Antep Yöresinden Bazı Lezzet Önerileri (Salça, Peynir)

 Antep Yöresinden Bazı Lezzet Önerileri (Salça, Peynir)

Antep yöresel ürünleri bir çok insan tarafından oldukça beğeniliyor. Bu yazımızda sizlere tadını deneme fırsatım olan Antep peyniri ve Antep Salçası hakkında bilgi vereceğiz.

Antep Peyniri

Antep peyniri, özel yapımından dolayı hassas damak zevkine sahip olanların gözünden kaçmayan bir peynir çeşiti. Gaziantep ilimize özgü olan bu peynirin yapım aşamasında biraz farklı yöntemler kullanılmaktadır.

Ağızda gıcır gıcır ses vermesi, ürün kalitesini ortaya koymaktadır. Antep köy peyniri olarak nam salması, fabrikasyon ürünlerle alakasının olmadığına kanıt niteliğindedir.

Gaziantep peyniri genel olarak tek tip hayvan sütünden yapılmamaktadır. Keçi, koyun ve inek sütlerinin karışımından elde edileceği gibi; ikisinin veya tekinin sütünden de elde edilebilmektedir. Sabah saatlerinde sağılan sütler, usta ellerin işlemesiyle Doğal ve organik bir peynire dönüşmektedir.

Şeklinde simetrik bir tarz söz konusu değildir. Kimileri daha oval, kimileri daha yatay şekilde olmaktadır. Bu, tamamen yapanın tercihine veya kolayına kalmış bir şey…

Gaziantep keçi peyniri fiyatı, normal peynirlerden daha yüksektir. Piyasada satılan mandıra peynirlerinin iki katına kadar fiyat farklılığı göze çarpmaktadır. Bunun sebebi, ev yapımı ve doğal olmasından kaynaklandığı gibi, ürünün yağ oranındaki yüksekliktir.

Marketlerde alışık olduğumuz peynir çeşitleri, tat bakımından hoş gelse de aklite ve doğallık konusunda ne yazık ki sınıfta kalmaktadır. Uzun süreli raf ömrüne ulaşmak için, içerisine koruyucu maddeler ilave edilmektedir.

Sütün kendisi kullanılmak yerine süt tozu kullanımı da söz konusu olmaktadır. Bu konuda hassas olanların tercih ettiği Gaziantep peyniri, har zaman adından söz ettirmekte ve her gün yüzlerce kilogram peynir, Gaziantep’ten tüm Türkiye ye gönderilmektedir.

Bu kapsamda önemli ölçüde yer edinmiş olan wwww.antepyoreselurunler.com internet sitesi, her geçen gün müşteri kitlesini artırarak ticari faaliyetlerini sürdürmektedir.

Antep salçası

Antep salçası kendine has yapımı sayesinde, Gastronomi şehri diye anılan Gaziantep ilimizin medar-ı iftiharıdır. Antep fıstığından sonra en bilindik gıda ürünü olan ev yapımı Gaziantep salçası, kendine has güneşte kuruma yöntemi ile yapılmaktadır.

Ağızlarda oluşturduğu yoğun esans sayesinde, damak tadına düşkün olanların öncelikli tercih sebebidir. Her sene Kapya biberi hasat dönemi başlayınca, Antep ve çevre köylerinde hummalı bir telaş baş göstermektedir. Özenle toplanan biberler, salça yapımında kullanılmak üzere bazı bölgelere gönderilmektedir.

Belirli aşamalardan geçtikten sonra, en önemli kısmı olan ”kurutma” işlemine maruz bırakılmaktadır. Gaziantep ev salçası diye adlandırılan organik köy yapımı salça, günlerce güneşte kurutularak elde edilmektedir.

Antep biber ve domates salçasını eşsiz kılan bu kurutma şekli, içerisine yoğun bir lezzet bırakmaktadır. Mevsiminde yapılan salçalar, serin ortamda bırakılarak tüm sene buyunca kalmasını sağlamaktadır. Buz dolabında saklayarak ise 2 seneye kadar kullanım ömrünü uzatmış olacaksınız. Antep salçası, genel itibariyle ikiye ayrılmaktadır; biber salçası, domates salçası…

Biber salçası ise kendi içinde acı, tatlı ve orta acı diye 3’e ayrılmaktadır. Domates salçası ise her hangi ir çeşitliliğe sahip değildir. Biber ve domates karışımından elde esilen karışık salça, doğu illerimizde oldukça tercih edilmektedir.

Acılık olarak orta acılıkta olan bu ev yapımı salça, ayrı ayrı kullanıma son vermektedir. Bazıları ise farklı damak tatlarına sahip oldukları için domates ayrı, biber ayrı şekilde kullanmaktadır. Mesela; makarna yapımında domates salçası tercih edilirken, etli yemeklerde biber salçası tercih edilmektedir.

Ayrı şekilde bulundurarak kullanma yöntemi de normal karşılanmaktadır. Bu tamamen kişinin tercihine bağlı olmakla beraber en en önemli hususu belirtelim ki; salça alırken ev yapımı olup olmadığını çok çok dikkat etmelisiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu