Kedinizi Yeni Evine Alıştırmanın Püf Noktaları

 Kedinizi Yeni Evine Alıştırmanın Püf Noktaları

Kedinizi yeni sahiplendiyseniz mekan değişimi nedeniyle büyük bir ihtimalle strese girecektir. Bu durumun en kısa sürede atlatılması için kedi sahiplenme sürecinde size bazı püf noktalar vereceğiz.

Böylelikle kedinizin mümkün olduğunca az strese girmesini ve eve kısa sürede adapte olmasını sağlayacaksınız. Gelin, şimdi birlikte kedi sahiplenme sürecinde kedilerin eve alıştırılması için neler yapabileceğinizi ele alalım.

Kediler Yeni Eve Gidince Neden Strese Girer?

Kediler alışkanlıkları ile yaşamaktadır. Kedinin evi kedinin doğal yaşam alanıdır. Kedinin bu mekandan alınıp daha önce görmediği, kokusuna ve sesine aşina olmadığı bir mekana alınması kedide strese yol açar.

Aslında genel olarak kedilerin ufak değişikliklerden bile hoşlanmadığını düşünecek olursak kediyi eve alıştırma sürecinde kedinin strese girmesini son derecede normal görmemiz gerekecektir . Kedi sahiplenme yapmanın ciddi sorumluluk getirdiğini unutmayınız.

Kediyi Yeni Eve Alıştırmak İçin Ne Yapmalı?

Daha önceden de belirttiğimiz üzere kediler yeni bir mekanda strese girmektedir. Eğer kedinizi yeni sahiplendiyseniz hem siz hem mekan yabancı olduğundan kediniz daha fazla strese girecektir.

Ancak eğer yeni bir eve taşındıysanız kediniz sadece eve alışmak zorunda olduğundan o kadar strese girmeyecektir.

Genel olarak kedinizin eve alışması için yapabileceklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kolileri Kedinize Gösterin

Eğer kedinizle yeni bir eve taşınacaksanız taşınma sonrası kediler şoka gireceğinden kolileri önden getirerek kedileri kolilere alıştırmak akıllıca olacaktır. Genelde kediler kolileri sevdiğinden taşınma sırasında ve sonrasında yeni ortamlarına daha kolay bir şekilde alışabileceklerdir.

  1. Sakin Bir Ortam Sunun

Kedinizi yeni sahiplendiyseniz ya da yeni bir eve taşındıysanız kediniz sesten, ışıktan ve gürültüden korkacaktır. Bu nedenle kediniz için sakin ve sessiz bir alan yaratmanız çok önemlidir.

  1. Günlük Rutini Bozmayın

Daha önceden de söylediğimiz gibi kediler alışkanlıklarına sıkı sıkıya bağlıdır. Kedinizin siz sahiplenmeden önce bir rutini varsa bu rutini sürdürmeniz yeni yaşam alanına daha kısa sürede adapte olmasını sağlayacaktır. Bu rutin hem beslenme hem de oyun programını içermelidir.

  1. Kedinizi Rahatsız Etmeyin

Eğer kedinizi yeni sahiplendiyseniz kedi eve alıştırma sürecinde korkabilir, sizden kaçabilir ve saklanabilir.

Bunu kişisel algılamayın ve kedinizi zorla kucaklamak, sevmeye çalışmak yerine ona adapte olması için alan tanıyın. Onunla sakin ve yumuşak bir ses tonunda konuşun ve güvenilir birisi olduğunuzu anlamasını sağlayın.

  1. Kedinize Yüksek Bir Mekan Ayarlayın

Veterinerler ve hayvan davranış bilimcileri kedilerin yüksek yerlere çıkmayı çok sevdiğine değinmektedir.

Kediniz için yüksek bir yerde mekan hazırlayın. Kediniz buradan evi tanıyacak ve size yukarıdan bakmayı çok sevdiğinden eve adapte olmaya başlayacaktır.

  1. Tırmalama Objeleri Sunun

Kedinizin tırnaklarının uç kısımlarında seratonin salgılayan noktalar olduğundan kedinize tırmalayabilecekleri tırmalama tahtası gibi bir oyuncak temin etmenizi öneririz.

  1. Kedinizi Gözlemleyin

Bu süreci kolaylaştırmak için kedinizin içtiği su miktarını ve yediği mama miktarını sürekli olarak takip edin. Aynı zamanda kedinizin idrar ve kaka yapıp yapmadığını, tüylerinde dökülme olup olmadığını gözlemleyin.

Bu rahatsızlıkları gözlemliyorsanız en kısa sürede bir veteriner hekime başvurun.

  1. Evi Yavaşça Açın

Kediniz büyük bir alanda strese girebileceğinden eğer kedi eve nasıl alıştırılır diye merak ediyorsanız en çok tavsiye edeceğimiz yöntem evi kediye aşama aşama açmak olacaktır.

Böylelikle kediniz yavaşça etrafı keşfetmekte; kafası karışmadan eve adapte olmaktadır.

Bunun için öncelikle kedinizi, insan trafiği olmayan, gürültü yapılmayan, küçük ve sessiz bir odaya almanızı öneriyoruz. Kediniz hazır olduğunda bu odadan dışarı çıkarak etrafı keşif turlarına çıkacaktır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu