Maltese Terrier Kısırlaştırma

 Maltese Terrier Kısırlaştırma

Erkek ve dişi Maltese Terrier köpeklerin kısırlaştırılması oldukça yaygındır. Özellikle planlanmamış hamileliği önlemek ve köpeğinizin ömrünü uzatmak için kısırlaştırmanın birçok faydası bulunur.

Satılık Maltese Terrier ilanlarında kısırlaştırılması yapılan köpekleri de tercih edebilirsiniz. Böylece köpeğiniz dişi ise meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanserinden korunur. Erkek köpeklerde kısırlaştırma ise testis tümörleri ve prostat sorunlarının önlenmesini sağlar.

Satılık Maltese Terrier köpeğinizin kızgınlığa girmeden önce kısırlaştırılması hastalıkların önlenmesinde daha etkilidir. Kısırlaştırma operasyonu köpeğinizin yanı sıra sizin içinde birçok fayda sağlar.

Satılık Maltese Terrier  yavrularını sahiplendirmeniz için çaba harcamanız gerekmez. Kızgınlıkta yaşanan saldırganlık, evden kaçma ve idrar ile işaretleme davranışlarını göstermeleri engellenir.

 

Maltese Terrier Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları

  • Dişi Köpeklerde:

Sağlık bakımından faydaları;

  • Meme tümörü oluşma riski azalır
  • Rahim enfeksiyonlarının ortaya çıkma ihtimali azalır
  • Yumurtalık ve rahim kanserinden korunur

Genç yaşta kısırlaştırılan köpeklerde %50 oranında kötü huylu görülen ve ölümcül sonuçlara yol açabilen meme kanseri riski azalır. Kısırlaştırılmayan köpeklerde rahim iltihapları sık görülmektedir. Belirtiler hızlı gelişir ve tedavi edilmediğinde ölümcüldür. En etkili tedavi, kısırlaştırma operasyonudur.

  • Erkek Köpeklerde:

Davranışsal değişimler;

  • Gezme ihtiyacının azalması
  • Saldırganlığın azalması
  • Dişi köpeklere ilgisizlik
  • İşaret bırakma davranışını bırakması
  • Erkek üreme davranışlarının azalması

Sağlık bakımından faydaları;

  • Testis tümörlerinin riski azalır
  • Perineal fıtık olma ihtimali azalır
  • Prostat hastalıkları görülmez

Erkek köpeklerde testis kanseri yaygın görülmektedir. Genellikle iyi huylu olsa da kısa sürede büyüdüğü ve ağrılı olduğu bilinmektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sayesinde testis kanserinden korunmak mümkündür.

 

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Köpeklerin kısırlaştırma zamanı ırkına ve kilosuna göre farklılık gösterebilir. Dişi köpekler ilk kızgınlığa girmeden yapılan kısırlaştırma, oluşabilecek meme kanseri tehlikesini ciddi oranda azaltmaktadır. Maltese Terrier köpeklerde 6 ila 9 aylık yaşta kısırlaştırma yapılabilir.

Köpeğinizin gelişim süreci farklılık gösterdiğinde kısırlaştırma operasyonu ertelenebilir. Köpeğinizin en ideal kısırlaştırma zamanı için veteriner hekiminiz karar verebilir. Erkek köpeklerde de dişi köpeklerdeki yaş aralığı uygun görülse de, son yapılan araştırmalara göre köpeklerin gelişimlerini tamamlaması ve oluşabilecek eklem hastalıkları nedeniyle bu süre uzatılabilir.

Erkek köpekler kısırlaştırılmadığında ortaya çıkabilecek hastalıklar, dişi köpekler kadar sık görülmez. Bu nedenle erkek köpeklerin kısırlaştırılması konusunda çeşitli fikir ayrılıkları mevcuttur.

 Maltese Terrier Kısırlaştırma Sonrası Bakım

  • Maltese Terrier köpeğinizin iyileşme sürecini geçireceği temiz ve sessiz bir alan sağlayın.
  • Kısırlaştırma operasyonu sonrası yaklaşık 2 hafta kadar, köpeğinizin zıplamasını ve koşmasını önlemelisiniz.
  • Köpekler ameliyat sonrası kesi bölgesini yalamak isteyebilir. Bu durum enfeksiyon kapmasına neden olur. Yakalık kullanarak bu davranışını engelleyebilirsiniz.
  • Ameliyat sonrası yaklaşık on gün köpeğinizi banyo yaptırmayın.
  • Köpeğinizin uygun şekilde iyileşmesi için dikişlerini günlük olarak kontrol etmelisiniz. Yarasının ya da etrafının kirlendiğini düşünüyorsanız batikon kullanarak temizleyebilirsiniz.
  • Ameliyat bölgesinde şişlik, akıntı ya da kızarıklık fark ederseniz kısa süre içerisinde veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz. Köpeğinizde operasyonun ardından iştah azalması, halsizlik ve kusma gibi belirtiler de görülebilir.

 

Maltese Terrier Kısırlaştırmanın Riskleri

Günümüzde kısırlaştırma operasyonu çok sık yapılsa da bütün ameliyatların belli bir riski bulunur. Ameliyat esnasında kanama, enfeksiyonlar ya da anesteziye bağlı gelişen ölümler yaşanabilir. Bu durum oldukça nadir görülmektedir.

Risklerin minimalize olması için anestezi öncesinde gerekli değerlendirmelerin yapılması gerekir. Ameliyat yarasının enfeksyonu ve şişmesi gibi durumlar daha sık görülmektedir. Ancak tedavisi kolaydır. Köpeğinizin ameliyatı sonrasında veteriner hekiminizin verdiği talimatlara uyarak riski en aza indirebilirsiniz.

Köpeğinizin enerji gereksinimi kısırlaştırma operasyonu sonrası azalır. Bu nedenle kısırlaştırılan köpekler daha kolay kilo alır. Kilo alımının erken dönemde teşhis edilmesi sayesinde diyetle yön verilebilir. Kısırlaştırma sonrasında köpeğinizle yürüyüş sayısını arttırmalı ve beslenme planını sık sık kontrol etmelisiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu