Pug Köpekleri Soğuğa Dayanabilir mi?

 Pug Köpekleri Soğuğa Dayanabilir mi?

Köpekler kalın bir kürke sahiptir ve bu kürklerinin onları soğuktan koruyup koruyamadığı bir merak konusudur. Köpeklerin tüyleri, vücut ısılarının dengede kalmasını sağlar. Özellikle yaz aylarında dengeyi sağlayan ve onları serin tutan tüyler, sıcaklık düştüğünde onları korumaya yetmeyebilir.

Hatta bazı köpekler yaz mevsiminde bile üşüyebilir. Pug yavru ve diğer ırk köpekler, yaz mevsiminde doğsa da annelerinin sıcaklığını hissetmek ister.

Bu nedenle kardeşleri ile adeta sarılarak uyuduklarını görebilirsiniz. Pug yavru köpeklerinin soğuğa direnci daha düşüktür. Henüz çok küçüklerdir ve sıcak kalmaları için desteğe ihtiyaç olabilir. Bu yüzden pug yavru ve ailesinin bakımına dikkat etmelisiniz. Üşümemeleri ve aç kalmamaları önemlidir. Köpeğinizi korumak için çeşitli önlemler alabilirsiniz.

Köpeklerin Soğuğa Dayanıklılığını Etkileyen Faktörler

Dünya üzerinde ortalama 400’den fazla ırk bulunmaktadır. Hepsinin soğuğa dayanıklılık gücü farklıdır. Afrika gibi iklimlerde yaşayan köpekler ile soğuk iklimin olduğu bölgelerde yaşayan köpeklerin soğuğa dayanıklılığı aynı değildir. Köpeklerin iklim dışında soğuğa direncine etki eden birkaç unsur vardır;

  • Tüy Yapısı: Köpeklerin soğuğa direncini etkileyen en önemli faktör tüy yapısıdır. Soğuğa dayanıklı olan köpek ırklarının genelde çift katmanlı kürkleri vardır. Seyrek ve ince tüy yapısına sahip köpekler daha kolay üşür. Aynı zamanda açık renkli kürke sahip köpekler diğerlerine kıyasla daha fazla üşüyebilir. Bu nedenle açık renkli ve ince tüyleri olan köpeklerin soğuktan korunmaları konusunda özenli olmak gerekir.
  • Boyutu ve Ağırlığı: Pug gibi küçük ırklı köpekler, vücut hacimlerinin düşük olması nedeniyle soğuğa karşı büyük ırklı köpeklere kıyasla daha dayanıksızdır. Bahçe ortamında ve dışarıda beslenmeleri tavsiye edilmez. Bu ırk köpeklerin soğuktan korunmaları için kazak giydirilmesi önerilebilir. Köpeklerin boyutları gibi ağırlıkları da üşümeleri üzerinde etkilidir. Köpeklerin vücudundaki yağ oranı, soğuktan korunmalarını sağlar. Fakat bu kilolu köpeklerin daha sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çünkü fazla kilo da birçok hastalığa zemin hazırlayabilir. Kilo alarak üşümemelerini sağlamaya çalışmak doğru değildir.
  • Yaşı: Özellikle yaşlı ve yavru köpekler yetişkin köpeklere kıyasla soğuktan daha fazla etkilenebilir. Bu nedenle yavru ya da yetişkin köpeğinizi korumak için köpek kıyafetleri giydirebilirsiniz.
  • Sağlık Durumu: Herhangi bir hastalığı olan köpeklerin metabolizmaları normal çalışmaz ve sağlık durumu iyi köpeklere kıyasla daha fazla üşürler. Soğuktan korunmaları için ekstra çaba harcamanız gerekebilir.

 Pug Köpeğinizin Üşüdüğünü Nasıl Anlarsınız?

Köpeğinizin üşüdüğünü fark edip müdahale etmeseniz ciddi hastalıklar ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin soğuk ısırması adı verilen, köpeklerin üşümesiyle başlayıp kan akışını vücudun orta bölgesine yönlendiren ve kulakları, patileri ya da  kuyruğunda buz kristalleri oluşmasına neden olan hastalık ile karşılaşabilirsiniz. Bu hastalığı tehlikeli bir hale getiren faktör ise kendini kolay kolay belli etmemesidir.

  • Titreme: Köpeğinizin en sevdiği oyunu bırakarak saklandığını ve bu sırada titrediğini görüyorsanız muhtemelen üşüyor olabilir. Bu durumda aktivitenize son vererek köpeğinizin ısınmasını sağlamalısınız.
  • Cilt Kuruluğu: Köpeklerin burun kısmının kuruması üşüdüklerinin bir belirtisidir. Fakat bu durum bir hastalığın habercisi de olabilir.
  • Uyuma Şekli: Köpekler üşürken genelde yuvarlak şekilde uyurlar.
  • Yavaş Nefes Alıp Vermesi: Köpekler normale kıyasla daha yavaş nefes alıyorsa üşüdüğünü anlayabilirsiniz.
  • Yavaş Hareket Etmesi: Köpeğiniz uyuşuk hareketler yapıyor ve vücudu katıysa muhtemelen üşüyordur.

Pug Köpekleri Soğuktan Korumak

Köpekler kendilerini soğuktan koruyabilmek için metabolizmalarını farklılaştırır. Bu sayede soğuğa uyum sağlamak isterler. Fakat yine de köpeğiniz için yapabileceğiniz şeyler vardır. Örneğin ona kazak ya da yelek gibi soğuktan korunmasına yardımcı olacak kıyafetler giydirebilirsiniz.

Özellikle eklem hastalığı ya da artrit olan yaşlı köpekler bu sayede sıcak kalabilir. Köpeğinizle kış aylarında dışarıya çıkarken daha özenli olmalısınız.

Köpeğiniz dışarı çıkmak istese de fark etmeden üşüyüp ve hasta olabilir. Bu nedenle yürüyüşlerinizi ortalama 15 dakika kadar kısa tutmanızda fayda vardır. Ayrıca köpeğinizin soğuk havalarda cildinin kurumasını önlemek için nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Böylece cildinin kuruyup çatlamasını engelleyerek cilt problemlerini önleyebilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu