Maltese Terrier Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

 Maltese Terrier Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

 Maltese Terrier köpekleri genel anlamda sağlıklı bir ömür sürer. Sağlıklı beslenme ve iyi bir bakım sayesinde ortalama 12 yıl ve üzeri bir hayat sürebilir.

Maltese Terrier fiyat pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte 4500 ila 9000 TL fiyatlara mal olmaktadır. Köpek sahiplenmek istediğinizde hem köpeğinizin sağlıklı olmasını hem de makul bir fiyatının olmasını isteyebilirsiniz.

Fakat piyasanın altında fiyatlara sahip olan köpeklerin çeşitli sağlık sorunlarından muzdarip olmadığına emin olmalısınız. Maltese Terrier fiyat aralığı sevimli görünümleri ve zekası düşünüldüğünde çok yüksek değildir. Köpeğinizi sahiplenmeden önce bütün sağlık kontrollerini yaptırmalısınız. Her köpek ırkı bazı kalıtsal hastalıklara sahip olur. Maltese Terrier köpekleri göz, diş, karaciğer, kalça ve bacak sorunları yaşayabilir.

Maltese Terrier Göz Problemleri

Maltese Terrier köpeklerinin uzun tüyleri bulunmaktadır. Göz bölgelerinde uzayan tüyler gözlerini rahatsız edebilir ve korneaya sürtebilir. Bu nedenle kornea sıyrıkları ile gelişen konjonktivit problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca gözlerinde meydana gelen tahriş gözyaşı üretimine neden olabilir.

Maltese Terrier fiyat ve sağlık durumu olarak farklılıklar gösterebilen bir köpek ırkıdır. Her ihtimale karşı köpeğinizin düzenli bakımlarını aksatmamalı ve göz kısmında tüylerini tıraş etmelisiniz. Veteriner kontrollerinde göz problemlerine karşı muayene olması önemlidir.

Böylece göz hastalıklarının yaşanma riski azaltılabilir. Erken fark edilen rahatsızlıkların ilerlemesi önlenir. Erkek Maltese Terrier köpeklerin gözleri daha büyük olur. Bu nedenle yaralanmaların meydana gelmesi daha kolaydır. Çeşitli yaralanmalar sonucunda acil müdahale göz kayıplarının yaşanmaması adına önemlidir.

Maltese Terrier Diş Hastalıkları

Diş hastalıkları evcil hayvanların neredeyse %80’inde görülmektedir. Diş hastalıkları tartar oluşumu ile başlayarak zaman içinde diş köklerinde iltihap oluşmasına neden olur. Erken tedavi olmadıkları takdirde köpeğinizin dişlerini kaybetmesi kaçınılmazdır.

Dişlerde oluşan iltihaplanma kalbe, eklemlere, böbreklere ve karaciğere dahi zarar verebilmektir. Bu durum köpeğinizin 3 yıl kadar daha az yaşamasına neden olabilir. Köpeğinizin düzenli diş bakımları aksatılmamalı ve belli aralıklarla veteriner kontrollerinde muayene edilmesi gerekir.

Köpeğinizin diş hastalıklarına yakalanmamak için diş temizliğini ihmal etmemeniz gerekir. Köpeklerin haftada en az 3-4 defa dişlerinin fırçalanması ve dillerinin temizlenmesi önemlidir. Köpeğinizin dişlerini düzenli fırçalamazsanız yaygın görülen plak sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Diş plakları temizlendiğinde tartar oluşumu büyük oranda azalır.

Maltese Terrier Karaciğer Hastalıkları

Dolaşım sisteminde bir sorun olması karaciğer hastalıklarını da beraberinde getirir. Karaciğer vücuttaki toksinleri filtreleme yaparak karaciğere götüren damarları temizlemektedir.

Venler ve damar arasında anormal bir durum olduğunda karaciğeri atlamaktadır. Bu durum sonucunda karaciğer şantı oluşur. Köpeklerde sıklıkla görülen karaciğer hastalıklarının belirtileri ise;

  • İştah kaybı
  • Sarılık
  • Yüksek ateş
  • Gözlerden yaş gelmesi
  • Sindirim sistemi problemleri
  • Mukuslu ya da kanlı ishal
  • Hareket etmek istememesi, uyuşukluk
  • Güvensizlik
  • Nöbet
  • Kusma
  • Oryantasyon bozuklukları

Köpeklerde dışkısının kanlı olması direkt olarak karaciğer rahatsızlığının bir belirtisidir. Bu belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz. Karaciğer hastalıklarının belirtisi diğer hastalıklar ile karıştırıldığı için teşhisi zor olabilir. Genellikle cerrahi operasyonlar sayesinde sorun çözülür.

Maltese Terrier Sağlık Sorunları Nasıl Önlenir

Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için sağlıklı beslenmesine, bakımına ve egzersiz yapmasına dikkat etmelisiniz. Her zaman sağlıklı kalabilmesi için düzenli bir beslenme programı yapabilirsiniz.

Maltese Terrier köpeğinizin herhangi bir hastalığının olup olmadığını anlamak için sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi önemlidir. Köpeğinizin yorgun görünüp görünmediği, iştah durumu, kilo farklılıkları gibi belirtilerini gözlemlemelisiniz. Herhangi bir farklılıkta veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Köpeğinizi sağlık sorunlarından koruyabilmek için;

  • Sağlıklı ve kaliteli mamalar ile beslemelisiniz.
  • Düzenli olarak aşılarını yaptırmalısınız.
  • Ona sevgi dolu ve güvenli bir yuva sağlamalısınız.
  • Veteriner kontrollerini ihmal etmemelisiniz.
  • Yeteri kadar egzersiz yapmasını sağlamalısınız.
  • İhtiyaç duyduğu vitaminleri alması için vitamin takviyesi kullanabilirsiniz.
  • Düzenli olarak taramalısınız.
  • Köpeğinizi senede en az 1 defa checkupa götürmelisiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu