Kedilerde Diş Dökülmesi

 Kedilerde Diş Dökülmesi

Kedilerde diş dökülmesi normal bir durumdur. Satılık British Shorthair ile kedinizin süt dişi denilen bebeklik dişlerinin döküleceğine şahit olabilirsiniz. Bu dişlerin yerini daha sağlam ve kalıcı dişler alır. Kedinizin sivri uçlu ve minik dişleri size zayıf ve kırılgan görünse de aslında oldukça can yakıcı olabilir.

Her kedi farklı zamanlarda yeni dişlere sahip olabilir. Diş çıkarma belirtileri kedilere göre farklılık gösterebilir. Satılık British Shorthair ile diş dökülme sürecinin normal ve kısa süren bir dönem olduğunu görebilirsiniz.

Fakat yetişkin kedilerde diş dökülmesi oldukça ciddi bir problemdir. Kedilerde diş dökülmesine sebep olan birçok faktör bulunabilir. Sık görülmeyen bir sorun olsa da kedi sahiplerinlerinin diş bakımına gerekli önemi vermesi gerekir.

Yavru Kedilerde Diş Dökülmesi

Yavru kedilerde karşılaşılan diş dökülmesi doğal bir süreçtir. Süt dişlerini dökerek yerine kalıcı ve sağlam dişleri gelir. Büyüyen süt dişleri ilk üç haftada meydana gelir.

Bazı kedilerde bu dişler daha uzun sürede çıkabilir. Dişlerin çıkmasıyla birlikte kediniz sütten kesilmeye başlar.
 Satılık British Shorthair sahiplenme sürecinde kedinizin sütten kesilip kesilmediği önemlidir. Anne kediler, yavruların dişlerinden rahatsız olduğu için emzirmeyi erken bırakabilir.

Bu durumda süt tozu kullanarak yavru kedinizin besin ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Yavru kediniz tam zamanında sütten kesilirse ayrıca süt tozu vermenize gerek kalmaz.

Kedilerde diş çıkartma, ciddi görülmeyen rahatsızlıklar ile geçebilir. Diş etlerinde ağrı ve şişme görülebilir. Bu ağrılı dönem iştahlarının kesilmesine yol açabilir.

 Kedilerde Diş Dökülmesini Önleyen Nedenler

Bazı yavru kedilerde diş dökülmesi normalden daha zor olabilir;

  • Yavru kedilerde zamanı geldiği halde diş etinden ayrılmayan süt dişleri olabilir. Çene röntgeni sayesinde sorunu tespit edebilirsiniz. Kedinizin dokuz aylık olmasını beklemeden veteriner hekiminize götürebilirsiniz.
  • Hem süt dişinin hem de kalıcı dişin aynı yerde olması ağrı çekmesine neden olabilir. Aynı zamanda yeme ve içme konusunda da problemler yaşar.
  • Süt dişleri kırılgan oldukları için kökleri içerde kalabilir. Bununla birlikte enfeksiyonlar meydana gelebilir. Köklerin çıkarılması için cerrahi operasyon gerekebilir. Kırılan süt dişleri için diş çekimi önerilir. Enfeksiyonun geçmesi için de ilaç tedavisi uygulanır.
  • Bazı durumlarda kalıcı dişler, süt dişlerine yeteri kadar baskı uygulamaz. Bu nedenle süt dişlerinin dökülmediği olur. Aynı zamanda kalıcı dişler çıkar ve sağlıklı bir diş oluşumu gözlenmez.

 Yetişkin Kedilerde Diş Dökülmesi

Yetişkin kedilerde çeşitli diş sorunları görülebilir. Bu sorunlar çözülmemesi diş kayıpları ile sonuçlanabilir. Bu nedenle herhangi bir diş sorunu gördüğünüzde veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Düzenli veteriner kontrollerinin aksatılmaması da herhangi bir sorunun tespiti için oldukça önemlidir. Yetişkin kedilerde diş dökülmesi endişe verici olabilir. Diş dökülmesini önlemek için bazı belirtilere dikkat etmelisiniz;

  • Diş etlerinde kanama, şişme ya da renk değişimi olması iltihaplanma sonucu gelişebilir.
  • Yiyecekleri tek taraflı çiğneme davranışı
  • Kötü ağız kokusu
  • İştahlı olmasına rağmen yemek yerken zorluk çekmesi

Bu gibi ciddi belirtiler kediniz için oldukça zordur ve kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gerekir. Bu sorunların ihmalinde diş kayıpları yaşanması muhtemeldir.

 Kedilerde Diş Dökülmesini Engellemek İçin Yapılması Gerekenler

  • Kedinizin dişlerine zarar verecek nesnelerden uzak kalmaları sağlanmalıdır.
  • Haftada en az bir defa diş bakımlarının yapılması gerekir. Diş bakımı sonrasında diş etlerinde kanama olup olmadığına bakabilirsiniz.
  • Kediniz çok sevdiği için ödül mamaları ve atıştırmalıkları sıklıkla vermemelisiniz. Yaş ya da kuru mama haricinde verilen besinlerin miktarına dikkat edilmelidir.
  • Kedinizin mama seçimine özen göstermelisiniz. Yüksek düzeyde karbonhidrat içeren mamalar diş sağlıkları için önerilmez.
  • Veteriner kontrollerini ihmal etmemelisiniz. Her muayenede dişlerinin kontrol edilmesi ve bakım önerilerinin uygulanması gerekir.
  • Kedinizin mamasını yerken sıkıntı yaşayıp yaşamadığını incelemelisiniz.
  • Kedi diş temizleme oyuncakları alarak, kedinizin oyun oynarken dişlerinin temizlenmesine yardım olabilirsiniz. Böylece yaptığınız bakımların dışında da diş sağlığını kontrol altında tutmanız mümkündür.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu