Kedilerde Titreme Nedir?

 Kedilerde Titreme Nedir?

Kedilerde, tıpkı insanlar gibi birçok hastalığa maruz kalabilir. Genetik olarak ya da dış etkenlerden kaynaklanan hastalıkların bazı semptomları vardır. Bu belirtilerden en sık görüleni ise titremedir. Kedilerde titreme pek çok nedenden meydana gelebilir. İlk olarak kedilerin üşüdüğü için titrediği düşünülse de aslında sadece üşüdükleri için titremezler.
British shorthair yavru kararı verdiğinizde kedinizin çeşitli hastalıklarla karşılaşacağını da bilmelisiniz. Önemli olan bu gibi olumsuz durumlar için yeterli bilgiye ve hazırlığa sahip olmanızdır.

Yavru kedilerin %40’ında herhangi bir sebebe bağlı olmadan sallanma ve titreme durumu görülebilir. British shorthair yavru sürecinde zorluklar yaşasanız da kediniz günden güne büyüyecek ve daha dayanıklı bir kedi olacaktır. Horner sendromu olarak bilinen nedensiz titreme, ilerleyen yaşlarda ortadan kalkar.

Kedilerde Titreme Nedenleri

  1. Hipoglisemi: Kedilerde titreme nedenlerinden ilk akla gelen hipoglisemi yaşamalarıdır. Hipoglisemi, kedilerin kan şekerinin düşmesi anlamına gelir. Kedinizin durduk yere titremesi, açlıktan kaynaklı kan şekerinin düşmesi ile ortaya çıkabilir. Kedinizin aç kalmadığından ve düzgün beslendiğinden emin olmalısınız.
  2. Hipertermi: Kedinizin ateşi yükseldiğinde titreyebilir. Özellikle British shorthair yavru ile kedinizin 1 yaşına kadar ateşli hastalıklar geçirmesi olasıdır. Ateşinin 41 dereceye ulaşması hipertermi yaşamasına neden olur.
  • Hipotermi: Normal vücut sıcaklığının altına düşmesi hipotermi olarak ifade edilir. Vücut sıcaklığını ani düşüşü titreme ile birlikte hayati tehlikeye yol açabilir.
  1. Zehirlenme: Sağlıksız beslenme ürünleri, ilaçlar ve kimyasallar zehirlenmeye neden olabilir. Zehirlenen kedilerde bulantı ve kusma görülebilir.
  2. Stres ve Acı: Yaralanmış ve acı çeken bir kedi titreyebilir. Aynı zamanda korktuklarında, stresli olduklarında ya da heyecandan dolayı titredikleri de görülebilir.
  3. İç Parazitler: Kedilerde görülen iç parazitler titremelerine yol açabilir.
  • Tümörler: Sinir sistemini etkileyen tümör çeşitleri kedilerin titremesine neden olur.

 Kediniz Titriyorsa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin kan şekeri düşükse ve yemek yiyemiyorsa biraz akçaağaç şekeri ya da bal vermeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede glikozun hızlı bir şekilde geri gelmesini sağlayabilirsiniz. Kedinizin kan şekeri düzenli olarak düşüyorsa, gerekli tahlillerin yapılması için veteriner hekime götürmelisiniz.

Bu durumda kedinizi daha sık beslemeniz ya da diyet programını değiştirmeniz gerekebilir. Yavru ya da yaşlı kedilerde hipoterminin ciddi sonuçları olabilir. Bu gibi durumlarda vücut sıcaklığının korunması için ısıtmalı battaniyeler, ısıtma yastıkları ya da bir ısı lambası kullanabilirsiniz.

Fakat bu cihazlar kedinizde yanıklara yol açabileceği için son derece dikkatli olmalısınız. Hipotermi bir enfeksiyona ya da virüse bağlı gelişiyorsa uygun tedavi yollarının belirlenmesi gerekir. Acı, zehirlenme ve ağrı gibi semptomların profesyonel şekilde tedavisi gerekir.

 Kedilerde Titremeyi Önlemek

  • Kedinizin düzenli aralıklarla yemek yemesi ile kan şekerinin düşmesini önleyebilirsiniz.
  • Kimyasalları ve zehirli bitkileri kedinizin karşılaşacağı yerden uzak tutmalısınız.
  • Kedinizin çeşitli kaygı sorunları varsa, nedenini anlayabilmek için davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. Herhangi bir ses kediniz için korkutucu ise fonda çalan sakin bir müzik ile kaygısını azaltabilirsiniz.
  • Böbrek hastalığı gibi ciddi ve genetik hastalıkları önlemeniz mümkün olmayabilir. Fakat her zaman taze su ve yiyeceğe ulaşımı olmalarını sağlayabilirsiniz. Yıllık rutin veteriner ziyaretlerini ve sağlık kontrollerini aksatmamalısınız. Bu şekilde herhangi bir hastalığın erken teşhisi ve tedavisi sağlanabilir. Veteriner hekiminizin belirlediği kan testlerini yaptırarak kedinizin böbrek hastalığı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Hekiminiz kediniz için en doğru tedavi yöntemini bulmak konusunda yardımcı olur.

Yavru Kediler Neden Titrer?

Kedilerde horner sendromu, küçük yaşlarda yaşanan yaralanma, yüksekten düşme ya da diğer kediler tarafından darbe görme gibi durumlarda kalıcı olabilir. İlerleyen yaşlarda kendiliğinden iyileşebilirler. Fakat titremelerin devam ettiğini düşünüyorsanız veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Kedilerin uyurken de sık sık titrediğini görebilirsiniz. Kediler de tıpkı insanlar gibi uyurken rüya görebilir. Derin bir uykuda olan kediler, titreyerek rüyalarına tepki verebilir.

Kedilerin uyku sırasında daha fazla tetikte olduğu bilinir. Duyuları ve koku alma yetenekleri, yabancı etmenlere ve seslere duyarlı olmalarını sağlar. Bu gibi etkenlerle karşılaşma olasılıkları olduğu için titreme meydana gelebilir. Çok şiddetli ve korkutucu olmadığı sürece, uyurken titremeleri normal kabul edilmektedir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu