Maltese Terrier Köpeklerde Şampuan Seçimi

 Maltese Terrier Köpeklerde Şampuan Seçimi

Maltese Terrier köpeklerinin bakımında en çok ihtiyaç duyacağınız ürünlerden biri de köpek şampuanlarıdır. Köpek şampuanı seçerken kaliteli ürünler tercih etmeniz önemlidir.

Satılık Maltese Terrier köpeğiniz için en iyi şampuanı seçmek her zaman kolay değildir. Seçim yaparken köpeğinizin belli kriterlerini göz önünde bulundurmalısınız.

Satılık Maltese Terrier köpeğinizin ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir. Köpeğinizin derisini kontrol ederek kepek durumunu ve tüylerinin yağlı olup olmadığını incelemelisiniz.

Satılık Maltese Terrier köpeğinizin kepekli bir tüy yapısına sahip olması kepek önleyici şampuanlar kullanmanızı gerektirmektedir. Köpeğinizin cilt tipini öğrenmeli ve bu doğrultuda şampuan seçimi yapmalısınız.

Köpeğinizin alerjik bir cildi varsa hipoalerjenik şampuanlar kullanabilirsiniz. Bazı şampuan markaları köpek ırklarını dikkate alarak şampuan üretmektedir. Maltese Terrier köpeğinizin cilt yapısına uygun üretilen şampuanları tercih edebilirsiniz.

 Maltese Terrier Köpeklerde Yanlış Şampuan Kullanımı

Yanlış bir şampuan kullanmanız durumunda kısa sürede olumsuz sonuçlarla karşılaşırsınız. Özellikle birkaç kullanım sonrasında köpeğinizin tüyleri şampuanın yanlış bir seçim olduğunu gösterir;

  • Köpeğinizin tüylerinin matlaşır.
  • Tüy dökülmesinin artar.
  • Deride kepek ve kuruluk oluşur
  • Tüylerin kabarık ve iyi görünmez. Tam aksine sönük ve yapışık görünür.
  • Köpeğinizin tüyleri karışık görünebilir.
  • Köpeğiniz normalden daha fazla kaşınmaya başlar.
  • Vücut kokusu artar ve kötü kokar.
  • Deride kızarıklık ve kabartılar gibi alerjik belirtiler ortaya çıkar.

Bu gibi belirtiler gördüğünüzde şampuan kullanımını kesmelisiniz. Bu belirtiler şampuanın kötü olduğunu göstermese de köpeğiniz için uygun olmadığını göstermektedir. Köpeğinizin cildine uygun bir şampuan seçimi yapmalı ve veteriner hekiminizden şampuan seçim için yardım almalısınız.

 Ucuz Köpek Şampuanları Zararlı mıdır?

Ucuz köpek şampuanlarının zararlı olup olmadığına dair bir genelleme yapmak doğru olmaz. Pahalı şampuan kesinlikle en iyi şampuan olmadığı gibi ucuz şampuanlar da kötü olmayabilir.

En doğru tercih için şampuanın içeriğini öğrenmeli ve köpeğinizin cildine uyum sağlayıp sağlamadığına bakmalısınız. Memnun olduğunuz bir şampuan markasından sırf fiyatı nedeniyle vazgeçmek doğru olmaz. Normalden farklı bir şampuan kullandığınız zaman köpeğinizin cildinde farklılıklar olabilir.

Derisi daha hassas olabilir. Bu durumda mantar, egzama ve dermatit gibi hastalıklar oluşur. Yanlış şampuan nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar, şampuandan daha pahalıya mal olur. Tüy dökülmesini önleyici şampuanlar tercih edebilirsiniz. Bu şampuanlar tüy ve deri yapısını güçlendirerek tüylerinin uzun süre sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.

Köpek Şampuanı Yerine Ne Kullanılabilir?

Birçok kişi köpeği için insanların kullandığı şampuanları ya da zarar vermeyeceğini sandığı bebek şampuanlarını kullanmaktadır. Fakat bebeklerin cilt hassasiyetine uygun hazırlanan bebek şampuanları bile köpeğinizin cildi için zararlıdır. Bebeklerin cilt pH’sına uygun bu şampuanlar köpekler için fazla asidiktir ve tahrişe neden olabilir.

Zorunlu bir durumda kalırsanız ve bir seferlik bebek şampuanı kullanmanız gerekirse, mutlaka sulandırarak kullanmalısınız. Fakat insanların kullandığı hiçbir şampuanın köpekler için uygun olmadığı bilmelisiniz. İnsanların cildi 5-5,5 pH seviyesindeyken köpeklerin cildi 7-7,5 arasındadır.

Köpeğinizin insan şampuanları ile yıkanması derisinde bulunan epidermis tabakasına zarar verir ve deri enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Köpeğiniz için beyaz sabun kullanımı da son derece yanlış ve tehlikelidir. Pek fazla tavsiye edilmese de mecbur kaldığınız zaman arap sabunu kullanmayı tercih edebilirsiniz.

 

Maltese Terrier Köpek Şampuanı Çeşitleri

Köpek şampuanlarının birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Niteliklerine göre köpek şampuanları;

  • Kuru Köpek Şampuanları; Genelde toz pudra şeklindedir. Tuzluk şeklinde kutularda bulunur. Su ile temasa gerek kalmadan köpeğinizin temizliğini sağlayabilirsiniz. Özellikle kış mevsiminde daha sık tercih edilmektedir.
  • Sıvı Köpek Şampuanları; Sprey ve köpük şampuan kullanımı köpekler için kolay bir temizlik yöntemidir.

Kullanım amaçlarına göre köpek şampuanları;

  • Yavru Köpek Şampuanları; Yavru Maltese Terrier köpeklerin hassas cildine uygun olarak üretilir. Genellikle göz yakmayan bir formülü vardır ve organiktir.
  • Yetişkin Köpek Şampuanları; Beyaz, siyah, sık yıkanan, kıvırcık tüylü ve uzun tüylü gibi çeşitleri bulunur. Aynı zamanda Maltese Terrier, pug, pomerian ve yorkshire terrier şampuanı gibi ırklara özel şampuanlar da bulunmaktadır.
  • Medikal Köpek Şampuanları; Deri sorunları yaşayan köpek ırkları için üretilir. Kaşıntı giderici, kepek önleyici, yağlanma önleyici, koku giderici ve pire şampuanı gibi çeşitleri vardır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu