen göstermelisiniz.

Köpeğinizle çeşitli oyunlar oynamak, farklı yerlerde yürüyüşler yapmak, diğer köpekler ile sosyalleşmesini sağlamak ve onunla sevecen ve yumuşak ses tonuyla konuşmak depresyondan çıkması için yardımcı olur.

Köpeğinizin depresyondan çıkması için anlayışlı, sabırlı ve sevgi dolu bir yaklaşım gereklidir. Tüm uğraşlarınıza rağmen yeterli sonucu alamazsanız veteriner hekiminizin önerdiği depresyon ilaçlarını ve vitaminleri kullanabilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu