Türkiye’de en çok sahiplenilen köpeklerden biri Pug ırkı köpeklerdir. Kırışık yüzleri ve sevecen tavırları ile çoğu kişinin beğenisini kazanmaktadır.
2020 yılında Yavru Pug fiyatları 3500 ile 4500 TL arasında değişirken, günümüzde 400 ila 12000 TL’yi bulmaktadır. Yetişkin ya da yavru Pug fiyatları eğitim durumları, görünümü ya da eğitimli olup olmaları gibi kriterlere göre değişmektedir. Köpeğinizi sahiplenirken sağlık sorunları hakkında ne gibi riskler olduğunu bilmek önemlidir.
Böylece köpeğinize daha faydalı olur ve daha uzun yaşamasını sağlayabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre Pug köpeklerinde en sık görülen hastalıklar sırasıyla; diyabet, kulak enfeksiyonu, alerjiler, göz hastalıkları, diş hastalıkları, solunum hastalıkları, mide hastalıkları, eklem hastalıkları, cilt hastalıkları ve parazit sorunlarıdır.
Pug Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar
Günümüz Pug fiyatları artışı düşünüldüğünde, sahiplendiğiniz köpeğinizin ne gibi sağlık sorunlarına sahip olduğunu bilerek tedavi masraflarını da göze almalısınız. Pug köpeklerinde sık görülen hastalıklar;
- Alerjiler
Köpeğinizin hapşırması alerjik bir durum yaşadığının belirtisi olabilir. Alerjilerde köpeğiniz kulağı, göbeği, ayakları ve kıvrımlı diğer bölgeleri etkilenir.
- Cilt Enfeksiyonları
Pug köpeklerinin çene kısmı kıvrımlıdır. Bu bölgenin nemli kalması cilt enfeksiyonlarına neden olur. Enfeksiyon tedavisi için antibiyotik kullanılabilir.
- Diş Sorunları
Köpeğinizin diş bakımı yetersiz kaldığında periodontal rahatsızlıklar ve diş çürükleri meydana gelebilir. Gelişen enfeksiyonlar sinüslere kadar ulaşabilir.
- Kulak Enfeksiyonları
Köpeklerde görülen kulak enfeksiyonları her köpek ırkında görülebilir. Kulak kanal bölgesini örten enfeksiyonlar Pug ırkı köpeklerde görülebilir.
- Böbrek ve Mesane Taşları
Böbrekler ve mesane çeşitli taşlar oluşturabilir. Köpeğinizin idrar yaparken zorlanması, idrarında kan olması ya da idrara çıkmaması taş meydana gelmesinden kaynaklanabilir.
- Solunum Güçlüğü
Pug ırkı köpekler kısa burunlu oldukları için solunum güçlüğü yaşayabilir.
Pug Köpeklerde Eklem ve Kemik Sorunları
Pug ırkı köpeklerde kas ve iskelet sistemi ile ilgili farklı problemler görülmektedir. Pug köpeklerin dirsek ve eklemlerinde uygunsuz gelişme kalıtsal artriti ortaya çıkarmaktadır. Kalça ve dirsek kısmında oluşan sertlikler gelişme döneminde problem çıkarabilir.
Özellikle yürürken ve uzanırken sorun çıkarır. Bu durum tespit edildiğinde kemiklere X ışınları ile bakılır. Veteriner hekiminiz uygun tedavi planına başlar. Durum ağırlaşmış ise cerrahi müdahale tercih edilir. Kalıtsal artrit kilolu köpeklerde daha sık görülmektedir. Genç Pug köpeklerde Legg Calve Perthes adı verilen kalça sorunları görülebilir.
Ortaya çıkma nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Genellikle 6-9 aylık dönemde görülür. Bacaklarda keskin ağrı şeklinde kendini belli eder. Diz kapakları yerinden kayabilir. Köpeğiniz koşarken arka bacağını çeker ve birkaç adım atlar. Bu durumda köpeğinizi vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmelisiniz.
Pug Köpeklerde Göz Hastalıkları
Pug köpeğinizin göz problemleri tedavi edilmediğinde körlüğe kadar gider. Pug köpeklerde görülen bazı göz problemleri ise;
- Pug köpekleri çıkıntılı gözlere sahiptir. Bu nedenle göz yaralanmaları yaşamaları olasıdır. Kornea yara ve sıyrıkları sıklıkla görülen sorunlardan bazılarıdır. Gözdeki yaraların enfekte olabileceğini unutmamalısınız. İlaç tedavisi ya da cerrahi operasyon gerekebilir.
- Pug köpeklerde göz kapağının içe doğru kıvrılması ve kirpiklerin kornea bölgesine sürtünmesi sonucu entropion adı verilen sorun ortaya çıkar. Kısa süre içerisinde cerrahi müdahale uygulanarak tedavi edilebilir.
- Pug ırkı köpeklerde keratokonjunktivitis adı verilen kuru göz sendromu görülebilir. Kuruyan gözlerde gözyaşı bezlerinde üretilen sıvı azalır. Gözleri nemli kalmaz ve enfeksiyon, kaşıntı, ağrı gibi sorunlar yaşar.
Pug Köpekleri İçin Egzersiz, Bakım ve Diyet
Pug köpeğinizin daha sağlıklı, uzun ve mutlu yaşaması için günlük rutin bakımlarını gerçekleştirmelisiniz. Diyet ve egzersiz konusunda da dikkatli olmalısınız.
- Köpeğinizi gözünüzün önünden ayırmamalısınız. Tehlikeli durumlardan uzak kalmasını sağlamalısınız. Gerekirse evdeki odaların kapıları her zaman kapalı olmalıdır.
- Tüylerini haftada en az bir defa taramalısınız.
- Diş sorunları yaşamamaları için haftada 3-4 defa dişlerini fırçalamalısınız.
- Enfeksiyonlar ile baş başa kalmamak için derideki kırışıklıkların sıklıkla temizlenmesi gerekir.
- Düzenli yürüyüşe çıkmaları ve egzersiz yapmaları önerilir.
- Dengeli ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir. Köpeğinizi kuru mama ile beslemeli ve kendi yiyeceklerinizden vermemelisiniz.
- Pug köpekleri sıcağa hassasiyet gösterir. Uzun süre sıcakta kalmamaları gerekir.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu