Kedilerde Antibiyotik Kullanımı

 Kedilerde Antibiyotik Kullanımı

Kedilerde görülen bakteriyel enfeksiyöz hastalıklarında antibiyotik kullanımı önerilebilir. Antibiyotik tedavileri, vücudunda enfeksiyona neden olan organizmalar bulunan kedilerde tercih edilir. Kediler ve sahipleri antibiyotikleri sevmese de aslında tedavi için oldukça önemlidir.

Satılık scottish fold sürecinde kedinizin tüm aşılarını yaptırmalısınız. Aşıları tamamlanan kediler hastalıklardan daha iyi korunur. Özellikle Satılık scottish fold ve bakımında kedinizin bağışıklığı düşük olur. Aşılarının eksiksiz yapılması sağlıklı bir hayat sürebilmeleri için önemlidir. Antibiyotik kullanımına veteriner hekim kontrolünde başlanmalıdır.

Gereksiz ve yanlış kullanılan antibiyotikler, kediler için olumsuz etkilere yol açabilir. Antibiyotiklerin kedilerin özelliklerine ve hastalıklara göre kullanılan çeşitleri mevcuttur. Satılık scottish fold sonrasında herhangi bir hastalık durumunda her antibiyotiği kullanamazsınız.

Kedilerde Antibiyotik Nasıl Kullanılmalı?

  • Antibiyotik kullanan kedilerin susuz kalmaması önemlidir. Kedinizin bol bol su içmesine dikkat etmelisiniz.
  • Ağızdan kullanılan antibiyotikler aç karnına ya da tok karnına kullanılabilir. Kullanım şeklini veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz.
  • Bazı antibiyotikler kedinizde bulantı ve kusma gibi yan etkilere neden olabilir. Gastrointestinal sistem tahrişini önlemek için az miktarda yiyecekle birlikte alınması gerekebilir.
  • Tedavi süreciniz veteriner hekim tarafından yönlendirilmelidir. Antibiyotiği hangi miktarda ve dozda vereceğenize hekiminiz karar vermeli. Tedavinin kısa süre olumlu yanıt vermesi antibiyotik kullanımını bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Bu durum kedinizin sağlığını tehlikeye atabilir. Hastalığın iyiye gitmesi ya da ortada hiçbir belirti olmaması hastalığın tamamen geçtiği anlamına gelmeyebilir. Tam anlamıyla tedavi sağlanmadan ilaçların bırakılması, enfeksiyonun tekrarlanmasına ve antibiyotiğe karşı alınan iyi tepkilerin azalmasına neden olabilir.

 Kedilerde En Sık Kullanılan Antibiyotikler

  • Amoksisilin: Birçok bakteri türüne karşı etkili olan bir antibiyotiktir. En yaygın reçete edilen ilaçlardan biridir. İdrar yolları, deri ve yumuşak doku iltihaplarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Sıvı, tablet, kapsül ve süspansiyon şeklinde verilebilir.
  • Sefaleksin: Ciddi herhangi bir yan etkisi yoktur. Genellikle oral yolla alınır ve en sık reçete edilen antibiyotiklerden bir diğeridir. Solunum, deri, genital sistem enfeksiyonlarında ve ortopedik sorunlarda kullanılmaktadır.
  • Klindamisin: Kısa süre içerisinde başarılı bir şekilde tolere edilmektedir. Bu nedenle genellikle yavru kedilerin tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Cilt ve kemiklerde meydana gelen enfeksiyonların tedavisinde başarılı olmaktadır.
  • Enrofloksasin: Üriner sistem, prostat, solunum yolları, deri ve çeşitli sistemin enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
  • Metronidazol: Diş eti hastalığının tedavilerinde kullanılır. Bunun yanında gastrointestinal enfeksiyonlarda da tercih edilir.

 Kedilerde Antibiyotiklerin Yan Etkileri

Her ilaç gibi antibiyotiklerin de çeşitli yan etkileri vardır. Bu etkiler kediye ve antibiyotiğin türüne göre farklılık gösterebilir. Genellikle antibiyotik yan etkileri hafif şekilde seyretmektedir. Her kedi ilaçlara karşı yan etki göstermeyebilir.

Sıklıkla karşılaşılan yan etkiler ise; kusma, ishal ve deride döküntüdür. Daha az görülen etkiler ise karaciğer ve böbrek sorunlarıdır. İlaç kullanımının ardından kedinizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz veteriner hekiminizi bilgilendirmeniz gerekir.

Hekiminiz ilaç değişimi yapabilir ya da tedaviye farklı bir yön çizebilir. Yan etkileri düşünüldüğü zaman antibiyotik kullanımı, kedi sahiplerini endişelendirir. Fakat belirtiler yan etkiler her kedide görülmez. Antibiyotiklerin sayısız faydası düşünüldüğü zaman, hafif şekilde ortaya çıkan yan etkiler göze alınabilir.

Kedilerde Antibiyotik Alerjisi

Kedilerde antibiyotik alerjisi sıklıkla nadir görülen bir durumdur. Kedide görülen her reaksiyon farklı olabilir. Kaşıntı, deride döküntü, nefes alamama, ishal, ateş ve kusma gibi belirtiler olduğunda vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz. Antibiyotik dışında herhangi bir ilaç kullanımı da alerjiyi ortaya çıkarabilir.

Aşırı reaktif bir bağışıklık sistemi ve dozajın arttırılması da antibiyotik alerjisine neden olabilir. Reçetesiz ve bilinçsiz olarak satılan antibiyotiklerin kullanımı, başarı sağlayamadığınız gibi kedinizin daha fazla zarar görmesine neden olabilir. Kedinizi keyifsiz ve halsiz görmek sizin de keyfinizi kaçırabilir. Ancak bu süreçte güçlü olmanız ve gerekeni doğru şekilde yapmanız önemlidir. Kedinizin aşılarını aksatmamaya özen göstermelisiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu