Cins Kedi Hastalıkları

 Cins Kedi Hastalıkları

Pek çok kişi cins kedi sahiplenme yoluyla cins kedilere sahip olmak istemektedir. Ancak cins kediler her ne kadar farklı ve sevimli fiziksel özelliklere sahip olsalar da bu özelliklerini bir çeşit genetik deformasyon nedeniyle kazandıklarından pek çok hastalığa daha yatkın olmaktadır.

Bugün yazımızda cins kedi sahiplenme ile kedi sahiplenmek isteyen kişilerin kedilerini sahiplenmeden önce bilmesi gereken sağlık problemlerini paylaşacağız.

Kendinize en uygun kedi ırkınlarından biri british’dır, satılık british shorthair ilanlarını buradan bulabilirsiniz.

Irklara Göre Kedi Hastalıkları

Aşağıda en çok sahiplenilen kedi ırklarında yaygın olarak görülen ya da görülme ihtimali daha yüksek olan sağlık sorunlarını ele aldık:

  1. İran Kedi Irkında Görülen Hastalıklar

Bu kedi ırkları düz burun yapısı ve basık kafa yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Ancak İran kedileri bu nedenle solunum zorlukları yaşamaktadır.

Basık kafatası İran kedilerinin diş yapısında bozukluklara ve gözlerde iltihaplanmalara yol açabilmektedir. Yine bu kedi ırkı böbrek rahatsızlığı yaşamaya daha eğilimlidir.

  1. Siyam Kedi Irkında Görülen Hastalıklar

Bu kedi ırkında en sık görülen rahatsızlık solunum yoluyla ilişkili hastalıklardır. Genel olarak cins kedi hastalıkları arasında en sık solunum problemini İran kedileri yaşasalar da Siyam kedileri de çok sık nefes alıp verme sorunları yaşamaktadır.

Bu kedi ırkı aynı zamanda kalp hastalıkları yaşamaya da daha yatkın bir ırk olarak karşımıza çıkmaktadır.

  1. Norveç Orman Kedileri, Ragdoll ve Maine Coon Kedi Irklarında Görülen Hastalıklar

Bu kedi ırkları genel olarak iri yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Ancak bu ırklarda genlerin mutasyona uğraması sonucu kalp yetmezliği sorunu yaşama eğilimi çok daha yüksektir.

Pek çok kedi de genelde kalp krizi geçirme tehlikesi ile karşı karşıya gelir. Bu kedi ırklarından Ragdollkedilerin de böbrek rahatsızlığı yaşama eğiliminin yüksek olduğu bilinmektedir.

  1. Birman Kedi Irkında Görülen Hastalıklar

Bu kedi ırkı Siyam ve Wong Mau kedi ırklarının melezlenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalar bu kedi ırkının diyabet tip 2’ye yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

Yine diyabet nedeniyle bu kediler kilo almaya yatkın olurlar ve böbrek rahatsızlığı da yaşama tehlikesi altındadırlar.

  1. Scottish Fold Kedi Irkında Görülen Hastalıklar

Dünyanın en popüler kedi ırklarının birisi olan bu kedi ırkı maalesef pek çok bakımdan hasta kedi ırkı olarak bilinmektedir. Bunun nedenine gelecek olursak; bu kedi ırkı yapay bir ırktır. Kulaklarının kıvrık olmasının nedeni yaşadıkları eklem ve kemik hastalığından kaynaklanmakta ve bu nedenle çok acı çekmektedirler.

Kulaklarında kıkırdak olmama durumu zamanla tüm vücutta kendisini göstermeye başlamakta ve vücudunda deformasyonlar nedeniyle hayatı boyunca tedavi görmek zorunda kalabilmektedir. Bu nedenle dünyadaki pek çok ülke Safkan yani iki Scottish Fold ırkı kedinin çiftleşmesini yasaklamıştır.

  1. Manx Kedi Irkında Görülen Hastalıklar

Bu kedi ırkı isimlerini Manx sendromundan almaktadır. Kuyruksuz ya da kısa kuyruklu bir kedi ırkı olarak dünyaya gelen bu kedi ırkı kuyruklarındaki kemik eksikliği nedeniyle eklem tutmazlığı, rektumun dışarı çıkması, idrar tutamama gibi problemler yaşarlar.

  1. Mavi Gözlü ve Beyaz Tüylü Kedi Hastalıkları

Van ve Ankara kedi ırkları mavi gözlü ve beyaz tüylüdürler. Ancak bu kedi ırkları bu nedenle sağırlık görülme ihtimali %90’a varan risk grubunda yer almaktadırlar.

  1. Munchkin Kedi Irkında Görülen Hastalıklar

Genel olarak cins kedi hastalığı bu kedi ırkında da kendisini göstermektedir. Bu kediler kısa bacakları nedeniyle eklem deformasyonuna sahiptirler.

Bu nedenle de kediler acı çekerek hareket ederler ve eklem deformasyonu problemi ilerlediği takdirde çok ciddi sağlık problemleri yaşama riski altındadırlar.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu