Köpek sahiplenme demek heyecan verici, keyifli bir beraberliğin olacağı bir dost edinmektir. Fakat bu kararı almadan önce planlı ve bilinçli bir düşünce gereklidir. Böyle bir kararın farkındalığına herkes sahip olmalıdır. İster sokaktan bir köpeği sahiplenin isterseniz de barınaktan bir dost edinin öncesinde çeşitli unsurları değerlendirmelisiniz.
Köpeğinizle aranızda sıkı bir bağ oluştuktan sonra yaşamınızdaki stresli yorucu anların bir kenara atacaksınız.
Köpek sahiplenme demek çocuk sahibi olmak gibi ciddi büyük sorumluluklar gerektirir. Bir evcil hayvan sahibinin sahip olduğu sorumlulukları aşağıda sıraladık….
Köpekler İçin Egzersiz Şart!
Her köpek günlük aktiviteye ihtiyaç duymaktadır. Bazı köpek cinsi, yüksek enerjili egzersize ihtiyaç duyarken bazı cinsler için kısa yürüyüşler yeterli olur.
Yavru köpek sahiplenme, köpeğinizi küçüklükte yürüyüş, egzersiz eğitimi vererek daha kolay alışmalarını sağlarsınız. Böylece köpeğinizin daha sağlıklı olmasını, kontrollü kiloda kalmasını sağlamış olursunuz. Bu noktada sahiplendiğiniz köpeğin cinsine özel gereksinimlerini öğrenmek önemlidir. Küçük, orta veya büyük ırk köpeklerle mutlu bir hayatın en önemli adımı tamamlanmış olur.
Şartlarınız Köpek Sahiplenmeye Uygun mu?
İlk başta köpek sahiplenme düşüncesi olan bir kişinin ona bakacağı doğru bir ortamı, beslenme ihtiyaçlarını ve veteriner masrafını karşılayacak maddi gücünün olması gerekiyor. Ayrıca köpeğine ayıracağı boş vakitlerinin de olması kaçınılmazdır.
Eğer yavru köpek sahiplendiyseniz tuvalete alışması için sık sık tuvalet eğitimi kazanması için yürüyüşe çıkarmalısınız. Yaptığı yaramazlıklara karşı sabır olmalı ve bir daha yapmamaları için bu huylarından onları vazgeçirmelisiniz. Düzenli veteriner kontrolü ile aşılarını zamanında yaptırmanız gerekir. Yavru oldukları için anne ilgisine ihtiyacı olan köpeğinize bolca vakit ayırarak ilginizi eksik etmemelisiniz.
Sahiplenmeden önce safkan, orijinal bir köpek mi istiyorsunuz buna karar verdikten sonra güvenli köpek sahiplenme platformlarından köpek sahiplendirmek isteyen kişilere ulaşarak detaylı bilgi almanızı pet pasaportu ve şeceresine kadar sormanızı öneriyoruz.
Köpek Sahiplenme Sonrası Düzenli Veteriner Kontrolleri Yapılmalı
Sağlıklı kalmaları için düzenli beslenmeleri ve bakımları için destekleyici bakımlar yapılmalıdır. Egzersiz ve gezme programları her gün en az 3 defa olacak şekilde vakit ayırmalısınız. Köpeklerde dirsek teması çok önemlidir. Onlar bu harekete bayılırlar. Bu nedenle köpeğiniz ile rutin egzersiz yaparak interaktif zekâ oyunları oynayabilirsiniz.
İlk başta köpeğinizin sağlığı olmak üzere toplumun ve sizin sağlınızı korumak için düzenli veteriner kontrolü yapılmalıdır. Bütün aşılarını kuduz aşısına kadar yapılması gerekenleri yaptırmalı ve aksatmamalısınız. İç parazit ve dış parazit kontrollerine giderek köpeğinizi olası bit, pire, uyuz gibi bakterilerden korumalısınız.
Köpeğinizi dışarı çıkarttığınızda park ve sokakta yürüyüş aşamasında tuvaletini yapan köpeğinizin dışkısını orada bırakmamalısınız. Çevreye rahatsızlık vermemeniz için yanınızda çöp torbası bulundurarak onları toplamalısınız.
Köpeğinizi Her Gün En Az İki Öğün Beslemelisiniz
Tüylü dostunuz ile uyumlu bir beraberlik geçirmeniz ve çevresine karşı uysal olması için eğitimine vakit ayırmalısınız. Köpeğinizi anlamak, tanımak için çeşitli köpek eğitimi kitaplarından yararlanmalı gerekirse de uzman bir köpek eğitiminden yardım almalısınız.
Köpeğiniz eğer bekçilik ve koruyuculuk özellikleri ön planda heybetli bir köpekse yürüyüşe çıkardığınızda kalabalık bir ortam mevcutsa köpek ağızlığı takmanız iyi olacaktır.
Köpeğinizi gezintiye çıkardığınız sırada tasmasını ve kayışının tam olduğuna dikkat etmelisiniz. Kontrollü olmayan köpeklerde olası trafik kazaları, köpek kavgalarına karışabileceği gibi travmatik durumlarla karşı karşıya kalır. Bunun önüne geçmekte sizin elinizdedir.
Köpeğinize kaliteli, mineralli sindiriciliği yüksek köpek maması almanız daha iyi olur. Kaliteli mamalar ile günde en az iki öğün beslemeniz ve bunun yanında tüylerini da düzenli taramanız iyi olacaktır. Ayrıca günde sık sık su kabını kontrol edin. Böylece su içip içmediğini anlayıp su kabını da temiz tutmalısınız.
Köpeğinizin Sosyalleşmesini Sağlayın
Küçük yaşlardan itibaren köpeğinizi sosyalleşmesi için köpek oyun parklarına götürebilirsiniz. Haftada bir iki defa da olsa arkadaşlarıyla oyun oynaması için köpek buluşma noktalarına götürmeniz onu çok mutlu edecektir. Köpeğiniz ile seyahat edeceğiniz zaman köpek aşı karnesi yanınızda olması önemlidir.
O yüzden elinizin altında olma iyi olacaktır. Şunu unutmayın ki, köpekler uzun süre yalnız kalmayı sevmezler. Bu nedenle köpeğinizi uzun süre aç ve susuz kalmamasını önlemelisiniz.
Köpek Sahibi Olarak Sorumluluklarımızı Bilmeliyiz
Bir köpek sahibi olarak dostunuzun üremesini kontrol altına almalısınız. Köpek kısırlaştırma, köpeğinizin üremesini kontrol altına alınarak konforlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi açısından önemlidir.
Hayvan sevgisi köpek sahibi olmayı beraberinde getirdiği gibi sokakta ve barınakta yaşan diğer köpek dostlarını da unutmamalıdır. Suiistimale uğrayan köpeklerin yetkili kurumlara bildirmesi hem bir vatandaş olarak hem de hayvan sevgisi olan biri için görevidir.
Köpek Sahiplenmenin Maliyeti Olduğu Unutulmamalı
Her köpeğin düzenli olarak veteriner kontrolü vardır. Zorunlu aşılarının yanında parazit kontrolleri ve ilaçları da uygulanması gerekir. Veteriner hekiminizin kontrollerini aksatmamak köpek bakımı ve sağlığı için dikkat edilmesi gerekenlerin başındadır.
Köpek mamaları maliyeti konusunda her evcil hayvan sahibinin yakındığı bir durumdur. Bu nedenle evde pişen yemekleri köpeklerine vermektedirler.
Fakat köpeğe ev yemeği verilmesi ciddi hastalıklara yol açacağı için maliyetleri iki katına çıkarır. Gelişim dönemlerinde olan köpeklerin ırk ve yaşına göre özel olan kuru mama ile beslenmelidir. Bu köpek mamaları içinde yaşına, ırkına ve bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin ve proteinler olduğu için dengeli beslenmelidir.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu