Online Sınav Nasıl Olur

 Online Sınav Nasıl Olur

Online sınav kurumların altyapı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmış, internete bağlanarak online sistem üzerinden yapılan sınavdır. Peki online sınav nasıl olur derseniz kişiler yazılı veya sözlü olarak bilgisayar üzerinden soruları yanıtlarlar, bu sınavlar için dökümanlar veya gerekli araç gereçler bilgisayar ortamında online sisteme uygun olarak dönüştürülür ve sınava girecek adaylara sağlanır.

Uzaktan sınav sistemi olarak da ifade edilebilecek bu sistem, hem sınavı yapan yetkililer hem de sınava girecek adaylar açısından düşük maliyet anlamına gelir. Zaman tasarrufu açısından da son derece makuldür. Günümüzde hem resmi kurumlarca yapılan sınavlar da hem de özel kurumlarca yapılan sınavlar da doğrudan veya alternatif olarak online sınav sistemine başvurulmaktadır. Giderek daha da yaygınlaşan bu sistemi pek çok açıdan avantajlı olduğu için tercih edilmektedir.

Online Sınavın Önemi

Her geçen gün daha da vazgeçilmez olmaya başlayan internet, hayatımızda alışkın olduğumuz pek çok şeyi değiştirmeye muvaffak oldu. Bu değişimin görülmeye başlandığı alanlardan biri de eğitimdir. Eğitime yönelik etkisi ise online eğitim sisteminin hayatımıza girmesidir. Online sınavın önemi şudur ki zaman mekan zorunluluğunu büyük ölçüde azalttığı için kolaylık sağlamasıdır. Yani zaman ve mekana bağımlılığı azaltmaktadır. Ayrıca fiziksel ortamda sınav yapılamadığı ve uzaktaki adaylara sınav işlemlerini kolaylaştırmak istendiğinde başvurulmaktadır.

Zaman tasarrufu sağlayan ve mekan kısıtlarından dolayı kaynaklanan problemleri gidereceği için tercih edilmektedir. Herşeyden önce hayatımızın her anına sinmiş internet ortamı artık bu tür faaliyetlerde de kendi getirdiği sisteme uydurmaya yöneltmektedir. Araç ve gereçler değişmekte olup her şey bilgisayar üzerinden yürütülmekte ve bilgisayar ve internet ile ilgili araç ve gereçler kalem silgi kağıt gibi araçların yerini almaktadır. Özel şirketler kurumlar artık giderek daha çok online sınav sistemini uygulamaktadır. Hem sözlü hem de yazılı sınavlar online yapılmaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Getirdiği kolaylıklar ve güçlüklerin dışında online sınavda dikkat edilmesi gerekenler bakımından farklılık göstermektedir. Sınav sistemi online olunca kişisel kontrol daha çok icap etmektedir. Diğer sınav sisteminde her sınıfta gözetmenler olduğu için sınav kontrolü çoğunlukla gözetmenler aracılığıyla sürmekteydi. Online sınavda ise bütün kontrol ve dikkat sınav başladıktan bitişe kadar adayın sorumluluğundadır.

Teknik arızalar veya daha başka problemlerde adayın müdahalesi gerekmektedir. Bu açıdan da bir parça risk bulunmaktadır. Ayrıca online sınav uzakta olduğu için sınava girecek adayın soruları daha önce görüp görmediği netleştirilmelidir. Kimlik tespiti açısından da sınava girecek adayın aynı kişi olup olmadığı kesin olarak bilinmelidir. Sınav uygulaması yapılırken bu iki önemli konuyu güvence edecek bir sınav uygulaması yapılmalıdır.

Nasıl online test hazırlayabilirim?

Gmail, chrome, dökümanlar gbi uygulamaları ile internet hayatımızda büyük önem taşıyan google yine bu tür çalışma için formlar uygulaması ile hizmet veriyor. Online test hazırlama gibi bir çalışmanız varsa Google formu kullanabilirsiniz.

Ücretsiz olması, birden fazla soru seçeneklerine sahip olması, puan verme, sonuçları kullanıcılarla paylaşılması gibi özellikleri ile google form bu konuda oldukça başarılı!

Son Sözler

Avantajları ve dezavantajları ile online sınavlar giderek daha fazla hayatımıza yerleşiyor. Her yenilik gibi bu da başlangıç aşamasında teknik sorunları beraberinde getirir ve zamanla anlaşıldıkça sistem oturmaya başlar. Adaylar ve sınavı yapanlar açısından da adaptasyon süreci zaman alabilir.

Daha önce online sınava katılımınız oldu mu? Yaşadığınız tecrübeyi paylaşabilir misiniz?

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu