Kediler Nasıl Sevilir? Kedi Sevme Yolları

 Kediler Nasıl Sevilir? Kedi Sevme Yolları

Kedileri sevmek ve nerelerinin okşanması gerektiğini bilmek kedinizle daha etkili iletişim kurmanızı sağlayabilir. Kediler birçok canlıdan daha hassas hayvanlardır ve bazı noktalardan sevilmekten hoşlanmazlar.

Kedi sahiplenme ile onlarla bağ kurabilmek için kedinizin siz onu okşarken keyif alması önemlidir. Kediler doğaları gereği vahşi ve avcı canlılardır. Bu nedenle direkt anlamda iletişim kurmaya alışkın olmamalarını normal karşılamak gerekmektedir. Kediler koku, görsel yöntemler ve bazı kimyasallar sayesinde insanlar ile iletişim kurabiliyor.

Fakat insanlar ise sevgilerini en güzel şekilde ifade etmek için dokunmayı tercih ederler. Kedilerin yüz hatları bebekleri anımsattığı için birçok kişinin kendini kaptırarak kedileri sevmek için mıncırması ve sıkıştırması sık karşılaşılan bir durum. Kedilerin doğalarına uygun olmayan bu davranışlar onlar için bunaltıcı olabilir.

 

Kedilerin Sevilmekten Hoşlandığı Yerler

Kedinizi severken kontrolü ona bırakmayı tercih edebilirsiniz. Onu severken vücudunun farklı alanlarına dokunarak nereleri sevip sevmediğini anlayabilirsiniz. Fakat tek bir alanı sevmekte ısrar eder ve kediniz bundan hoşlanmıyorsa, kısa süre içerisinde tepkisini gösterecektir.

Çoğu kedi bedenlerinden çok yüzlerinin sevilmesinden hoşlanmaktadır. Özellikle kafalarının üstü, kulaklarının bittiği alan, çene altı ve yanaklar en çok keyif aldıkları noktalardır. Fakat kuyruk, karın, patiler ve bıyıkları söz konusunda olduğunda kedinizin bir avcıya dönüşmesi kaçınılmazdır. Kedinizin kulak arkasını sevdiğinizde kısa süre içerisinde mırıldandıklarını duyabilirsiniz.

Aynı şekilde çoğu kedi çene altlarının uzun uzun okşanmasından da keyif almaktadır. Kedinizin sırtını okşamak istediğinizde kafasından kuyruğuna doğru sevmelisiniz. Çoğu kedi kuyruğundan kafasına doğru sevilmekten hoşlanmaz.

 

Kediler Sevilirken Beden Dilini Anlamak

Kedinizi severken farklı noktalarına yavaş yavaş ve nazikçe dokunarak ilerlemek sağlıklı olacaktır. Bu aşamada kedinizin beden dilini kontrol ederek o an keyif aldığını ya da hiç keyif almadığını anlayabilirsiniz. Sevilirken keyif alan kediler;

  • Genellikle kuyruğu yukarıda olur ve sağdan sola doğru kuyruklarını sallar.
  • Kediniz mırlamaya başlar ve patileri ile size masaj yapabilir.
  • Bedeni gergin durmaz ve kulaklarının öne yatık olduğunu görebilirsiniz.
  • Sevmeye ara verdiğinizde kafasıyla sizi hafifçe itebilir. Bu hareket sevmenize devam etmeniz için verilen bir mesajdır.

Keyif almayan kediler ise daha farklı davranışlar gösterebilirler;

  • Kafasını sağa ve sola sallayarak sürekli göz kırparlar.
  • Kulakları geride ve düz şekilde durur.
  • Kafasının ve bedeninin başka bir yönde olması keyifsiz olduğunun işaretidir.
  • Bitmesini beklediği için fiziksel yanıtlar vermez.
  • Kuyruğunu hızlıca savurur ve sağa sola doğru vurur.
  • Son aşamada küçük ısırıklar ile keyifsizliğini ifade edebilir.

Kedilerin Karnına Dokunmak

Bazı kediler gevşediklerinde sırtlarının üstünde durarak yuvarlanır ve karınlarını gösterebilirler. Çoğu kedi sahibi bunu bir davetiye olarak kabul eder ve kedilerinin karnını okşamak isterler. Fakat birçok kedi bu durumdan hoşlanmaz. Çünkü kediler doğaları gereği avcı, yırtıcı ve vahşi hayvanlardır.

Vahşi doğa içerisinde her zaman temkinli olmaları ve kendilerini yırtıcılardan korumaları gerekir. Karın bölgesi, tüm yaşamsal organların bulunduğu hassas bir alandır. Bu nedenle birçok kedi karınlarına dokunulduğunda içgüdüsel olarak pençelerini ve dişlerini çıkartır. İstisnai bazı kediler ise karınlarının okşanmasından hoşlanırlar.

Aynı zamanda bu durumu sert bir şekilde oynamayı, tırmalamayı ve pençeleri ile tutmalı bir oyuna çevirmeyi düşünürler. Siz yavru kedi sahiplenme sonrasında kedinizin karnını severken kediniz pençeleri ile elinizin etrafını sarıp ısıracak ve arka patileri ile ellerinizi tırmalayacaktır. Bu durum kediler için bir güreşme şeklidir.

 

Kedinizi Sevilmeye Nasıl Alıştırırsınız?

  • İlk defa kedi sahiplenme her gün, belli aralıklarla sevmelisiniz. Kediniz 5 günlük olduğundan itibaren ona nazik davranmakla birlikte dokunmaya alıştırmalısınız. Bu dönemde sizinle bağ kuracak ve insan kokusuna da alışacaktır.
  • Çevrenizdeki diğer kişilerinde kedinizi sevmesine izin vermelisiniz. Nazik olmaları konusunda uyarılarınızı yaparak kedinizin insanlar ile uyum içerisinde olmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizin kısa süre içerisinde sosyalleşmesi uzun vadede insan canlısı ve sevgi dolu olmasını sağlayacaktır.
  • Kedinizi patilerine dokunulmasına alıştırmalısınız. Özellikle yavru kedilerin patilerine dokunmanız ve sevmeniz kısa sürede alışmalarına neden olacaktır. Aksi halde kedinizin tırnaklarını kesmek gibi basit işlemler dahi eziyet haline gelebilir.
  • Kedinizi haftada en az bir defa taramalısınız. Bu şekilde kediniz ona farklı şekillerde dokunmanıza alışacaktır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu