Köpek Sahiplenme İnsan Sağlığına Etkileri

 Köpek Sahiplenme İnsan Sağlığına Etkileri

Köpek sahiplenme, bir köpeği evlat edinmeniz yaşamınıza pek çok katkısı vardır. Fiziksel ve zihinsel olarak hem size hem de köpeğinizin sağlığına mucizevi katkıları vardır. Köpekler insanların en iyi dostu olduğu yıllar öncesinden bilinen bir gerçek.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre 3,8 milyondan fazla katılımcının bir köpeğe sahip olmasının köpek sahibi olmayanlara kıyasla kardiyovasküler mortalitede %24’lük oranla riskin azalmasını sağladığı belirlenmiştir. Köpek sahiplenme yapan kişilerin daha önce kardiyovasküler sorunları olanlar ise hızlı bir iyileşme izledikleri belirlendi.

Yavru köpek sahiplenme özellikle evdeki çocuklarınızın erkenden sorumluluk sahibi olmasına katkı sağlıyor.  Köpekler koşulsuz sevgi, duygusal destek ve sosyal izolasyondan kurtulmanı sağlayarak sürekli kucaklaşmalar sunarlar.

Köpek sahiplenme yalnızlığı azaltır. Daha sosyal ve stresten arınmanızı sağlar. Köpek sahibi olanların daha uzun yaşamalarına düşük kan basıncı ile stresi azalttığına dair izlenimler vardır. İnsanlar ve köpekler arasındaki bağ çok eskilere dayandığı için bu bağ ölünceye kadar bozulmamaktadır.

Köpekler Aktif Kalmanıza Yardımcı Olur

İnsanların en iyi dostu,  sağlıklı ve aktif kalmaları için her gün düzenli olarak yürüyüş, koşuya çıkmanızı sağlar. Köpeğinizle beraber yürüyüş yapmak hem hareket etmenizi sağlarken bir yan da köpeğinizin ihtiyaçlarını gidermiş olacaksınız.

Köpeğinizle fiziksel aktiviteyi uygun bir egzersiz yapmadığınız zamanlarda bile ev içerisinde beraber oyunlar oynayarak da bu etkiyi görmek mümkün. Kanada’da yapılan bir araştırmaya göre köpek sahibi olanların olmayanlara göre haftada daha çok yürüyüş yaptıklarını ifade etmiştir. Köpek sahibi olmayan kişilerin hareketi olanlara göre daha az yapıldığı belirlenmiştir.

Köpeğinizle beraber bir sopa veya top kullanarak oyun oynamak, kalp atış hızınızı artırmak ve birkaç kalori yakmanıza yardımcı olmak için bile yeterli olabilir. Yani bir köpek sahibi olan kişilerin dışarıda daha fazla zaman geçirmelerine ve hatta kilo vermelerine yardımcı olduğunu belirtiyor.

Fiziğinizde değişiklik yapmaya çalışmasanız da düzenli yapılan aktivite daha fazla enerjiye sahip olmanıza ve sağlığınızı da iyileştirecektir. Eğer köpek sahibi olacak kadar uygun bir durumunuz yoksa köpek gezdiricisi olarak veya köpek otellerinde, barınakta gönüllü olarak bu sağlık faydalarından yararlanabilirsiniz.

Köpekler Kalp Krizi Ve Kalp Hastalığı Riskini Azaltmaya Yardımcı Olur

Köpek sahiplerinin, evcil hayvanı olmayanlara göre kanda bulunan bir yağ türü olan trigliserit seviyesinin düşük olduğu görülmüştür. Çünkü köpek sahibi olan kişilerin gün içinde sürekli evde dışarıda aktif olması gerekiyor.

Köpekleri ile beraber oyun oynamaları, aktiviteler yapmaları kalp sağlığını korumalarını sağlamıştır. Dışarıda oynamak ya da köpeğinizle yürüyüşe çıkmak gibi basit bir eylem sayesinde kolesterolünüzde köklü bir değişiklik yapmak için yeterli olabilir.

Trigliseritlerin seviyesinin düşmesinin yanında köpeğe sahip olmakta kalp sağlığı üzerinde neden bu kadar büyük bir etki yarattığı kesin olmasa da azalttığı konusunda çalışmaların olumlu sonuç verildiği görülmektedir.

Köpekler Doğal Olarak Kan Basıncı Seviyelerini Düşürür

İnsanları dışarı çıkmaya ve yaşamlarına daha fazla fiziksel aktivite dâhil etmeye teşvik etmenin yanında köpeklerin sahiplerinin sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.

Doktorlar, köpek sahibi olan kişilerin doğal olarak daha düşük kan basıncı seviyeleri sergileme eğiliminde olduğunu fark ettiler. Birçoğu, köpeklerin sahip olabileceği sakinleştirici etkiyle ilgili olduğuna inanıyor.

Köpekler Yalnızlığınızı Azaltır

Pek çok insan özellikle çalışan ve yaşlı kişiler yalnızlıktan şikâyet ederler. Bir köpeğe sahip olmak, sosyalliğini arttır.

Çünkü tüylü arkadaşınızı köpek parkına yürüyüşe çıkarmak yeni insanlarla tanışmak için fırsatlar yaratabilir. İngiltere’de yapılan araştırmaya göre yaşlı insanlar arasında evcil hayvan sahiplerinin evde hayvanı olmayanlara kıyasla yalnızlık duygularını bildirme olasılığının %36 daha az olduğunu belirtti.

Köpekler, Yaşlılara Bilişsel İşlev Ve Sosyal Etkileşim Sağlıyor

Köpeklerin yaşlılar üzerindeki faydalarını araştıran çalışmalarla olumlu sonuçlara ulaşıldı. Akıl hastalığı olan kişilerde evcil hayvan terapisi ile bilişsel işlevlerinde etkili olmuştur. Defanslı yaşlılarda önemli bir düşüş ve sosyal etkileşiminin gelişmesini sağlamıştır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu