İlk Kez Sahiplenenler İçin Evcil Hayvanlarda Mikroçip ve Pasaportun Önemi

 İlk Kez Sahiplenenler İçin Evcil Hayvanlarda Mikroçip ve Pasaportun Önemi

Kedi ya da köpek sahiplenme kararı verildiğinizde ilk yapmanız gereken bir veteriner hekime giderek sağlık muayenesi yaptırmaktır. Hemen ardından ise evcil hayvanınız için bir kimlik çıkartmalısınız. Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızın yaşına ve genel sağlık durumuna göre rutin bir bakım planlaması yapmalıdır. Evcil hayvanlar için kimlik zorunluluğu 26.02.2018 tarihinde resmî gazete yürürlüğe giren bir düzenlemedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen kanun; kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini zorunlu hale getirilmiştir. Evcil hayvanlar için kimlik zorunluluğu kanunundan yeni haberiniz olduysa telaş yapmanıza gerek yok.

Çünkü kanun her ne kadar 2018 de yayımlanmış olsa uygulama kısmı 2021 de başlayacaktır. Kimlik çıkartmak kedi ve köpekler için farklı tarihleri kapsamaktadır.

Eğer bir köpeğiniz varsa 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde kaydını yaptırmak zorundasınız. Fakat bir kediniz varsa bu tarih 1 Ocak 2021 tarihine kadar yine en geç 1 yıl içinde kaydını oluşturabilirsiniz.

Evcil Hayvanlara Kimlik Nasıl Alınır?

Evcil hayvanınıza yaptırdığınız aşılar ve mikroçip uygulaması ile yaptırdığınız aşıların uygulama tarihi ve etiketleri alacağınız karneye işlenmiş olacaktır. Bu karnede evcil hayvanınıza yapılan rutin işlemlerin kaydı bulunacak ve gerekli durumlarda yurt içi ve yurt dışı yolculuklarda bu karneyi yanınızda bulundurmanız gerekecek.

Yavru köpek sahiplenme sonrası köpeğinizin aşılarını yaptırırken kimliğinin belirlenmesini de ihmal etmeyiniz. Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızın kimliğini yani aşı karnesini sizin için hazırlar ve ek bir ücret talep edemez. Sadece yapılan aşıların ücretini ödemeniz yeterli olacaktır. Aşı karneniz ile birlikte evcil hayvanınızın kaydını bağlı olduğunuz belediyeye yaptırmak yasal zorunluluğunuz haline gelecektir.

 

Pasaport ve Mikroçipler

Yönetmeliğe göre kedi ve köpekler için kimlik çıkartmanın yanında, kimlik bilgilerinin hem aşılarının da bulunduğu pasaport belgesinde hem de derilerinin altına yerleştirilecek mikroçip uygulamasında yer alması gerekiyor. Bu mikroçipler veteriner hekimler tarafından, boyunlarının sol ve kulağına yakın kısmından ya da iki kürek kemiğinin arasına deri altına yerleştirilmelidir.

Artık köpek sahiplenme sonrası bu mikroçip yerleştirme işlemleri sayesinde köpeğinizin kendine özgü bir numarası olacaktır. Mikroçiplerde 15 haneli bir kod numarası tanımlanacak ve okuyucular sayesinde belli bir mesafeden hayvana ait tüm bilgiler görüntülenebilecek.

Evcil hayvanınıza sahip olduğunuz sürece onun için çıkarttığınız pasaportu da bulundurmak zorundasınız. Bu pasaportlarda hem evcil hayvanınızın hem de sizin bilgileriniz bulunacaktır. Kuduz aşısı da dâhil yaptırmış olduğunuz tüm aşılar pasaport içerisinde işlenmiş olacaktır.

Bu bilgiler pet shoplarda 5 yıl süreyle saklanacaktır. Peki, hiç bu pasaportların kaybolması ihtimalini düşündünüz mü? Pasaportunuzun kaybolması, çalınması ya da imhası sonucu 60 gün içerisinde bu durumu bildirmek zorundasınız.

Yeni Düzenleme Belgeleri

Evcil hayvanınız ile çeşitli sebeplerden yollarınızı ayırmak durumunda kalabilirsiniz ve ona yeni bir sahip bulabilirsiniz. Bu gibi durumlarda da mutlaka ‘’Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi’’ çıkartmayı ihmal etmemelisiniz. Evcil hayvanınız için bulduğunuz yeni sahip eğer yurt dışından ise ‘’İthalat Belgesi’’ hazırlatmalısınız. Bu hazırlanan belgeler ve pasaportunuz ile birlikte veteriner hekiminize giderek sahip değişikliği işlemlerini başlatabilirsiniz.

Eğer barınak ya da sokaktan hayvan sahiplenmek istiyorsanız ‘’Sahipsiz Hayvan Edinme Formu’’ doldurarak ilk adımı atabilirsiniz. Ardından sahiplenme tarihinden en geç 60 gün içinde il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yaparak yeni bir pasaport ile sisteme bilgileriniz işlenecek.

 

Kayıp Durumlarında Ne Yapılacak?

Sisteme kayıtlı olan evcil hayvanınızın ölümü ya da kaybolması durumunda, en geç 60 gün içerisinde bu durumun bildirilmesi gereklidir. Terk edilmiş veya kaybolmuş hayvanınızı bulan kişiler bu sayede hayvanın mevcut sahibini öğrenmek ya da sahiplenmek istedikleri zaman kaydının olup olmadıklarını görebilecek. Mevcut sahibe ulaşılarak 30 gün içerisinde teslim alması sağlanabilecek. Bildiriye rağmen evcil hayvanını teslim almaya gelmeyenler kanunen hayvanını terk edilmiş sayılacak.

 

Evcil Hayvanlara Kimlik Çıkarmamanın Cezası Nedir?

Kedi/köpek için kimlik çıkarma zorunluluğu hiçe sayan, kayıt altına aldırmayan, sahip değişikliği ile ölüm ve kayıpları bildirmeyen kişiler için 5996 sayılı kanunun 36. Maddesinin birinci fıkrasının E bendi hükümleri uygulanacaktır.

Evcil hayvanlarını tanımlatmayan, kayıt altına aldırmayan, istenilen bildirimlerde bulunmayan ve kayıt tutmayan kişilere 500 Türk Lirası idari ceza parası uygulanacaktır. Ceza miktarı yıllar itibariyle güncellenecektir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu