Kedi Bakımı ve Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

 Kedi Bakımı ve Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Eğer hayatınızı paylaşabileceğiniz, minik ve sevimli bir dost istiyorsanız kedi sahiplenme ile bu sevgi yumaklarına kolaylıkla kavuşabilirsiniz. Ancak kedileri sahiplenmek onlar için yaptığınız en kolay adım olacaktır.

Kedinizi sahiplendikten sonra onun beslenmesi ve bakımı konusunda titiz olmanız, özenli bir şekilde hareket etmeniz gerekecektir.

Bugün yazımızda kedi sahiplenme sonrası kedinize en iyi şekilde bakabilmenizi ve besleyebilmenizi sağlayacak öneriler paylaşacağız. En özel kedilerden olan scottish fold satılık ilanlarını görebilirsiniz.

Kedi Nasıl Beslenir?

Kedinizi beslerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kedinizin durumudur. Eğer kediniz yavruysa daha sık aralıklarla yavru kedi maması ile beslenmesi gerekecektir.

Eğer kediniz yetişkinse yetişkinlere özel mamaların sabah-akşam verilmesi yoluyla beslenecektir. Eğer sahiplendiğiniz kedi kısırlaştırılmış bir kediyse bu durumda kedi nasıl beslenir sorusunun cevabı kısırlaştırılmış kedi mamaları ile günlük kalori ihtiyacını dengede tutmak ve böylelikle obezite riskinin önüne geçmek olacaktır.

Kedi Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeli?

Kedinizin beslenmesiyle ilgili dikkat etmeniz gereken konuları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Her zaman kaliteli, kedinizin severek yediği mamaları tercih edin
  • Kedinizin beslenmesinde yeme aralıklarını mümkün mertebe değiştirmeyin.
  • Kedinize asla süt vermeyin. Sanılanın aksine süt kedinizin sindirim sistemine zarar veren bir besindir.
  • Kedinize asla çiğ et ürünleri vermeyin. Bu kedinizde iç parazit riskini arttıracaktır.
  • Kedinize asla şekerli besinler vermeyin. Bu kedinizin göz sağlığına ciddi anlamda zarar verebilecektir.
  • Kedinize mama dışında bir yemek vermek istiyorsanız mümkün mertebe protein ağırlıklı pişmiş balık, et, tavuk gibi besinler verin. Karbonhidrat ağırlıklı besinler kedi beslenmesi konusunda kedinize yardımcı olmayacak aksine kedinizin kilo almasına yol açarak kedinizin kronik rahatsızlık yaşama riskini arttıracaktır.

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kediler genel olarak temiz canlılardır. Köpeklerin aksine kendi kendilerini steril etmelerini sağlayan anti-bakteriyel tükürükleriyle tüylerinin ve vücutlarının mikroplardan arınmasını sağlamaktadırlar.

Ancak her ne kadar kediniz kendi temizliğini yapabilen bir canlı olsa da onun bakımı konusunda sizin üzerinize düşen bazı sorumluluklar vardır.

Kedi Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Genel olarak kedi bakımında dikkat edilecekler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Kediler sudan ve yıkanmaktan hoşlanmazlar. Baştan aşağı pisliğe bulanmamışsa ya da tıbbi bir tedavi nedeniyle yıkanması gerekmiyorsa kedinizi yıkayarak temizlemeye çalışmayın.
  • Kedinizin ağız ve diş sağlığına özen gösterin. Kedi diş fırçaları ile haftada en az bir kez diş üzerinde biriken tabakanın temizlenmesini sağlayın.
  • Kediler dışarıda ağaçlarda tırnaklarını törpülemektedir. Ancak evde beslenen kediler bunu yapamadıkları için tırnakları uzayarak her yere takılmaktadır. Bunun önüne geçmek için haftada bir kez kedinizin tırnaklarını damarlı kısımlarına denk gelmeyecek şekilde kesin.
  • Kedinizin bakımı konusunda en çok özen göstermeniz gereken konulardan birisi de kedi tüy bakımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlıklı, dökülmeyen, parlak tüyler ve nefes alan bir cilt için kedinizi haftada bir iki kez kedi tarağı ile fırçalayın.
  • Kedinizin tuvaletinin temiz tutulması da kedinizin sağlıklı bir şekilde bakımının sağlanması bakımından çok önemlidir. Kedinizin kumunu düzenli aralıklarla değiştirin ve temiz tutun. Kışın balkon gibi soğuk yerlere koymayın aksi takdirde kediniz soğuk bir kum kabını kullanmaktansa; eve tuvalet yapmayı tercih edebilecektir.
  • Kedinizin bakımı konusunda hastalıklar için de kedinizi gözlemlemeniz gerekecektir. Bunun için kedinizde fiziksel bir değişim olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Örneğin kedinizin tüyleri matlaştıysa, tüyleri dökülmüş derisi görünüyorsa, gözünde iltihaplanma varsa acilen veterinere götürmelisiniz. Yine kedinizdeki psikolojik ve davranışsal değişiklikleri de yakından takip etmelisiniz.

Bugün yazımızda sizlere kedi bakım ve beslenmesi hakkında bilgiler verdik. Kedinizin rahat ve sağlıklı bir ortamda uzun ömürlü bir şekilde yaşaması için önerilerimize kulak verebilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu