Yavru Kedileri Biberonla Beslemek

 Yavru Kedileri Biberonla Beslemek

Bir yavru kedinin yetim kalması, annesinden ayrı olması ya da anne kedi yavru kediye bakamayacak durumda ise iş size düşebilir. Yavru kedi sahiplenme ile bakımını da sizin üstlenmeniz gerekir.

Yavru kedinizi bir bebek gibi beslemeli ve büyütmelisiniz. Yavru kedi sahiplenme ve bakımında, biberon ile beslenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca en iyi şekilde beslenmesi, eğitimi, sağlığı ve duygusal gelişimi de sizin sorumluluğunuzdadır. Yavru kediler 4 haftaya kadar yenidoğan kabul edilir.

Bu nedenle en iyi koşulların sağlanması ve özel bir beslenme programının uygulanması gerekir. Yavru kedi sahiplenme kararı alırken alacağınız sorumluluğun farkında olmalısınız. Yavru kedi ölümlerinin en sık görülen nedenleri dehidrasyon, hipotermi, doğum kusurları ve hastalıklardır.

Yavru Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?

Yavru kedinizi beslemek için kedi sütü tozu kullanabilirsiniz. Süt tozu içerisinde, kedinizin ihtiyaç duyduğu proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve su bulunur. Yavru kediler için özel üretilen biberonları kullanabilirsiniz. Süt tozunu ve biberonu, evcil hayvan mağazalarında kolayca bulabilirsiniz.

Süt tozu formülleri genelde toz ya da sıvı olarak satılmaktadır. Toz olarak kullandığınız zamanlarda 48 saatlik beslemeye yetecek kadar hazırlamalısınız. Aksi halde kedinizde gastrointestinal rahatsızlıklar görülebilir.

Yedek sütü kedinize vermeden önce 100 dereceye kadar ısıtmanız gerekir. Aşırı ısırmanız proteinlerin parçalanmasına ve suyun azalmasına neden olur.

Biberonun temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Günlük olarak su ve sabunla temizlenmesi önemlidir. Bakteri ve kokuyu uzaklaştırmak için beyaz sirke ile yıkamayı da tercih edebilirsiniz.

Yavru Kedilerin Biberonla Beslenme Sıklığı

Yavru kediler doğduktan sadece birkaç saat sonra süt emmeye başlar ve ara ara buna devam ederler. Doğal ortamda yavru kediler sadece anne sütü ile beslenir. 4-5 haftalık olduklarında yavaş yavaş katı gıdaları denerler.

Bu nedenle kedinizi en az 3-4 haftaya kadar biberonla beslemeniz gerekir. Yavru kediniz 2 ila 3 haftalık olana kadar günde 6-8 kez beslenmelidir. 4 haftalıktan küçük kediler sabahın erken saatlerinde ya da geceleri acıkmaya meyillidir.

Hatta bu durum daha büyük kedilerde de görülebilir. 1 haftalıktan küçük veya sağlık durumu iyi olmayan kedilerin, günün herhangi bir saatinde her üç saatte bir beslenmesi önerilir. Kedinizin beslenme sıklığına dikkat etmelisiniz.

Yavru Kedilere İdrarını Yapması İçin Yardım Etmek

Yavru kedileri biberonla besledikten sonra, idrar ve bağırsak üretimi için genital bölgelerinin uyarılması gerekir. Anne kediler bu amaçla yavrusunu yalar. Sizde bu hareketi taklit etmek için yumuşak ve nemli bez yardımıyla genital bölgelerini nazik hareketlerle ovalayın.

Beslenme sırasında da kedinizi sanki emziriyor gibi davranmanız onun için önemlidir. Aynı şekilde dışkı üretimine yardım ederken de annesi gibi davranmaya çalışmalısınız. Siz anne gibi hissettirdiğiniz takdirde kediniz daha rahat olur ve gelişimlerini daha kısa sürede tamamlar.

ahat olmayan ve korkan yavru kediler, daha az beslenebilir. Az beslenen ve sürekli miyavlayan yavru kedinizin rahatsız olduğunu anlayabilirsiniz. Kediniz biberonla beslenirken hava yutabilir. Şişkinliğini azaltmak için beslenme sonrasında gazını çıkartmayı unutmamalısınız.

Normal ve Anormal Yavru Kedi Gelişimi

  • Ortalama bir yeni doğan yavru kedi, yaklaşık 100 gram ağırlığındadır. Günde yaklaşık 10 ila 15 gram almaları gerekir. 6 haftalık olan yavru kediler, ortalama en az 500 gram ağırlığında olmalıdır.
  • Biberonla beslenen kedilerde kabızlık ya da ishal gibi durumlar görülebilir. Bu gibi hastalıklarla karşılaşınca mutlaka bir veteriner hekime gitmelisiniz. Süt kalitesi ve aşırı beslenme gibi durumlar gastrointestinal problemlere neden olabilir.
  • Yeni doğan yavru kedilerin dışkısı sarımsı renkte ve macun kıvamında olmalıdır. Sarı, yeşil ya da beyaz sulu dışkılama normal kabul edilmemektedir. Bu gibi bir durumda veteriner hekime danışmanız önemlidir. 4 ila 5 haftalık yavru kedilerin, dışkılarının rengi koyu olmalıdır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu