Hangi Köpek Cinsini Sahiplenmeliyim: Köpek Sahiplenme Tavsiyeleri

 Hangi Köpek Cinsini Sahiplenmeliyim: Köpek Sahiplenme Tavsiyeleri

Köpek bakmak sorumluluk isteyen son derece hassas ve belirli bir masraf gerektiren bir iştir. Bazı köpek cinsleri hastalıklara yatkınlığından, aşırı tüy dökmesinden ve genetik rahatsızlıklara sahip olmasından dolayı veteriner masraflarını ikiye katlayabilir. Bu nedenle hangi köpek ırkı size göre uygun bunu düşünerek sahiplenmelisiniz.

Köpek sahiplenme resimlere bakılarak olmaz. Köpeğin ırkını, cinsini özelliklerinin size uygun olup olmamasına ve sizinde köpeğin ırkına özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek misiniz bakmanız gerekiyor.

Bazı insanlar genellikle sadece popüler olan sevimli görüntüsüne aldanıp kendisine ve yaşadığı evin koşullarına uygun olmayan köpekleri tercih ederler. Bir süre sonra bu köpeklerin kendilerine uygun olmadığını anladıklarında maalesef ya sokağa atılmakta ya da başka bir kişiye sahiplendirme yapılmaktadır.

Fakat yapılan bu hata köpeğin yaş atışına uygun olmayıp düzeninin bozulmasına neden olacaktır.  Evinizin koşullarına ve sizin bütçenize uygun bakabileceğiniz köpek ırkını tercih etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Köpekler ırk özelliklerine göre tercih edilip ırkının özelliğine ve gerekliliğine göre gerekli eğitimlerini vermeniz ya da verdirmeniz gerekmektedir. Mavi gözlü, kıvırcık tüylü, nadir bulunan renkte olan bir köpek tam bana göre diyerek köpeğin fiziksel özelliklerine göre belirlemeniz hiç uygun değildir.

Dış görünüşe aldanıp sahiplendiğiniz köpek, sizin yaşantınıza ayak uydurabilecek mi? Siz onun yaşam
şartlarına, ihtiyacına ve beklentisine karşılık verebilecek misiniz?

Köpek Irkı Seçimi Nasıl Olmalı

Herhangi bir yerde gördüğünüz beni al dercesine bakan bir çift göze karşı kim kendini tutabilir ki! Petshoplardan, barınaklardan ya da köpek sahiplenme platformlarından gördüğünüz ve sevimliliklerine aldığınız köpekleri bazılarınız ne yazık ki bakamıyor. Ya bütçesine uygun olmuyor ya da yaşadığınız ortam bu köpek için uygun olmuyor. Bu nedenle böylesine önemli bir karar vermeden önce ileride olacakları düşünerek karar vermelisiniz. Duygularınız mantığınızın önüne geçmemeli! Aksi takdirde bir canlının hayatını daha da zorlaştıracaksınız.

Köpeğinizi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken maddeler:

Maddi durumunuz ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek mi?

Köpeğinize her gün ayıracağınız zamanınız olacak mı?

Yaşadığınız yer sahipleneceğiniz köpek için uygun mu?

Sahipleneceğiniz köpeğin çocuklarla iletişimi nasıl, çocuklarınız için uygun mu?

Köpeğinizin aşılarını düzenli olarak yaptırabilecek misiniz?

Kaliteli ve sağlıklı köpek mamaları alabilecek misiniz?

Seçmiş olduğunuz köpek ırkının kendine özel ihtiyaçlarını karşılamak son derece önemlidir.

Ailenin diğer üyeleri köpeği sonradan istememe gibi olumsuz bir durum yaratmamalıdır.

Sık seyahat ve gezen biriyseniz köpeğinizi de yanınızda götürmelisiniz.

 

Köpek sahibi olmanın insan psikolojisine olumlu etkileri bulunur. Yapılan araştırmalar sonucunda köpeklerin insanlarda stresi azalttığına, kan basıncını düşürdüğüne ve depresyonu gibi durumların önüne geçtiğini göstermiştir.

Fakat hazır olmadığınız halde köpek sahiplenmeniz tam tersi bir etki yaratarak stres ve agresif olma gibi durumlar da yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle kendinizi tam hazır hissettiğiniz zaman bir tüylü dost edinmelisiniz.

Safkan Yavru Köpek Sahiplenme

Köpek yetiştiricilerden yeni bir evlat edinmek isterseniz, buradaki köpek ırk uzmanlarından sahiplenmek isteyeceğiniz köpek hakkında detaylı bir bilgi edinebilirsiniz. 

Yavru köpek yetişkin olduğunda buradan aldığı eğitimler davranışlarını şekillendirecektir. Çoğu insan fiziksel özelliklerine yavru köpek sahiplenme girişiminde bulunurlar. Fiziksel özelliklerinin yanında köpek seçimi yapmadan önce bazı ırk yatkınlığı olan davranışlarını da bilmelisiniz.

Yaklaşık 300’e yakın köpek ırkı vardır. Bunlar arasında doğru bir seçim yapmak içinse köpek kulüpleri ve köpek yetiştiriciliği olan güvenilir yerlerden ırk uzmanlarından öğrenebileceğiniz çok şey vardır.

Bulunduğunuz yerde uzman kişilere ve köpek kulüplerine uzak olmanız dâhilinde köpeğin ırkı hakkında öğrenebileceğiniz başka yollar da vardır.

Köpeğinizin Mizacı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.  Bunu da köpeğin ırkına ve anne-babasının karakterine bakarak rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Sahiplenmek istediğiniz köpek ırk özelliklerini öğrenmek için araştırma yapmalısınız. Böylece köpeğin tarihçesi hakkında bilgi edinebileceksiniz.

 

Kırma Köpek Sahiplenme

Safkan olmayan melez kırmak köpeklerinde kendilerine özgü faydaları bulunur. Bu köpekler genellikle barınaklardan, doğum sonucu gelen bu sevimli kırma köpekler ailenizin maskotu olurlar. Kırma yavru köpek sahiplenirken yetişkin olduklarında boylarını ve diğer fiziksel özelliklerini tahmin etmek zor olabilir.

Yine bu köpeklerin sağlık bilgilerine, karakterine dair kesin bir bilgi edinemezsiniz. Büyüdükçe karakteri ve fiziksel özellikleri ortaya çıkacaktır. Sokaktan, barınaktan ücretsiz köpek sahiplenme yapabileceği gibi bu köpeklerin geçmişleri hakkında çok az bilgiye sahip olunur.

 

Genellikle bize hangi köpek ırkını sahiplenmeliyim, diye gelenlerin çoğuna yukarıda belirttiğimiz bilgileri söylesek bile köpeğin fiziksel özellikleri daha etkin kılmaktadır.

Fakat seçtiğiniz köpek cinsinin mizacı, fiziki yapısı ve ihtiyaçları yaşam şekli üzerinde oldukça büyük bir etkisi var. Doğru köpeği bulmak için öncelikle kendinizden ve yaşam şartlarınızdan emin olmalısınız. Sahipleneceğiniz köpek hakkında detaylı bir araştırma yapmayı ihmal etmeyiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu