Pug Irkı Köpeklerde Çiftleşme ve Gebelik

 Pug Irkı Köpeklerde Çiftleşme ve Gebelik

Pug köpekleri yılda 2 kez kızgınlık dönemine girer. Bu döngüyle 5 ila 8 ayda karşılaşabilirsiniz. Her köpeğin enerji durumu ve karakteristik özellikleri bu dönemlerde farklılık gösterebilir. Köpekler yumurtlama döneminde progesteron kokusu salgılar.

Bunu algılamak için vulva bölgesini koklar. Pug köpeklerinde üreme ortalama 9 ila 11 gün sürer. Dişi köpekler yumurtladığın da spermlerin nüfus etmeden önce yumurtaların olgunlaşması 48 saat sürer. Ardından spermler yumurtalarla birleşir ve gebelik başlar.

Köpeklerin cinsel olgunluğa ulaşma yaşı ırklarına bağlı olarak değişir. Dişi köpeklerin kızgınlığı 6 aydan sonra olur. Kızgınlık sonrasında dişi pug köpeği doğurgandır ve erkek bir köpeği kabul edebilir. Dişi köpeklerin ilk kızgınlık döneminde çiftleştirilmesi önerilmez. Dişi Satılık Pug ilanlarına bakarken kızgınlık ve gebelik aşamalarını öğrenmelisiniz.

Pug Köpeklerinde Kızgınlık Dönemi

 Satılık pug köpeğinizi sahiplenmeden önce her bakımdan özelliklerini iyi bilmeniz gerekir. Her köpeğin çiftleşme dönemi, kızgınlık ve gebelik aşamalarını bilmelisiniz. Satılık pug köpeğinizin kızgınlık döngüsü 4 aşamadan oluşur.

  • Proöstrus: Dişi köpeklerin erkek köpekleri kabul ettikleri dönemdir. Dişi pug köpeklerinde bu dönem 4 ila 20 gün kadar sürebilir. Kanama, vulvanın şişmesi, koku ve davranış değişimleri en yaygın belirtileridir.
  • Östrus: Yaklaşık 9-10 gün süren bir dönemdir. Dişi köpek erkek köpeği kabul eder. Bu dönemde dişi köpek doğurgandır. Yumurtlama 48 saatte gerçekleşir.
  • Diöstrus: 60-90 gün sürer. Üreme sistemi progesteron hormonunu kontrol eder. Bu dönem de dişi köpeğiniz hamile olmasa da ortaya çıkmaktadır. Pug köpekleri bu dönemde çiftleşemez. Hamilelik belirtileri görülmesi yalancı gebelik ya da diöstrus nedeniyle olabilir.
  • Anöstrus: Cinsel aktivite görülmez. 3 ila 4 ay sürer.

 Pug Köpeklerinde Gebelik

  • 1 ve 2. Hafta

Bu dönemde pug köpeğinizin hamile olduğundan emin olmak zordur. Bazı pug ırkı köpeklerde hafif mide bulantısı ve iştahta azalma görülebilir.

  • Hafta

Köpeğiniz normalden daha yorgun görünür. Onu etrafta yatarken bulabilirsiniz. Yine de köpeğinizin hamile olduğunu söylemek için erken olabilir. Bu haftada pug köpeklerde çeşitli belirtiler görülebilir;

  • Mide bölgesinde şişme
  • Kendini normalden fazla temizleme
  • Meme uçlarında belirginleşmeler
  • Yorgunluk
  • Hafta
  1. haftaya giren pug köpeklerinde belirtiler daha net görünür. Köpeğinizin midesinde şişlik meydana gelir. Meme uçları koyu renk alabilir. Hormonlarının değişmesi ile davranışları da değişir. Yavruları için güvenli alanlar arar. İştahında artış olur.
  • 5 ve 6. Hafta

Köpeğiniz normalden daha çabuk yorulur. Yatağında daha uzun süre geçirmeye başlar. Eskiden olduğu gibi sosyal değildir. Kilo aldığını daha net şekilde fark edebilirsiniz.

Pug Köpekleri Çiftleşmesinde Boyutun Önemi

Dişi köpeklerin olabildiğince kendi ırkından erkek köpekler ile çiftleştirilmesi gerekir. Küçük ırk dişi köpekler, büyük ırk erkeklerle ile çiftleştirilmemelidir. Bu çiftleşme fiziksel olarak hem dişi hem de erkek köpeği zorlar. Erkek köpek dişi köpekten daha küçük olduğunda suni tohumlama gerekir.

Dişi köpek erkeğe göre çok küçükse, yavrular doğum kanalına büyük geleceği için sezaryen yapılması önerilir. Planlı bir çiftleşme söz konusu ise, her iki köpeğinde genel sağlık muayenesinden geçmesi önemlidir.

Köpeklerde bulaşık hastalıklar olabilir veya genetik hastalıklar sebebiyle yavru köpeklerde kayıplar ortaya çıkabilir. Köpeğinizin ve yavrularının sağlıklı olması için tedbirli olmanız gerekir. Aksi halde ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Pug Köpeklerinde Kısırlaştırma

Kısırlaştırılmış dişi köpekler, rahim ve yumurtalık kanserinden korunmaktadır. Köpeklerin genç yaşta kısırlaştırılması, meme kanseri riskini büyük boyutta azaltmaktadır.

Piyometra adı verilen rahim enfeksiyonu, kısırlaştırılmayan dişi köpeklerde sıklıkla görülmektedir.Belirtiler kısa süre içerisinde ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir. En etkili tedavi, köpeğinizi kısırlaştırmaktır.

Köpeğinizi kısırlaştırmak için en doğru zaman bu riskleri en aza indirmek için ilk kızgınlığından önce tercih edilmelidir. Köpeğinizi çiftleştirmek istiyorsanız en az 2 defa kızgınlık dönemi geçirmelidir. Bu durumda köpeğiniz rahim iltihabı ve diğer hastalıklara yakalanma riski taşır. Köpeğinizi çiftleştirmeden önce kısırlaştırmaya karar vermeniz sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamasını sağlar.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu