Pug Köpeği Egzersiz İhtiyacı

 Pug Köpeği Egzersiz İhtiyacı

Pug ırkı köpekler yemek yemeyi çok sever. Bu nedenle aldıkları kalorileri harcamaları için egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Enerjik ve oyuncu bir ırk olsa da yalnız olduklarında genelde yatmayı tercih ederler.

Egzersiz ihtiyacını karşılamak için kısa yürüyüşlerin yanında çeşitli oyunlar oynayarak hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Fırlatma veya top gibi oyuncaklar ile köpeğinize tut getir oyunlarını öğretebilirsiniz. Bu oyunlar enerjilerinin atılmasında oldukça yardımcıdır.

Fakat pug köpeklerinin egzersiz düzeyini kontrol etmek önemlidir. Aşırı hareket etmeleri ve yorulmaları onlar için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle pug yavru köpekler kısa süre içerisinde yorulur ve dinlenmek ister. Köpeğinizle yürüyüş yapmak istiyorsanız tasma seçimine özen göstermelisiniz. Solunum güçlüğü yaşayan pug ırkının boyun tasması yerinde göğüs tasmaları kullanması daha doğrudur.

 Pug Köpeği Günlük Ne Kadar Egzersiz Yapmalıdır?

Pug yavru köpekler yetişkin olanlara kıyasla daha az egzersize ihtiyaç duymaktadır. Bir köpeğin egzersiz ihtiyacı farklılıklar gösterebilir. Yavru köpeklerde kas, eklem ve kemiklerin büyüme döneminde olduğunu unutmamalısınız.

Uzun süren egzersizler pug yavru köpekleri için zararlı olabilir. 3 aydan küçük olan pug yavrularının yürüyüş planı için mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Bu dönemde köpeğinizi dışarı çıkartmak tehlikeye neden olabilir.

Pug yavrularının 1 aylık olduklarında 2 dakika kadar egzersiz yapması yeterlidir. 4 aylık olduklarında dışarıya çıkabilir ve yürüyüş yapabilir. Fakat ortalama 8-10 dakika egzersiz yapmaları onlar için yeterli olacaktır.

Yine de bu süre içerisinde nefes nefese kaldıklarını görürseniz süreyi kısaltmayı deneyebilirsiniz. Zihinsel aktivitelerde köpeğinizin en az fiziksel aktivitelerde yorulduğu kadar yorulmasına neden olabilir.

Pug Köpeği Oyun ve Oyuncaklar

Pug köpekleri oyun oynamayı çok sever. Onların oyun oynamasına izin vererek enerjilerini yakmasını sağlamalısınız. Oyun oynayan pug köpeklerinin zihinleri uyarılır ve sahibi ile olan bağı kuvvetlenir. Pug köpeğinizin çiğneme davranışını gösterilmesi için çeşitli oyuncaklar edinebilirsiniz.

Tepki veren sesli oyuncaklar köpeğinizin zihinsel uyarımını sağlar. Kendi başına hareket edebilen oyuncaklar ise köpeğinizin egzersiz yapmasına yardımcı olur. Ev içinde köpeğinizin en sevdiği oyuncağı atarak size geri getirmesini isteyebilirsiniz.

Ayrıca köpeğinize üstünde koku bulunan oyuncak veya kıyafetler koklatıp saklayabilirsiniz. Ardından bulmasını isteyerek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Köpeğinizin diğer köpeklerle oynamasına izin vererek de hem sosyalleşmesine katkı sağlayıp hemde pek çok beceri kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Pug ırkı köpeğinizin oyun ve yürüyüşlerinde zihinsel uyarıma katkıda bulunan alternatifler olmasına dikkat etmelisiniz. Zihinsel egzersizin fiziksel egzersiz kadar önemli olduğunu unutmamalısınız. Zihinsel açıdan gelişmesi için köpeğinize yeni komutlar öğretmeyi deneyebilirsiniz.

 Pug Köpeği İle Dışarıda Yürüyüş Yapmak

Pug ırkı köpekler günde 20-25 dakika yürüyüşe ihtiyaç duymaktadır. Günlük rutin haline gelen yürüyüşler, enerjisini atarken eğitimi için de bir fırsat haline gelir. Köpeğinizin yürüyüş sırasında karşılaştığı sesler, kokular ve sesler zihinsel uyarım sağlamaktadır.

Aynı zamanda sosyalleşmesi için de dışarıda yapılan yürüyüşlere ihtiyaç vardır. Hafta içi kısa ve hafta sonu uzun yürüyüşler yapmanız köpeğiniz için faydalı olacaktır. Pug köpekleri gezdirirken bazı konulara dikkat etmeniz gerekir;

  • Evin giriş ya da çıkışında merdiven bulunuyorsa, köpeğinizi kucağınıza alarak merdiveni kullanmasına izin vermemelisiniz. Çünkü pug köpekleri merdiven inip çıkarken eklemlerine yük biner ve bu durum eklem sorunlarını ortaya çıkarabilir.
  • Köpeğinizin büyük ırk köpekler ile bir araya gelmemesine dikkat etmelisiniz. Pug köpekleri boyutları küçük olsa da büyük ırk köpeklerle dalaşmak isteyebilir.
  • Pug köpekleri yemek yemeyi seven bir ırktır. Bu nedenle dışarıda gezerken kemik parçalarını ya da yemek artıklarını ağzına atabilir. Dikkatli olmalı ve kendinize yakın şekilde gezdirmelisiniz. Ancak bu şekilde istemediğiniz herhangi bir davranışta bulunduğunda tasmasını çekerek onu kontrol edebilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu