Pug Hastalıkları: Pug Deri Hastalıkları İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

 Pug Hastalıkları: Pug Deri Hastalıkları İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pug hastalıkları, genetik olarak ırkın yatkın olduğu sağlık sorunları vardır. Kısa boylu olmaları, basık burun ve kırış deriye sahip olmaları ile çeşitli hastalıkları yaşamaktadır.

Pug yavru sahiplendikten sonra sık veteriner ziyaretlerine de hazırlıklı olmalısınız. Kocaman siyah gözleri ile kendini sevdiren bu köpek ırkının ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıyadır.

Günümüzde oldukça popüler bir ırk olan Puglar evde beslenebilecek köpek ırkları arasında ilk sıralarda yer alır. Satılık pug ilanları ile sizde bu sevimli köpeğe sahip olabilirsiniz.

Pug fiyatları köpeğin safkan cins olup olmamasına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle sahiplenmeden önce köpeğin anne ve babasının da safkan bir Pug olduğunu öğrenmelisiniz. Bu köpeği sahiplenmeden önce pug deri hastalıkları ve diğer hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Yazının devamında Pug neden zor nefes alır? Puglara nasıl bakım sağlayacağınız hakkında bilgilendirme yapacağız.

5 Yaygın Pug Sağlık Sorunu

Puglaın, kilosunu kontrol altında tutmak için sağlıklı ve dengeli beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Köpeğinizin diyetine şeker ve katkı maddesi olan bileşenlerin ekli olmadığına emin olmalısınız.

Sağlıklı bir diyet sunmakla kilosunu dengede tutmakla kalmaz mide rahatsızlığı, deri döküntüleri ve kulak tahrişleri gibi yaygın gıda alerjisi semptomlarına da yardımcı olursunuz.

Günlük egzersiz, Pug’ınızın sağlıklı kalmasına da yardımcı olur, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Çünkü kısa bacakları ve basık suratlı olduğu için nefes nefese kalmalarından egzersiz ağır olmamalıdır.

Pug Neden Zor Nefes Alır?

Nefe nefese kalmalarına neden olan Brakisefalik Hava Yolu Tıkanıklığı Sendromu, basık burunlu ve kısa bacaklı köpeklerde görülmektedir. Bunun nedeni hava yollarındaki hava akışını engelleyebilecek aşırı yumuşak dokudan kaynaklanır.

Belirtileri, köpeğin nefes nefese kalmasını, yürüyüş ve egzersiz sırasında nefes almakta zorlanmasına neden olur. Bu belirtileri fark ederseniz veterinerinize danışmanız önemlidir.

Bazı durumlarda ameliyat gerektirebilir. Bunların yanında özellikle sıcak havalarda Pug’ı serin tutmalısınız. Aşırı egzersizden kaçınarak, bol miktarda tatlı su sağlayarak ve köpeğinizi sağlıklı bir kiloda tutarak bu durumun etkisi azaltılabilir.

Pug Göz Sorunları

Büyük kara gözleri her ne kadar sevimlilik katsa da kronik tahrişe ve ağrıya yol açan birkaç ciddi göz sorununa eğilimlidir. Travma veya enfeksiyon nedeniyle ağrılı ülserasyona eğilimli olması gözlerin kurumasına neden olur.

Korneanın sürekli tahriş olması gözde bulunan pigmentin görüşü engelleyerek oluşmasına neden olur. Her iki durum da göz kaybına neden olabilir. Göz kapağı anormallikleri meydana gelir ve korneayı sürekli tahriş edebilir. Göz şekillerinden dolayı da yaralanmalarını arttırır.

Pug Kemik ve Eklem Sorunları

Sağlam bir vücudu taşıyan kısa güçlü bacaklara sahiptir. Kas-iskelet yapısı onları kemik ve eklem sorunlarına yatkın hale getirir. Luxating Patella, köpeklerde diz kapağı kemiğinin yerinden çıkmasına neden olan bir durumdur.

Köpeğin bunu yaşadığına işaretleri zıplamak, tek bacağını kullanarak yürümesi ve ayağa kalkıp inmekte zorluk çekmektir. Ağır vakalar ameliyat gerektirebilir. Bu durum aşırı kilodan kaynaklanabilir, bu nedenle köpeğinizi sağlıklı ve dengeli bir diyetle beslediğinizden emin olun.

Puglar omurilik sorunu da yaşayabilir. Bu omuriliklerine baskı uygulayarak ağrıya ve arka bacak fonksiyonunun olası kaybına neden olur.

Çocuklarla oyun aktivitelerine dahil olmayı sevseler de eklem yaralanması riskini azaltmaya yardımcı olmak için köpeğinizin yüksek yüzeylerden atlamasını içeren oyunlardan kaçınmalısınız.

Nöbetler

Bazı Pug’larda nöbet geçirme söz konusudur. Epilepsiye yatkınlığı olan Pugların nöbet geçirmeleri yüksek olasıdır. Köpeklerde ilaçla ve düzenli veteriner kontrolleriyle tedavi edilebilir. Veterinerinize danışarak, nöbetleri kontrol etmek ve ilişkili iltihabı azaltmak için ilaç kullanılabilir.

Pug Deri Hastalıkları

Kaşıntılı cilde neden olan alerjilere eğilimlidir. Buruşuk cilt kıvrımları kiri ve nemi hapsederek bakteriyel cilt enfeksiyonlarına neden olur. Köpeklerde Pyoderma, sivilceler, küçük kırmızı yumrular ve kanla dolu kabarcıklar gibi topikal belirtileri olan bakteriyel bir enfeksiyondur.

Puglarda genellikle dudak, ayak ve cilt kıvrımlarının yakınında oluşur. Veterineriniz bakteriyel bir cilt durumunu ilaçlı şampuanlarla veya köpeğinizin diyetini ayarlayarak tedavi edebilir. Ayrıca Pugların derisinde demodektik uyuz gibi bir akar meydana gelir. Cilt lezyonları, kızarıklık ve saç dökülmesi olarak ortaya çıkar.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu