Maltese Terrier sahip oldukları sevecen ve sevimli halleriyle sıklıkla tercih edilen köpeklerden biridir. Birçok köpek ırkı gibi Maltese Terrier ırkı köpeklerde sıklıkla havlayarak sizi zor duruma sokabilir.
Yavru Maltese Terrier ırkı köpeklerde havlama eğitiminin verilmesi daha kısa sürer. Köpekler yavruluktan aldıkları eğitimi daha kolay öğrenir ve büyüdükçe havlama sorunu kontrol altına alınabilir. Köpeklerin havlamaları için net ve kesin bir nedene ihtiyacı olmaz.
Birçok durumda Yavru Maltese Terrier köpeğinizin havlamasını duyabilirsiniz. Köpeğinizin hangi durumlarda havladığını anlamak sorunun çözülmesi için gereklidir.
Yavru Maltese Terrier köpekleri açlık, susuzluk, ilgi beklentisi ya da tehlikeli bir durum sezmesi sonucu havlayabilir. Köpeğinizin havlaması oldukça normal bir durumdur.
Maltese Terrier Köpekler Neden Havlar?
Maltese Terrier ırkı köpeklerin havlaması, bir çeşit sesli iletişim yöntemidir ve duruma göre farklı anlamlar edebilir. Köpeklerin havlamasının birçok nedeni bulunmaktadır;
- Bölgesini Korumak
Köpeğinizin kendi alanı olarak gördüğü bölgeye herhangi bir hayvan ya da kişi geldiğinde, aşırı havlama görülür. Tehdit yaklaştıkça, köpeğinizin havlaması yükselir. Köpeğiniz bu tarz havlamaları agresif ve gergin görünmesine neden olur.
- Korku
Köpekler onları korkutan ya da dikkatlerini çeken herhangi bir nesneye veya sese havlayabilir. Tehlikeyi önceden sezmek gibi bir yetenekleri vardır. Tehlike durumunda köpeğinizin havlaması aslında uyarı verme şeklidir. Köpeklerin tehlikeye karşı havlaması bir cesaret göstergesi olarak da kabul edilir.
- Can Sıkıntısı/Yalnızlık
Köpekler sürü hayvanlarıdır. İster bahçede ister evde olsun, uzun süre yalnız kalmaları tavsiye edilmez. Yalnız kalan köpekler üzülür, sıkılır ve mutsuz olurlar. Psikolojileri bakımından köpeğinizi uzun süre evde bırakmamalısınız. Normalde oldukça sakin ve sessiz olan köpeğiniz yalnız kaldığında depresyona girebilir.
- Oyun
Köpekler insanları ve hayvanları selamlarken havlayabilir. Mutlu bir havlamaya zıplamalar ve kuyruk sallamaları da eşlik eder. Oyun oynamak isteyen köpeğiniz, size yaklaşarak çeşitli sesler çıkarabilir. Sürekli oyun oynamak isteyen köpekler fiziksel ve psikolojik anlamda sağlıklı köpeklerdir.
- Dikkat Arayışı
Köpekler oyun oynamak, dışarı çıkmak ya da bir ödül almak istediğinde havlayabilir.
- Anksiyete
Davranış bozukluğu yaşayan köpeklerde anksiyete kaynaklı havlamalar görünebilir. Anksiyetesi olan köpekler sadece kendi seslerini duyabilmek için bile havlayabilir.
Köpeklerde Aşırı Havlama Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeğinizin havlama sorununu çözebilmek için düzenli çalışma, uygulama, tutarlılık ve zaman gereklidir. Köpeğinizin bir gece içinde değişmeyeceğini bilmelisiniz. Köpeğinizin aşırı havlaması için uygun yöntemler ve zamanla ilerleme kazanabilirsiniz. Köpeğinizin havlamasını kontrol etmek için bazı yöntemler deneyebilirsiniz;
- Köpeğinize bağırmak, onun daha fazla havlamasına neden olur. Çünkü bağırarak onun size katıldığınızı düşündürür. Bu nedenle ilk kuralınız, kararlı ve sakin şekilde konuşmak olmalıdır.
- Yorgun köpekler sessiz olur. Köpeğiniz yalnız kaldığında havlıyorsa, gitmeden önce onu oyunlar oynayarak ya da dışarı çıkararak yorabilirsiniz. Böylece yorulan köpeğiniz dinlenmeyi tercih eder ve havlamak için enerjisi olmaz.
- Köpeğinizin havlamasına neden olan problemlerin devam etmesine izin vermeyin. Köpekler bir davranışı ne kadar uzun süre yaparsa, o kadar kökleşir. Apartman görevlisi ya da kargocu geldiğinde havlamasına izin vermek, agresifleşmesine neden olabilir.
- Köpeğinizde meydana gelebilecek sağlık sorunları ve ağrılar havlamalarına neden olabilir. Herhangi bir sorunu varlığından süpheliniyorsanız veterinerinize danışmalısınız.
Köpeklere ‘’Sessiz Ol’’ Komutu Nasıl Öğretilir?
Maltese Terrier ırkı köpeğinize komutla havlamayı öğretebilirsiniz. Ardından ‘’sessiz ol’’ komutuna geçerek havlama sorununu kontrol edilebilir duruma getirebilirsiniz. Yeni komutlara geçmeden önce köpeğinizin bildiği komutlar ile başlayabilirsiniz.
Öncelikle havlamasını tetikleyecek bir hareket yapıp sonra burnunun ucuna bir ödül maması yerleştirmelisiniz. ‘’Sessiz ol’’ diyerek ona komutunu vermelisiniz. Köpeğiniz ödülü koklamak için havlamayı bırakacaktır.
Köpeğiniz havlamadığında bir ödül kazandığını anladıktan sonra, ödülü vermeden önce sessiz kalması için daha az zaman vermeye başlayabilirsiniz. Örneğin köpeğiniz 10 saniyede havlamayı kestiğinde ödüllendirmeye başlayabilirsiniz. Sonunda köpeğiniz komutu duyduğunda ödüllendirileceğini anlar ve sessiz kalır. Köpeğiniz komutlarınıza uyduğu süre boyunca ona övgü dolu sözler söylemeyi ihmal etmemelisiniz.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu