E-Ticaret Rehberi 2022

 E-Ticaret Rehberi 2022

E-ticaret sistemleri bugünlerde oldukça popüler. Artık insanlar yemeklerini ve market alışverişlerini bile e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirmektedir. En çok ilgi gören iş modelleri arasında yer alan e-ticaret sadece internet üzerinden satış yapmak değil.

E-ticaret sitesine sahip olmak demek, mağazanızın 7 gün 24 saat boyunca 365 gün hizmet vermesi ve her geçen gün büyümesi demektir. Bu yüzden e-ticaret sistemleri gelecek vadeden bir iş modelidir. Fakat e-ticaret dünyasında adım atmak ve bu alanda marka değerinizi yükseltmek istiyorsanız, dikkate almanız gereken bazı unsular vardır.

E-ticarete başlamak için öncelikle bir yol haritası oluşturmakta yarar vardır. Birçok firmanın ve insanın gözüne zor gibi gelse de, e-ticarete başlamak artık hiçte zor değil. Geleceğinizin temellerini atmak için küçük bir risk ve bu size hiçbir şey kaybettirmez. Şimdi kemerlerinizi bağlayın ve e-ticaret yolcuğuna beraber çıkalım. İşte 2022 e-ticaret rehberi.

E-Ticaret Rehberi En Dikkat Çeken Konular

  1. Ürün seçimi ve İnternetten Satışını yapmak,
  2. E-ticarete Başlamak için Ne yapmalıyız?
  3. Adım Adım E-ticaret Sitesi Kurmak,
  4. E-ticaret nedir? Nasıl yapılır?
  5. Hazır E-ticaret Sistemleri,
  6. Pazaryeri satışı,
  7. Online ödeme sistemleri,
  8. E-ticaret ve klasik ticaretin farkları,
  9. E-ticaret pazarlama stratejileri,
  10. Depo, stok, kargo yönetimi,
  11. E-ticaretin hukuksal yönü.

E-ticaret sitesi açmak yeni bir iş kurmak demek. Fiziksel mağazanızda sergilediğiniz ürün ve hizmetlerinizi dijital platformlara taşıyıp, e-ticarete başlamanız mümkündür. Bireysel ya da kurumsal hizmet veriyor olabilirsiniz. Bazı süreçlerden geçip bu sistemleri kurabilirsiniz.

Fakat e-ticaret sitenizi kurmadan önce iyi bir araştırma yapmalı, sektörünüzle alakalı bilgi sahibi olmalı ve bu konudaki yasal süreçleri iyi bilmeli ve gerekli olan kriterleri yerine getirmelisiniz. Ayrıca e-ticarete başlarken de profesyonel destek almanız son derece önemlidir.

Adım Adım E-ticaret Sitesi Sahibi Olun!

  • E-ticaret sitenizi kurarken hizmet vereceğiniz sektörü belirleyin,
  • Satışını yapmak istediğiniz ürünleri seçin,
  • Markanızı oluşturun ve hangi altyapıyı kullanacağınıza karar verin,
  • İnternet sitenizin tasarımını yapın,
  • Ürünlerinizi internet sitenize ekleyin,
  • Kargo şirketleriyle anlaşma yapın ve lojistik süreçleri tamamlayın,
  • Ödeme sağlayıcı hizmetlerinden yararlanın,
  • Şirketinizin kurulum süreçlerini sonlandırın,
  • Son olarak pazarlama çalışmalarınızı etkili bir şekilde yaparak işlerinizi büyütün.

E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

E-ticaret ilk kez 1995 yılında duyuldu. İnternet üzerinden yapılan her türlü satış ve hizmet sunma eylemleri e-ticaret olarak bilinmektedir. E-ticaret yöntemi sayesinde fiziksel mağazanızda hayal edemediğiniz satışları sanal mağazalarınızda yapabilirsiniz.

Doğru pazarlama stratejileri belirleyip sitenizi bir dünya markası haline getirebilirsiniz. Burada en önemli nokta doğru bir içerik pazarlama ajansı ile çalışmak, tabi buradaki en önemli kriter kalite ve istikrardır.

E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?

E-ticaret dünyadaki en popüler iş modelidir. Alibaba.com amazon.com dünyadaki en büyük e-ticaret siteleridir. Ülkemizde. trendyol N11, Gittigidiyor gibi siteler en popüler e-ticaret sitelerine örnek verilebilir. E-ticaret ile geleneksel ticaret arasında önemli ve uçurum diyebileceğimiz farklı bulunur.

Bu yeni ticaret modeli eski klasik ticaret modeline göre büyük avantajlara sahiptir. Bu ticaret modeli tüketicileri yormadığı için birçok insan alışverişini e-ticaret ile yapmaktadır.

E-ticaretin bazı önemli avantajlarından bahsedecek olursak;

  • Sanal mağazanız 365 gün 24 saat satış yapar ve hiçbir şekilde kapanmaz.
  • Düşük maliyetlerle sitenizi kurup, hızlı bir büyüme gerçekleştirebilirsiniz.
  • Belli başlı konumlara bağlı kalmaksızın, istediğiniz tüm alanlarda satış faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz.
  • Özel günler, mesai saatleri, hafta sonu tatili gibi günlerde kısıtlama yaşamadan satışlarınıza devam edebilirsiniz.
  • E-ticaret internetin olduğu her ortamda insanlara ulaşabilir. Bu yüzden satış potansiyeli yüksek olan bir sistemdir.
  • İnternet üzerinden alışveriş yapan geniş kitlelere ürünlerinizi kolayca satmanız mümkündür.
  • Sınırsız ürünü sitenizde listeleyebilir ve bunların satışlarını gerçekleştirebilirsiniz.
  • Dijital reklamcılık faaliyetleriyle sitenizi hedeflediğiniz kitleye duyurabilir ve hayal edemeyeceğiniz kadar büyüyebilirsiniz.
  • İnternet sitenizi ziyaret etmiş olan kişilere SMS ve e-mail bültenleriyle ulaşım sağlayıp internet sitenizden tekrardan ürün satın almalarını sağlamanız mümkündür.
  • Online ödeme alabilir ve teslimat işlemlerini tamamlayıp birçok insanın e-ticaret konusunda en çok tercih ettiği marka haline gelebilirsiniz.
  • İşe başlamak ve satış yapmak gibi süreçler e-ticaret sistemlerinde hiçte zor değildir.

E-ticaret Sitesi Nedir?

e-ticaret sitesi satışlarınızı gerçekleştirme için gerekli olan dijital ve sanal mağazalardır. Sıradan internet sitelerinden daha farklı özelliklere sahiptir. Alışveriş yapabildiğiniz ve ürün satın aldığınız bütün internet siteleri e-ticaret siteleri olarak adlandırılır.

Bu siteler sayesinde bütün tüketicileri ürünlerle alakalı özellikleri ve görselleri site üzerinden görüp satın alabilirler. Tüketiciler karar verdikten sonra istediği ödeme yöntemini seçerek ürünü satın alabilir. Ürünler genellikle sipariş verdikten sonra işletmenin yoğunluğuna göre 1 ile 3 iş günü arasında teslim edilebilir.

E-Ticaret Web Sitesi

Günümüzde E-ticaret sitenizin olması 7 gün 24 saat açık olan bir mağazanızın olduğu anlamını taşır. E- ticaret sistemleri internet dünyasında insanların kurulu olan sistemler üzerinden aldıkları hizmet ya da ürünleri satın almasıdır. Ticaretin elektronik versiyonu e-ticaret olarak tanımlanır.

E-ticaret ya da elektronik ticaret genel tanımıyla internet üzerinden mal ya da hizmet satın alma hareket olarak bilinir. Günümüz şartlarında en çok dikkat çeken konulardan biri, neredeyse bütün internet sitelerinin üzerinde bir sanal mağazanın oluşunu sanal alışverişlerin gerçekleştiği konusudur.

E-ticaret hizmet ya da ürün satın alma işlemlerinin bilgisayarlar ve mobil ağlar üzerinden gerçekleştirilmesinin yanı sıra, sunulmuş olan ürünler için talep oluşturma, pazarlama ve satışların tüm kısımlarında müşteri desteği konusunda yardımcı olmak, ticari faaliyetler yürüten firmalar ve hedef kitlesi arasındaki lojistiği, ticari iletişimi küresel mobil ağlar üzerinden sağlama çalışmalarıdır.

Bu sistemler firmaların yönetimlerini kolaylaştıran sistemler olduğu için bütün firmalar tarafından tercih edilmektedir.

E-Ticaretin Faydaları

Firmaların hedef kitlelerine ve müşterilerine 7/24 ürün, hizmet ve bilgi sunabilecekleri bir mağazaları olur. Elektronik ortam hızlı veri aktarılmasından ötürü zaman konusunda büyük bir tasarruf sağlar. Müşterilere daha geniş yelpazede ürün seçenekleri oluşur. Sanal mağazalar, maddi yükten kurtarır. Stokların hepsi sanal ortamda olduğu için tedarikçi firmaların stok kaygısı olmaz.

Stokta kaç tane ürün olduğu ve ne kadar ürüne sahip olunduğu konusunda bilgi akışı sağlanır. Tedarikçiler kira maliyeti kaygısı yaşamadan sanal ortamlarda ofis, depo, mağazaya ihtiyaç duyulmaksızın sanal alışverişler sayesinde satış merkezlerini oluşturmuş olurlar. İnternet üzerinde ekonomik dalgaların riskinin az olmasından ötürü enflasyon riskiyle karşı karşıya kalınmaz.

E-Ticaretin Müşterilere Yansıyan Yararları Nelerdir?

  • Müşteriler evlerinden hiç çıkmadan hızlı bir biçimde alışverişlerini gerçekleştirebilirler.
  • Ürün/fiyat araştırması sonucunda oluşan masraf durumları ortadan kalkmış olur.
  • Daha fazla ürün çeşidi görmek ve seçme imkânı yakalamak.
  • İhtiyaçlara uygun ürünleri bulmak daha fazla kolaylaşır.
  • Ürünler hakkında yapılan yorumlar ve ürünleri daha önce kullanıp bu konuda tecrübelenmiş bireylerin yorumları sayesinde sağlam bilgi kaynağı oluşturulmuş olur.

E-Ticaretin Satıcılara Yansıyan Yararları Nelerdir?

  • Birçok firma ürünlerini ve hizmetlerini nakde dönüştürebilecekleri düşük masraflı ve istedikleri zaman zarfında ulaşılabilir olan bir mağazaya sahip olabilirler.
  • Firmaların ürünleri hakkında verecekleri bilgileri detaylı bir biçimde sunabilecekleri platformlardır.
  • Stok kaygısı yaşamadan siparişlere göre ürün satışı yapılabilir.
  • Yalnızca faaliyet verdikleri bölgelerde değil, gerek bulundukları bölgelerde gerekse global alanda dünyanın her yerinden müşterilerine ürün ve hizmetlerini kolay bir biçimde sunabilirler.
  • Dükkân kirası, elektrik, su, doğalgaz, internet faturası gibi masraflardan kurtulurlar.
  • Personel giderleri ve ürün taşıma ve depolama sorunu ortadan kalkar.
  • Mağaza içerisinde ürün bulamama stok ve sayım sıkıntıları gibi problemler ortadan kalkmış olur. Saatlerce mağazada bekleme problemleri ortadan kalkar.

E-ticaret İş Modelleri

İnternet üzerinden satış faaliyetlerinizi yürütmek için birçok e-ticaret iş modeli mevcuttur. Dijital hizmetlerinizi düzenli olarak geliştirmek ve hedef kitlenizi büyütmek için öncelikle hedef kitlenizi seçmeli ve hedef kitlenize uygun e-ticaret iş modeliyle hizmet vermelisiniz.

Klasik ticaretteki gibi tüketici ve üretici arasında gerçekleşen alışveriş modeli e-ticarette de aynı mantıkla çalışır Bazı e-ticaret iş modelleri şöyledir;

  • B2B (şirketten şirkette modelidir. En popüler iş modellerinden biridir.)
  • B2C ( Şirketten tüketiciye iş modelidir. Tüketicilerin alışveriş yapılmasını sağlar.)
  • C2C ( tüketiciden tüketiciye iş modelidir. Tüketiciler arasında ticaret yapılmasını sağlayan modeldir.)
  • Yatay E-ticaret ( geniş kitlelere hitap etmek için tercih edilen ve birçok kategoride ürün satan sistemlerdir.)
  • Dikey E-ticaret (tek bir kategoriye odaklanıp satış yapılan sistemlerdir.)
  • Droshipping (stoksuz e-ticaret sistemidir. Oldukça kazançlıdır ve riski azdır.)

E-Ticaret Sitelerinde Hangi Ürünler Satılabilir?

E-ticaret dünyasında fiziksel mağazalarda gördüğünüz bütün ürünler satılabilir. Aklınıza gelebilecek her şeyi, en absürd ürünler bile e-ticaret sitelerinde bulabilirsiniz.

Sattığınız ürünlerin,  satar mı? Gibi sorulara odaklanmadan ürünün neden satıldığına dair araştırmalar yaparak, yararlı ve her zaman satılabilecek ürünleri seçip mağazanızda satabilirsiniz.

E-ticaret piyasalarında ürün seçimi yapabilmek için aşağıdaki kaynakları kullanabilirsiniz;

  • Google Trends,
  • Online pazaryerlerindeki ürün ve kategoriler,
  • Rakip firma internet siteleri,
  • Fiyat karşılaştırma siteleri,

Hazır E-ticaret Paketleri

Hazır taslaklara sahip e-ticaret paketlerini kullanarak e-ticaret sitesi oluşturmak, bu konuda bilgi sahibi olmayan kişiler için avantajlı ve pratik bir yöntemdir. Bu anlamda bilgi sahibi değilseniz kendiniz için önceden hazırlanmış olan e-ticaret paketlerini seçerek kolaylıkla çalışmalara başlayabilirsiniz.

Seçtiğiniz e-ticaret paketleriyle e-ticaret taslaklarından yararlanabilirsiniz ve kendinize özel tasarımlar geliştirebilirsiniz. Gereksinimlerinizi karşılayan paketleri seçip hemen işe koyulabilirsiniz.

Hazır E-Ticaret Paketlerini Kullanmak Doğru Mudur?

Hazır şablonlara sahip e-ticaret paketleri içerisinde e-ticarete dair bütün gereksinimlerinizi karşılayabilecek her şey bulunur. Bütçenize uygun biçimde bu paketlerin kapsamını genişletebilirsiniz. E-ticaret paketlerinin hazır olanları verimli ve sakıncası bulunmayan seçenekler arasındadır.

E-ticaret Paketlerinin Avantajları

Hazır şablonlara sahip e-ticaret paketleri son kullanıcılara yöneliktir. Herhangi teknik beceri gerektirmez ve oldukça avantajlıdır. Arama motoru optimizasyonu ve diğer birçok konuda problem yaşamazsınız.

  • Birçok hizmeti tek bir pakette alabilirsiniz ve maliyeti açısından avantajlıdır.
  • Hazır şablon ve tasarım bilgisi gerektirmez.
  • Kod ya da yazılım bilmenize gerek yoktur. Yönergeleri takip ederek sitenizi kolayca kurabilirsiniz.
  • Sitenizi kısa süre içinde yayına almanız mümkündür.
  • Pazaryeri entegrasyonu, sosyal medya ve kargo entegrasyonu sayesinde oldukça büyük bir hizmet imkânı sunmanız mümkündür.
  • Ödeme altyapılarının tümü hazır e-ticaret paketlerine dâhil olup ekstra bir ücret ödemezsiniz.
  • Bu paketleri kullanan siteler hiçbir şekilde güvenlik problemi yaşamazlar.
  • Teknik sorunları bu hizmetler aldığınız firma tarafından çözülür.
  • Kolay kullanımı olan kontrol panelinden ürün ve site yönetimi yapmanız mümkündür.
  • Analiz ve raporlama gibi birçok araçtan yararlanabilirsiniz.

Online Mağaza ve Fiziksel Mağaza Arasındaki Farklar Nelerdir?

İsimlerinden anlaşılacağı üzere her iki mağaza arasında birçok fark mevcuttur. Ancak her iki mağaza birbirine bağlı olabilir. Fiziksel mağazalarınızı dijital dönüşüm yaparak online platformlara taşımanız mümkündür.

Sanal Mağaza

  • Her zaman açıktır,
  • Resmi tatil hafta sonu dinlemez,
  • Müşteriler ürünlere dair her detayı görebilmektedir.
  • Ürünlerle alakalı bilgiler, ürün açıklaması ve yorumlar müşteriler tarafından görülebilir,
  • Ürünleri kullanan müşterileri iyi ya da kötü geri dönüşler yapabilirler,
  • Ödeme alternatifi için birçok seçenek vardır. (Havale, EFT, kapıda ödeme, kredi kartı, banka kartı vb.)
  • Ürünler sipariş verildikten sonra birkaç saat ya da yoğunluğa göre birkaç gün içerisinde kargoya verilebilmektedir.
  • Bunun için ekstra kira vermeniz gerekmez.

Fiziksel Mağaza

  • Belli başlı mesai saatleri mevcuttur.
  • Resmi tatillerde, hafta sonları ve sokağa çıkma kısıtlamalarında kapalı olabilirler.
  • Müşterileriniz ürünlere fiziksel temas edebilir, deneyebilir ve dokunabilir.
  • Ürünlerle alakalı müşteri yorumları yoktur.
  • Yalnızca mağazaya gelen kişilere satış yapılabilmektedir.
  • Kira maliyeti için yüksek ücretler ödeyebilirsiniz,
  • Ürünler tüketicilere anında teslim edilir ve ödeme kart ya da nakit yapılır.
  • İstenen bir ürün varsa mağaza personelinden destek istenir.
  • Ürün özellikleri mağaza personellerinin bildiği kadar tüketicilere aktarılır.

E-ticaret sitesi için şirket kurma zorunluluğu var mıdır?

Dijital platformlarda satış yapmak resmi ve ticari bir çalışmadır. E-ticaret siteleri, kanuna uygun kurallarda, geleneksel ticaret yapan firmalara göre farklı şekilde değerlendirmeye alınmaktadır. Bu sebepten ötürü e-ticaret sitesi kurmak için şirket kurmanız gereklidir.

Şirketlerinizi ölçeğe göre, anonim, Limited ya da şahıs şirketi olarak kurabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak için vergi dairesine gitmeden bu unvanı kısa süre içinde almanız mümkündür.

E-ticaret yapmak için gerekli olan adımlar nelerdir?

E-ticaret sitesi kurmak, dijital platformlarda satış yapmak için en önemli şartlardan biridir. Sitenizin kuruluşundan önce ve sonra yapılması gereken çalışmalar vardır. Rehberimizde bahsettiğimiz adımları yerine getirmeniz gerekir.

Geleneksel ticaret yapıyorsanız ve bir fiziksel mağazanız varsa aynı zamanda e-ticaret yapmak istiyorsanız, dijital mağazanıza fiziksel mağazanızdaki ürünlerin görsellerini ve yazılı özelliklerini ekleyip dijital dönüşüm yapmanız mümkündür. Bu süreçlerde profesyonel bir ajanstan destek alabilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu