Kediler Neden Beyaz Köpük Kusar?

 Kediler Neden Beyaz Köpük Kusar?

Kedilerde beyaz köpük kusması birçok neden ile ortaya çıkabilir. Kusan bir kedi her zaman endişe vericidir. Kusmaya neden olan sorunlar çoğu zaman önemsiz olsa da bazıları hayati tehlikeye neden olabilir. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınması önemlidir.

Kendini tımarlayan bir kedi sahiplenme hem sizin hem de kediniz için bir şanstır. Ancak bu durumda haftada bir defa tüy yumağı kusacağını da bilmelisiniz. Bu durum oldukça doğaldır. Kedinizin neden kustuğunu ve kusmanın ne sıklıkla devam ettiğini bilmelisiniz.

Bu şekilde endişe duyulacak bir durum olup olmadığını anlayabilirsiniz. Köpüklü kusmaları olağandışı bir durum kabul edilmez. Kedi sahiplenme ile birlikte başına gelebilecek hastalıklar hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Bazı hastalıklar kedinizin beyaz köpük kusmasına neden olabilir.

Kedilerde Beyaz Köpük Kusmanın Nedenleri

Kedilerde beyaz köpük kusmanın sıklıkla görülen nedenleri;

  • Gıda alerjisi
  • Yanlış beslenme
  • Yabancı cisim yutma
  • Kıl yumağı yutma
  • İlaç yan etkileri
  • Karaciğer hastalıkları
  • Böbrek yetmezliği
  • Hipertiroidizm
  • Pankreatit
  • Bağırsak kanseri
  • Stres
  • Gebelik
  • Gastrointestinal enfeksiyonlar
  • Açlık hissi
  • Kalp kurdu
  • Aşırı beslenme

Kedilerin beslenme sıklığı ve miktarı bellidir. Ara sıra atıştırmalık ve ödül mamaları gibi ek besinler yemek isteyebilirler. Mama dışında yedikleri her besinin az miktarda verilmesi önemlidir. Aksi halde hazımsızlık yaşayabilirler. Aç kalmalarını engellemek için mama kaplarının dolu olması önemlidir. Kedinizin beslenme saatini kesinlikle geciktirmemelisiniz.

Kediler mama dışında besinler yemekten ne kadar hoşlansa da her kedinin aynı olmadığını ve bazı besinlerin alerjiye neden olabileceğini bilmelisiniz.

Kediler yiyecek miktarını kontrol edemediği zaman kusarak tepki verebilirler. İlaç kullanan kedinizde kusma meydana gelirse veteriner hekiminize danışmalısınız. Yan etkileri ciddi düzeye ulaştığında ilacın kesilmesini tavsiye edebilir.

Dişi bir kedi sahiplenme düşüncesinde kedinizin kısır olup olmaması önemlidir. Kediler gebeliklerinin ilk döneminde ciddi hormonal farklılıklar yaşar.

Bu durumda beyaz köpük kusmaları oldukça normaldir. Aynı şekilde gebeliğin son döneminde de rahim hacminin artması kusmalarına neden olabilir. Kediler meraklı ve her şeyi tatmak için istekli olan canlılardır. Herhangi bir cisim yuttukları zaman kusabilirler.

Çeşitli kimyasal, zehirli maddeler ya da ilaçlar yutmaları da beyaz köpük şeklinde kusmalarına sebep olabilir. Kediler birçok durumda stres yaşayabilir. Stres diğer hayvanlar gibi kedilerinde psikolojik durumlarını önemli şekilde etkiler. Stresle birlikte korku yaşamaları bulantı ve kusmalara da neden olur.

 Kedilerde Beyaz Köpük Kusması Tehlikeli Midir?

Beslenmesine dikkat edilen ve düzenli olarak bakımları yapılan kedilerin, haftada veya on günde bir kusması son derece normaldir. Her ihtimale karşı kedinizi gözlem altında tutmayı tercih edebilirsiniz.

Gün içinde kedinizin başka herhangi bir hastalık belirtisi gösterip göstermediğine dikkat etmelisiniz. Hastalık belirtisi görmezseniz veteriner hekime gitmenize dahi gerek kalmaz.

Düzenli aralıklarla veteriner muayenesi olan, aşıları tamamlanan ve kaliteli mamalar tüketen kedilerin genellikle hastalık belirtisi göstermeden uzun bir hayat sürdüğü bilinmektedir. Kedinizin 24 saat boyunca kusmaya devam etmesi durumunda veteriner hekime başvurmalısınız. Kedinizde gördüğünüz hastalık belirtilerini bir yere not edebilirsiniz.

Kusma nedenlerini tahmin etmeye çalışmak ya da internetten araştırmak yeterli olmaz. Mutlaka veteriner muayenesi olması önemlidir. Kedinizin kusma nedeni ancak fizik muayene ve yapılan tahliller ile netlik kazanabilir.

Kedilerde Beyaz Köpük Kusma Tedavisi

Kedinizin kusma nedeni belirlenemediği zaman veteriner hekiminiz bulantıyı önlemek için çeşitli ilaçlar verebilir. Aynı zamanda diyet değişikliği de önerebilir. Önerilen diyet değişikliği uzun sürse de kedinizin mide rahatsızlığı ortadan kalkar.

Kısa süreli ila. tedavisi ve beslenme değişikliği sayesinde kedinizin kusması tedavi edilebilir. Şiddetli ve devamlı görülen kusma durumunda kedinizin dinlenmesi önemlidir. Kusmanın kısa süre içerisinde kontrol edilmesi, sıvı kaybının engellenmesi ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Böylece kedinizin eski yaşam kalitesine geri dönebilirsiniz. Kediniz ara sıra kussa da günlük hayatına sorunsuz devam edebiliyorsa, sadece gözlem altında tutulması yeterli olacaktır. Aklınıza takılan soruları veteriner hekiminiz ile paylaşarak verdiği tavsiyelere uyabilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu