Pug Köpeği Tarihi ve Kökeni

 Pug Köpeği Tarihi ve Kökeni

Pug köpekler, en eski köpek ırklarından biridir. Bazı kaynaklara göre izleri iki bin yıla uzanmaktadır. Bazı kaynaklar ise pug köpeklerinin Çin Shang Hanedanı için arkadaş olması amacıyla üretildiğini iddia etmektedir. Bu da yaklaşık milattan önce 400 yılına dayanmaktadır.

Antik Çin hükümdarları minyatür ve düz suratlı köpeklere ilgi duymaktadır. Pug köpeklerine benzeyen Shih Tzu ve Pekinez köpekleri de hükümdarların gözde köpekleridir. Bu nedenle pug köpeklerinin de imparator ve ailesi için geliştirildiği düşünülmektedir.

O dönemde imparator ailesi ve rahipler haricinde kimse pug ırkı köpeklere sahip olmamıştır. Pug ırkı köpekler Çin soyunun simgelerinden biri kabul edilmiştir.

Bu eski ve asil tarih, uygun pug fiyatları ile karşılaşmanızı önleyebilir. Pug fiyatları görünümlerinin yanı sıra kökeninin derinliği nedeniyle de artmaktadır.

 Pug Irkı Köpeklerin Tarihçesi

Pug fiyatları yüksek dahi olsa onların sadık ve sevimli halleri uzun yıllardır insanların ilgisini çekmektedir. Pug ırkı köpeklerin insanlarla olan ilişkisi ve tanınması 1500’lü yıllarda başlamıştır. Hollandalı tüccarlar Çin’den Avrupa’ya pug köpekleri ile dönmüştür.

Oranga Hanedanlığının korunmasında pug köpeği büyük rol oynamaktadır. Bu sayede Orange Hanedanlığının maskotu olmayı başarmıştır. 1688 yılında Prens ve eşinin İngiltere’ye pug köpekleri ile birlikte gitmeleri tanınmalarının ilk adımı denilebilir.

Pug sevgisi adeta bir çılgınlık olarak başladı ve tüm dünyada isimleri duyulmaya başladı. Popülerliği her ülkede farklı bir isim ile anılmasından anlaşılabilir. Çin’de Lo-sze, İspanya’da Doguillo ve Finlandiya’da Mopsi adları verildi.

Pug ırkı köpeklerin, isminin nereden geldiğini açıklayan birçok teori bulunur. Bu teorilerden en sık duyulanı, Pug isminin Latincede pugnus (yumruk) anlamına gelmesidir. Çünkü pug köpeklerinin yüzü, yumruk yapılmış bir ele benzetilmektedir.

16. ve 17. Yüzyıllarda Pug Köpekleri

Pug ırkı köpekler, 16.yüzyılda Avrupa’ya ithal ettirilmiştir. İthal edilmeleri Hollandalı Doğu Hindistan Şirketi ile sağlanmıştır. Pompey isminde bir köpek, Orange Prensine yapılacak bir suikasti haber vermiş ve böylece Orange Sarayı’nda yaşamaya başlamıştır.

II. Mary ve III. William İngiltere’nin tahtını daha fazla yükseltmek için Hollanda’yı terk etmiştir. Bu sırada bir pug ırkı köpek onlara eşlik eder. Bu dönem içerisinde pug köpeklerin King Charles Spaniel köpekler ile çiftleştirildiği düşünülmektedir.

King Charles Spaniel köpekleri pug ırkı köpeklerin karakteri ile benzerlik göstermektedir. Pug ırkı daha sonra birçok Avrupa ülkesinde popüler olmuştur. İspanya’da resimleri yapılmış ve ordu tarafından insanları ve hayvanları takip etmesi için görevlendirilmiştir.

18. ve 19. Yüzyıllarda Pug Köpekleri

Pug ırkı köpeklerin popülerliği Fransa’ya dek ulaşmıştır. Joséphine de Beauharnais, hapishanede kaldığı süre boyunca ailesiyle pug köpeğininin aracılığı ile mektuplaşmıştır. Pug ırkı köpekler İtalya’da da oldukça iyi bilinmektedir.

Bayan Piozzi de günlüğünde pug köpeklerinden sık sık bahsetmiştir. İngiliz ressam William Hogarth, bir dizi pug köpeğine kendini adamıştır. Ayrıca 1745 yılında kendisini ve pug köpeğini resmettiği bir portresi bulunmaktadır.

19. yüzyılda Kraliçe Victoria, hükümdarlığını pug köpeği ile sürdürmüştür. Köpeklere karşı oldukça ilgiliydi ve Kennel Club’ın kurulmasında da katkısı oldu. Kraliçe Victoria genellikle kayısı renkli ve açık kahverengi pug köpeklerini tercih ederdi. Aristokrat ise Çin’den gelen siyah renkli pug köpeklerin tanınması için yardımcı olmuştur.

 Pug Irkı Köpeklerin Karakteristik Görünümleri

Pug ırkı köpekler, küçük boyutlarına ve karakter özelliklerine göre boyundan büyük köpekler olarak tanımlanır. Pug köpekleri 18. yy.da ince ve uzun bir görüntüye sahipken günümüzde daha tıknaz ve köşeli bir görünüme sahiptir.

Göğüsleri derin ve kasları gelişmiştir. Pug köpeklerinin gül ve düğme olarak adlandırılan iki farklı kulak biçimi bulunur. Gül kulaklar, düğme biçimine kıyasla daha küçük görünür. Kulağın ön tarafı başının yan tarafına düşmektedir.

Düğme biçiminde kulakları olan Pug köpekler daha sık tercih edilmektedir. Pug köpeklerinin bacakları düz, orta uzunlukta ve oldukça güçlüdür. Omuzları düşük durmaktadır.

Topuk kemikleri de güçlü ve ortalama uzunluktadır. Ayakları bir kedi kadar yuvarlak olmadığı gibi bir tavşan kadar uzun da değildir. Parmakları iyi düzeyde ayrılmıştır ve tırnakları siyah renktedir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu