SCOTTİSH FOLD SAĞLIK PROBLEMLERİ

 SCOTTİSH FOLD SAĞLIK PROBLEMLERİ

Son yıllarda popülaritesi hızla artan Scottish Fold ırkı kediler, aslında ömürlerinin birçoğunu çeşitli genetik sağlık sorunları ile sürdürmektedir. Diğer kedilerden farksız olarak 12-14 yıl kadar bir ömürleri vardır. Ömürleri diğer kediler ile aynı olsa da bu ömürlerini çeşitli ağrı ve acılar ile sürdürdükleri bilinmektedir.

Mutasyon sonucu gelişen bir ırk oldukları için sağlık sorunlarını sık sık yaşamaya devam etmektedirler. Scottish Fold kedi sahiplenme sonrası göreceksiniz ki en sık gözlenen kemik dokusu bozukluğu ise Fold-Fold çiftleştirmeleri sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle İngiltere de dâhil olmak üzere birçok ülkede iki Scottish Fold kedisinin çiftleştirilmesi yasaklanmıştır.

Bu nedenle satılık Scottish Fold ırkı kedilerin ilanlarına bakarken sağlık sorunlarını ve ebeveynlerini iyi araştırmak önemlidir. Scottish Fold fiyat azlığı kedide ki sağlık problemleri ve çiftleştirme hataları sebebiyle önüne çıkabilir.

Osteochondrodysplasia (OCD)

Scottish Fold ırkı kedilerde görülen OCD hastalığı, kedilerde kıkırdak gelişimini etkileyen ve otozomal dominant adı verilen bir genin mutasyonu sonucunda vücutta ki kıkırdak yapısını olumsuz yönde etkileyen bir anomalidir. Scottish Fold kedilerinin kulaklarının kırık olmasını sağlayan bu genin mutasyonu sonucu oluşan bir durumdur. Fd geni olarak tanımlanan bu gen ise baskın bir gen mutasyonunu oluşturmaktadır.

OCD ise kemiklerin merkeze uzak olan uç kısımlarında ki anormal gelişen kemikler ile karakterize olmaktadır. Kedilerin ön ve arka bacaklarında ki eklem bölgelerinde, omurgada ve kuyruk omurlarında sık rastlanmaktadır. Kedilerde hareket kısıtlığı ile birlikte ciddi ağrı ve acılara da neden olmaktadır.

  • Scottish Fold kedilerde bulunan eklem sorunu tüm vücudunu etkilemektedir. Özellikle kuyruk, ayak ve diz eklemlerinde daha etkili görülmektedir. Bu sebeple kilo kontrolünün sağlanması önemlidir. Scottish Fold kediler kilo almaya yatkın canlılardır. Beslenmelerine dikkat etmediğiniz taktirde kilo almaları kaçınılmazdır. Kilo fazlalığı onların eklem ve kemik problemlere olan yatkınlığı sebebiyle istenilen bir durum değildir.

Polikistik Böbrek Hastalığı

Polikistik böbrek hastalıkları Scottish Fold yavru kedilere ebeveynlerinden miras kalmaktadır. Böbreklerde çeşitli kistlerin oluşumuna neden olmaktadır. İçi sıvı dolu, küçük kistler zaman içerisinde çoğalarak böbreklerin görevini yapmasına engel olmaktadır. Scottish Fold kediler 2-10 yaşları arasında böbrek rahatsızlıkları ile tanışabilmektedir. Ebeveynlerinden birinde böbrek rahatsızlığı varsa, kedi %50 ihtimalle böbrek yetmezliği yaşayacaktır.

 

Konjenital Osteodistrofi

Scottish Fold ırkı kedilerin uzuvlarında, omurgasında ve kuyruk kıkırdakları ile kemiklerinde meydana gelmektedir. Doğuştan var olan bu hastalık, zamanla kemiklerin kalınlaşması ile birlikte hareket kısıtlılığını ortaya çıkarmaktadır. Kedilerin ciddi ağrı ve acılar çekmesine neden olmaktadır.

Hipertofik Kardiyomiyopati

Scottish Fold ırkı kedilerde kalıtsal bir hastalık olarak ortaya çıkmaktadır. Kalp duvarlarının kalınlaşması ve bu duruma bağlı olarak gelişen kalp yetmezliği görülmektedir. Kedinizi veterinere götürerek kalp kontrollerini aksatmadan yaptırmanız önemlidir. Erken teşhis sayesinde çeşitli önlemler alabilirsiniz.

Kuyruk Sertleşmesi/Katılaşması

Scottish Fold kedilerinin kuyrukları oldukça hassastır. Kuyruklarını hareket ettirmelerini engelleyen kuyruk sertleşmesi ya da kalınlaşması sorununu yaşama ihtimalleri muhtemeldir. Aşırı acı çekmeleri sonucu kuyruklarının hareket yeteneği kısıtlanabilir ya da hiç hareket ettiremeyebilirler.

Scottish Fold kedilerin kuyruklarına nazik ve yumuşak dokunmalı, sert hareketlerden uzak durmak gerekir. Fakat bazı durumlarda bu rahatsızlık dış etken olmaksızın sadece yaş nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığı tespit etmek için bazı zamanlar kuyruklarını aşağı-yukarı ve sağa-sola hareket ettirerek verdiği tepkileri kontrol edebilirsiniz. Canının yandığını hissettiğinizde bir veteriner hekime danışarak yardım alabilirsiniz.

Kulak Sorunları

Scottish Fold kedilerin kulakları kıvrık olduğu için çoğu zaman kulak enfeksiyonları ve kulak uyuzu gibi sorunlar görülebilmektedir. Bazı kedilerde sağırlık durumu da görülebilir. Fakat sağırlık, bilinenin aksine kıvrık kulakları nedeniyle değil beyaz renk genleri sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu