Çocukların teknoloji ile ilişkisinde kolaylaştıran çözümler

 Çocukların teknoloji ile ilişkisinde kolaylaştıran çözümler

Çağımız teknoloji ve hız çağı. Teknolojik cihazlar hayatımızın artık her anında ve bizlere büyük kolaylıklar sağlıyorlar.

Teknolojinin imkanlarından faydalanan alanların başta gelenlerinden biri de eğitim. Çocuklarımız da bugün teknolojinin insanlara sunmuş olduğu mobil cihazları kullanarak eğitimlerini daha kolay gerçekleştirebiliyorlar.

Ancak elbette ki sanal dünyanın fayda sunmasının yanı sıra insanlara sunduğu zararlar da mevcuttur. Elbette ki hiçbir ebeveyn çocuklarının teknolojinin zararlı ağına takılmasını talep etmez.

Ebeveynlerin çocuklarının internet ve dijital dünya kullanımını takip etmeleri için sunulan ve çok yaygın bir şekilde kullanılan çözümlerden biri ebeveyn takip programı olarak adlandırılan uygulama ve yazılımlardır.

Bu yazımızda çocuğunuzun mobil cihazları kullanırken onları denetiminizde tutmanızı sağlayan internet takip programı gibi uygulamaların ebeveynlere sağladıkları kolaylıklardan bahsedeceğiz. Dilerseniz başlayalım.

Ebeveyn telefon takip programı ne şekilde çalışır?

Çocuklarınızın internet ve mobil cihaz kullanımını denetlemenizi sağlayan intrnet takip programları, ebeveynlere çocuklarının telefon faaliyetlerini takip ederek denetleme imkânı sunmaktadır.

Genel olarak bütün ebeveyn takip programlarının mantığı aynı şekilde işlemektedir: Cihaza uzaktan erişim sağlamak.

Elbette ki bu programların cihaza erişim sağlaması için takip edilmek istenen cihazda da kurulu olması ve gerekli izinlerin programın ana kullanıcısına verilmiş olması da bir diğer şarttır.

Çocukların dijital cihazlarına hem müdahale hem de takip etme şansı sunan bu tip programların ebeveynler tarafından en çok tercih edilen özelliğiyse GPS takip özelliğidir.

Okul çağına gelmiş olan bir çocuğun evden çıkıp okula gittikten sonraki zaman çerçevesinde okula gidiş güzergahını, nerelerde olduğunu bu programların GPS takip özelliği sayesinde kolayca görülebilmektedir. Ayrıca bazı uygulamaların coğrafi çit özelliği sayesinde çocuğunuzun sizin belirlediğiniz bir alanın dışına çıkış yapması halinde telefonunuza bildirim almanız mümkün olmaktadır.

Ebeveynlerin çocuklarının cihazlarına erişim sağlayabileceği ve onları takip edebilecekleri bu uygulamaların özelliklerine detaylı bir şekilde göz atmadan önce bu uygulamaların hangi cihazlar için uygun olduğundan kısaca bahsedelim.

Çocuk izleme programları hangi cihazlarda kullanılabilir?

Çocukların dijital dünyanın sakıncalarından korunmasını engellemelerinin yanı sıra GPS takip özellikleri sayesinde çocukların yerlerini anlık olarak kolay bir şekilde takip edebileceğiniz çocuk izleme programları akıllı telefonlar, akıllı çocuk saatleri ve bilgisayarlarda kullanılabilmektedir. Akıllı telefonlar ve bilgisayarlarda kullanılan çocuk takip programları genelde aynıdır. Ancak akıllı çocuk saatleri doğrudan programı yüklü bir şekilde kullanıma sunulmaktadır. Elbette ki saati satın aldıktan sonra içinde yer alan yazılımı istediğiniz bir yazılım ile değiştirebilirsiniz.

Akıllı çocuk saatleri

Akıllı çocuk saatleri genel olarak 5-12 yaş grubu çocukların kullanımına uygun ürünlerdir. Bu cihazlar çoğu zaman zaten özelde bu amaç için üretildikleri için gerekli program yüklü bir şekilde satın alınmaktadır. Ancak yine de satın alınması düşünülen bir akıllı çocuk saatinin taşıması gereken bazı özelliklerin şunlar olduğu bilinmelidir:

GPS takip ile coğrafi konum bulma

Bir akıllı çocuk saatinin satın alımındaki ilk amaç elbette ki sokakta oynaması için dışarı salınan bir çocuğun kaybolmasının engellenmesi için onu takip etmektir.

Akıllı çocuk saatinin bunu sağlayan özelliği GPS takiptir. Bu özellik sayesinde çocuğunuz sizden habersiz bir şekilde bilmediği bir konuma giderse onun yerini kolayca takip edebilirsiniz.

GPS takip özelliği elbette ki bütün akıllı çocuk saatleri ile sunulan bir özellik olmalıdır. Ancak bu noktada GPS takibi ile çocuğun konumunun tam olarak bulunmasını sağlayan ve hata payı düşük saat modellerini tercih etmek en doğru seçim olacaktır.

SOS Panik Butonu

SOS panik butonu olan akıllı çocuk saatlerindeki bu butonun kullanılma amacı çocuğunuzun tehlikede olduğu bir durumda size ulaşmasını sağlamaktır.

Çocuğunuz saatinde bulunan bu butona bastığında acil bir durum söz konusudur. Böyle bir durumda saat bunu algılayarak bağlı olduğu telefona doğrudan konum bilgisini gönderir. Bu butona basıldıktan sonra çocuğunuz hareket halinde olsa bile güncel konum bilgisi ana cihazla paylaşılmaya devam etmektedir.

Arama yapma ve çağrı engelleme

Bazı akıllı saatler tıpkı telefon gibi arama yapma imkânı sunmaktadır. Bu tip akıllı saatlerle çocuğunuz sadece sizin belirlediğiniz 5 kişi ile konuşabilir. Bunların haricinde çocuğunuza aldığınız sim karta gelen aramalar saat tarafından kabul edilmeyecektir.

Ayrıca siz de yine özel olarak bir numarayı tanımlayarak bu numaranın saat ile hiçbir şekilde bağlantı kurmamasını sağlayabilirsiniz.

Akıllı Telefon ve Bilgisayarlar

Ebeveyn takip programlarının kullanılabileceği diğer elektronik cihazlar ise akıllı telefonlar ve dizüstü, masaüstü bilgisayarlardır.

Akıllı telefon ve bilgisayarları kullanarak çocuğunuzu takip edebileceğiniz uygulamalarda yer almasına dikkat etmeniz gereken özellikler ise şunlardır:

İnternette yer alan zararlı ve yetişkin içeriklerine erişimini engelleme

Çocuğunuzun akıllı telefonunu kullanarak özellikle siber zorbalığın bu kadar yaygın olduğu bir dönemde bu tip bir sıkıntının içerisine düşmesini engelleyebilirsiniz.

Bunun için çocuğunuzu takip edeceğiniz uygulamanın çocuğunuzun telefon veya bilgisayarını kullanarak internetteki zararlı, yasa dışı veya yetişkin kategorisinde yer alan içeriklere erişmesini engelleme özelliğinin olmasına dikkat ediniz.

GPS Takip

Tıpkı akıllı saatlerde olduğu gibi akıllı telefonlar üzerinden çocuğunuzu takip etmenizi sağlayabilen uygulamaların bu özelliğiyle çocuğunuzun anlık olarak nerede olduğunu izlemeniz bir ebeveyn takip uygulamasının sunması gereken olmazsa olmaz özelliklerden biridir.

Ekran kullanım süresi kontrolü

Çocuğunuzu izleyebileceğiniz çocuk takip uygulamasını kullanarak çocuğunuzun kullandığı cihazdaki ekran kullanımını takip edebilirsiniz.

Belli sürelerde sadece belli uygulamaları kullanmasını ayarlayabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzun ödevlerini yapmasını istiyorsanız sadece ödevi yapabileceği uygulamayı kullanmasına izin verebilirsiniz. Uygulama sadece bu programın açık kalmasını sağlar. Bu program dışında bir programın kullanılmasını engelleyecektir.

Arama ve mesaj yönetimi

Çocuğunuzun özellikle mobil cihazında kimlerle iletişim kurduğunu takip edebilmeniz bir ebeveyn takip programının ebeveynlere sunduğu en eşsiz özelliklerden biridir. Bu özellik sayesinde çocuğunuzun telefonundan kimlerle mesajlaştığını ve kimlerle arama yaptığını takip edebilirsiniz.

Bu sayede zararlı kişilerle çocuğunuzun iletişimini engelleyebilir ve kontrol edebilirsiniz.

Sonuç

Dijital çağda tıpkı bizlerde olduğu gibi çocuklarımızın da bu çağın nimetlerinden faydalanmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Ancak yetişme çağındaki bir çocuğun her açıdan korunmaya ihtiyacı olduğu göz önünde bulundurulduğunda teknolojinin zararlı dünyasından da korunmaya ihtiyacının olduğundan hepimiz eminizdir.

Bu uygulamaların seçimi için dikkat etmeniz kriterlerin hangileri olduğuna dair genel bir bilgilendirme yapmaya çalıştık.

Ancak özellikle akıllı telefonlar için en uygun ebeveyn kontrol uygulamalarının hangileri olduğuna dair detaylı bir incelemeye https linkinden erişebilirsiniz.

Teknolojinin zararlı olduğunu düşünerek çocuğunuzu yeni çağın gelişmiş özelliklerinden mahrum bırakmaya çalışmak çok da akıllıca bir davranış olmayacaktır. Bu yüzden hangi uygulamanın ne şekilde kullanılacağına dair geniş bir araştırma gerçekleştirerek çocuklarınızın kontrollü akıllı cihaz kullanımını sağlayabilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu