British Shorthair Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

 British Shorthair Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

British Shorthair kedileri yaklaşık 15 ila 20 yıl kadar sağlıklı bir hayat sürebilirler. Bu yaşam süresi satılık British Shorthair kedisinin dayanıklı ve tıknaz iskelet yapısı ile güçlü bağışıklığı sayesinde diğer kedi ırklarından ayrılmaktadır.

Özellikle yavru satılık British Shorthair kediniz düzenli bir egzersiz programı ve besin planı ile büyürse yaklaşık 20 yıl kadar yaşayabilir. Kedinizin uzun süre yaşamasında bakımına özen gösterilip gösterilmediği de önemlidir. Her ırktan kediler, ortalama yaşam süresini aşma potansiyelini gösterebilir.

Kedilerin ömrü nasıl bakıldıkları ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle evde yaşayan ve son derece iyi bakılan bir satılık British Shorthair kedisi 20 yıldan daha uzun da yaşayabilir.

 British Shorthair Kedilerin Uzun Yaşaması için Yapılabilecekler

  1. Sağlık Kontrolleri ve Kısırlaştırma

Kedinizin sağlıklı bir hayat sürmesi için sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Tüm aşılarının tamamlanması ve uygun zaman geldiğinde kısırlaştırılması sağlıklı bir hayat sürmeleri için önemlidir.

  1. Doğru Mama Seçimi Yapmak

Kediniz doğru mamalar ile beslenmesi yaşam kalitesini en üst seviyeye çıkarır. Mama seçiminin kedinizin cinsine ve yaşına göre yapılması önerilebilir.

  1. Düzenli Egzersiz

Doğru mama seçimi ile birlikte kedinizin düzenli egzersiz yapması önemlidir. Kediler yaşamları boyunca kilo almaya meyillidir. Bu nedenle düzenli aralıklarla egzersiz yapmaları sağlıklı kalmaları için gereklidir.

  1. Temiz Bir Yaşam Alanı

Kedilerin oldukça titiz hayvanlar olduğunu düşünürseniz, yaşadıkları alanında temiz olması gerektiğini anlayabilirsiniz. Temiz ortamlar kedinizin yaşam kalitesini yükselttiği gibi ömrünün de uzamasını sağlar. Bu nedenle yaşadığı evin her zaman temiz ve eşyaların steril olması önemlidir. Kedinizin yatağı, mama ve su kabının daima tozdan arındırılması gerekir. Bu sayede kedinizin ömrünün uzamasına yardımcı olabilirsiniz.

  1. Bakım İhtiyaçlarının Giderilmesi

Kedinizin tüy uzunluğu göz önünde bulundurularak ölü tüylerden kurtulması sağlanmalıdır. Bunun için kedinizi sık sık taramanız gerekir. Aynı zamanda dişlerini fırçalamalı, tırnaklarını kesmeli ve kulaklarını temizlemelisiniz. Göz sağlıklarını takip etmeli ve sık sık bir sorun olup olmadığını anlamak için kontrol etmelisiniz.

British Shorthair Kedinizde Yaşlanma Belirtileri

Her kedi birbirinden farklı belirtiler gösterse de bütün kedilerin geçtiği bazı ortak yaşlılık süreçleri bulunur.

  • Duyma yetileri, tat alma ve koku alma yetileri zayıflar. Bu durum iştahlarını olumsuz etkiler.
  • İştah kaybı aynı zamanda diş eti hastalıkları, dişlerde yıpranma ve diş kayıpları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu problemlerin görülmesi, zaman içerisinde kedinizin kilo kaybetmesine neden olur.
  • Özellikle hareket zorluğu ve ağrıya neden olan osteoartrit, kedilerin eklem yerlerinde esneklik kaybına yol açar. Esneklik kaybı yaşanması kendilerini iyi şekilde temizlemelerini engeller. Kendini temizleyemeyen kedilerin deri ve tüyleri olumsuz etkiler. Deri için besleyici yağ üreten yağ bezleri üretkenliğini kaybeder ve sonuç olarak tüylerinin kalitesi azalır.
  • Bağışıklık sisteminin tepkileri yaşlılık nedeniyle azalır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kediler hastalık ve enfeksiyonlara maruz kalabilir.

Yaşlı British Shorthair Kedilerde Hastalık Belirtileri

Kedilerde yaşlılık nedeniyle görüldüğü düşünülen belirtiler bazen sadece yaşlılığın değil, aynı zamanda sağlık sorunlarının da sonucu olabilir. Kedilerde farklı sesler çıkarma ve topallama gibi durumlarda herhangi bir nedenden acı duyduklarını anlayabilirsiniz.

Fakat kedilerin çoğu hastalıklarını gizlemek ister. Bu nedenle önemsiz görülen davranış değişimlerini not ederek veteriner hekiminize iletebilirsiniz.

Örneğin kedinizin yemek yememesi ya da en sevdiği yere atlamaması gibi farklılıklar aslında kedinizin bir hastalığı nedeniyle ortaya çıkabilir. Yaşlı kedilerde altta bir sorun olduğunu gösteren ve dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler görünür;

  • Sindirim sorunları nedeniyle gelişen iştahsızlık ve kilo kaybı
  • Daha sık su içme ve idrar yapma gibi belirtiler üriner sistem sorunlarını işaret edebilir
  • Ayağa kalkarken zorlanma, tutukluk ve topallama gibi belirtiler artrit kaynaklı gelişebilir.
  • Huzursuz ve kafası karışık görünmek, farklı davranış biçimleri sergilemek 

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu