Freelancer Nedir, Ne İş Yapar?

 Freelancer Nedir, Ne İş Yapar?

Freelancer, aynı anda birden fazla müşteri için birçok projede çalışabilen, serbest meslek sahibi kişidir. Freelance çalışma, kişinin sabah 9’dan akşam 5’e kadar olan mesaili çalışma düzenini takip etmesi yerine; becerilerini ve uzmanlığını esnek çalışma saatlerinde müşterilerine hizmet sunmak için kullandığı sözleşmeye dayalı bir meslektir.

Bütün bunların yanında freelance çalışanlar; çalışma saatlerini ayarlamak, farklı projelerde harcanan zamanı takip etmek, müşterilere fatura kesmek, kendi istihdam ve işletme vergilerini ödemek gibi geleneksel çalışanların yapmadığı her türlü şeyden sorumludur.

Freelance çalışanların müşterilerine gelince, bir şirketten bireye kadar herkes olabilir. Freelance çalışan, ilgi alanlarına ve bilgi birikimine bağlı olarak belirli bir şirketten projeler alır ve bunları son teslim tarihine kadar teslim etmeyi taahhüt eder. Serbest çalışan başka bir şirketin çalışanı olmasa da, taşeron olarak işe alınabilir.

Freelancer Ne İş Yapar?

Freelancer, becerilerine, uygunluklarına ve işverenin ihtiyaçlarına göre, hem kısa hem de uzun vadeli büyük veya küçük projelerde çalışabilir. Kendilerini geliştirdikleri birkaç konuda uzmanlaşarak ileriye dönük proje sayılarını çoğaltabilir. Bu, onlara kazanç ve proje geçmişi açısından büyük fayda sağlar.

Freelancer Ne Kadar Kazanır?

Freelancer Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Freelance çalışmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Freelance çalışmanın en önemli avantajı, kendi işinizin patronu olmanızdır.
  • Günümüz sistemleşen çalışma düzeninin yerine çalışma saatlerinde konfor, çalışma mekanı vb. birçok konuda avantaj sağlar.
  • Freelancer, çoğunlukla işi nasıl ve ne zaman bitireceğine kendisi karar verir.
  • Freelancer
  • hangi projeleri çalışacağına kendisi karar verir.
  • Birçok freelancer, müşterilerinin ofislerinde çalışmak yerine evden veya Starbucks gibi herhangi bir mekandan işlerini sürdürebilir. Bu da kişinin kendi çalışma konforunu yaratmasını sağlar.

Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?

Freelance çalışmanın avantajları olduğu gibi birçok da dezavantajı vardır:

  • Freelance çalışma şartlarında istikrarlı bir işveren bulmak zordur. Bu nedenle bir ay giderlerinizin 3 katını kazanabilir bir sonraki ay ise, aynı seviyelerde gelir elde edemeyebilirsiniz.
  • Freelance çalışanların sürekli kendilerini yenilemesi ve bir şeyler öğrenmeye devam etmesi gerekir. Böylece bilgileri güncel kalır ve müşterilerin değişen taleplerine uyum sağlayabilirler.
  • Freelancer kendini belirli bir iş için mükemmel bir aday haline getirerek, her zaman pazar çıkarları ve talepleriyle alakalı kalması gerekir.

Freelancer Olarak İş Bulabileceğiniz Siteler Nelerdir?

 

Freelance olarak, uluslararası ve Türkiye’de çalışabileceğiniz birçok site vardır. Bu sitelerden bazılarını aşağıda sizin için listeledik.

İş Bulmak İçin En İyi Freelancer Siteleri

Uluslararası freelancer olarak çalışabileceğiniz siteler:

1. Upwork Upwork

freelance arayan profesyonellerin genelde ilk baktıkları sitelerden biridir.

Upwork, saatlik veya günlük projelerle, freelance çalışanlara daha fazla proje olanağı sunar.

Ödeme kısmında ise, güvenilir bir seçenek olarak bizzat kendi bünyelerinde ödemeleri gerçekleştirirler.

Ayrıca mobil uygulamaları ile, dosya kaydetme ve mesajlara kolaylıkla cevap vermeyi sağlar.

2. Freelancer

Freelancer sitesinde yayınlanan projeler genellikle tasarım ağırlıklı olsa da, içerikte kendine güvenen bir metin yazarı veya çevirmenseniz, bu platformda da kendinize bir proje bulabilirsiniz.

İstediğiniz projeye bağlı olarak, Freelancer’da proje filtreleme özelliğiyle size uygun projeyi filtreleyerek bulabilirsiniz.

3. Guru

Guru, freelancer piyasasında diğer sitelere göre birkaç özelliğiyle ön plana çıkar. Proje devam ederken işverenin proje hakkında düşüncelerini görebileceği bir pano mevcuttur. Bu da müşterilerin projeyi üstlenen çalışanlar hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Guru da, en fazla 15 projeyi üstlenebilir ve belli bir seviyeye geldiğinizde, ödemeleri önceden talep edebilirsiniz. Bu da ödeme konusunda güvenilirliği artırır.

4. Onsite

OnSite, platforma katılmak için başvuran freelance çalışanların yalnızca %5’ini kabul eden bir platformdur.

Peki neden diye sorabilirsiniz?

OnSite; BBC, Collins ve Google gibi büyük firmalar ile çalıştığı için bu platformda istikrarlı ve güvenilir freelance çalışanlar ile çalışmak ister. Bu yüzden başvuruların sadece %5’ini kabul eder.

Onsite, başvurunuzu kabul ettiğinde, yaptığınız işle ilgili öne çıkan özelliklerinizi ve deneyimlerinizi belirttiğiniz bir profil oluşturarak, saatlik ücretinizi belirleyebilirsiniz.

Platform kesinlikle deneyimli profesyonelleri çalışmak istiyor. Bu nedenle yukarıda listelenenler gibi en iyi şirketlerden projeler almış bir freelancer değilseniz, OnSite’a başvurma işini biraz daha sonra yapabilirsiniz.

5. CloudPeeps

CloudPeeps da diğerleri gibi yine freelance çalışanlar arasında popüler bir sitedir.

CloudPeeps’e ücretsiz bir hesapla kaydolduktan sonra profilinizi oluşturabilir ve işverenlerin sizi bulmasını bekleyebilirsiniz. Siteye yeni kayıt olmuş biriyseniz, yeni projelere teklif verebilmeniz için aylık 9 dolar ödeme yapmanız gerekir. Ödeme yaptıktan sonra bir ay içinde 5 projeye teklif verebilirsiniz.

CloudPeeps’in en büyük avantajı, platformda çok az rekabet olmasıdır (platformda serbest çalışanlardan daha fazla işveren var). Bu sayede düzenli olarak projeler alacağınızdan emin olabilirsiniz.

6. Fiverr

Fiverr, yukarıdaki platformlara göre daha rahat bir his veren ve çok daha az taahhüt gerektiren bir platformdur.

Fiverr’de freelance çalışmak için bir hesap oluşturmanız, iş tanımınızı yapmanız ve müşterilerin size ulaşmasını beklemeniz gerekir. Bu sayede 5 dolar ile 10.000+ dolar arasında değişen projeler için talepler alabilirsiniz.

Ufak bir tüyo vermek gerekirse, Fiverr’de farklı üyelik seviyeleri vardır. Bu sayede daha büyük projeler almadan önce birkaç küçük görevi tamamlamanız ve güvenilir olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.

7. People Per Hour

People Per Hour sitesi; ses, video, web geliştirme, web tasarımı, mobil geliştirme, sosyal medya ve çok daha fazlası için çeşitli kategorilere sahip olabileceğiniz, en iyi freelancer pazar yerlerinden biridir. Şirketin öncelikli amacı, müşterilerini doğru insanlarla buluşturmaktır. People Per Hour, birlikte çalışacağınız kişileri özenle seçer ve işe aldıkları freelancer’ları bir kontrol ekibiyle takip eder. Bu ekip profilinizi oluşturmadan önce sizden çevrimiçi bir form doldurmanızı ister. İncelemelerin sonucu olumlu ise, profilinizin oluşturulması tamamlanır. Profilinizi oluşturduktan sonra uluslararası müşterilerden gelen birçok projeye de erişebilirsiniz. Projeleri manuel olarak arayabilir veya yeni projeler listelediğinde bildirim alabilirsiniz.

8. SimplyHired

SimplyHired’da freelancer’lar hemen hemen her alanda iş bulabilir. Bu nedenle eğer extra iş arıyorsanız, SimplyHired ara ara göz atmanız gereken bir platformdur. Şirketin en önemli avantajı, iş ilanlarını koymak için insanlardan ücret almamasıdır. Bu sayede web sitesinde çok sayıda iş fırsatı listelenir.

SimplyHired’da bir özgeçmiş oluşturup profilinizi serbest çalışan olarak kaydetmek çok kolaydır. Kayıt işleminden sonra, yakın konumunuzdaki freelance işleri de görebilirsiniz. Ayrıca web sitesinde,en yüksek ücretleri görebileceğiniz ve ücretinizi tahmin edebileceğiniz bir filtre de mevcuttur.

24’ten fazla ülkede, 12 farklı dilde çalışma sağlayan SimplyHired, ayrıca aramalarınızı yalnızca ilgilendiğiniz konulara göre daraltmanıza da olanak sağlar.

9. PubLoft

Yazmayı seviyorsanız ve her konuyu kaleme alabileceğinize inanıyorsanız, Publoft sizin için mükemmel bir platform olabilir.

Özellikle akademik yazarlar için oluşturulan platformda; eğitim geçmişi, seçtiğiniz alandaki deneyim, yazılan sayfa sayısı ve müşterinin önceki derecelendirmeleri gibi istatistikleri gösteren profilleri görebilirsiniz.

Publoft’un en iyi yanı, güvenilir müşterilerle çalışmanız ve onlarla etkileşime girmenize gerek olmamasıdır.

Yukarıda sizin için en iyi freelancer sitelerini listeledik. Eklemek istediğiniz freelancer web siteleri olursa yorum bölümünde bize yazın.

İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: 

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu