Kedi sahiplenme düşüncesinde tereddüt yaşayan birçok kişi, sahiplendiği kedileri bir süre sonra sokağa atabilmektedir. Bu nedenle plansız sahiplenmeler yerine evcil hayvanların hayatınıza getireceği farklılıkları ve görevleri üstlenmek yerinde bir karar olacaktır.
Hayatınızı bir kedi ile paylaşmadan önce bazı sorularınızın cevaplarını bulmalısınız. Kedinizin beslenmesi, bakımı, kısırlaştırılması ve güvenliği gibi konuları nasıl sağlayacağınızı bilmelisiniz. Tüm bu işlemleri gerçekleştirecek yeterli vaktiniz ve isteğiniz olduğundan emin olmalısınız.
Aksi halde size ve ev ortamına alışan kedilerin sokakta hayatta kalmaları oldukça zordur. Kediler sizinle yaşamak için karar veremezler fakat siz verebilirsiniz. Bu nedenle kararınızdan emin olmak ve tüm zorlukları kabul etmek sorumlu bir davranış olacaktır.
Öncelikle kedi sahiplenme fikrinden önce gerçek bir hayvan sever olup olmadığınızı tartmalısınız. Yavru ve sevimli her canlıyı bütün insanlar sevebilir. Fakat bununla birlikte belli fedakârlıkları ve sorumlulukları da kabul etmek gerekir. Bir kedi sahiplenmeden önce sevginin yanında gelen sorumluklarında olduğunu anlamak gerekir. Evcil bir hayvan sahiplenmek ondan hiçbir zaman vazgeçmemek anlamına gelmelidir.
Kedi İhtiyaçları
Kedi beslemek, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan ve size sürekli ihtiyacı olan bir çocuğa sahip olmaktan farksızdır. Tek fark kedilerin büyüdüklerinde dahi size ihtiyaçları olmalarıdır. Bu nedenle kedinizin mamasını aksatmamak, onu devamlı taramak, kum kabını temiz tutmak ve ona vakit ayırmak başlıca sorumluluklarınızdandır. Evde ki kuralları kedinizin koymasına alışmalısınız.
Siz ona ilgi gösterdikçe kediniz her zaman sizden daha fazlasını bekleyecektir. Kediniz evin istediği yerine yatmak, istediği şekilde oynamakta özgür olacaktır. Siz her ne kadar kurallar koymaya çalışsanız da kediniz bulduğu ilk fırsatta çok sevdiğiniz koltukların üstünde uyumaya devam edecektir. Bu nedenle kedinizi koltukları tırnaklamaması için eğitmek yerine tırnak bakımını aksatmamaya çalışmalısınız.
Siz en güzel tırmalama tahtasını alsanız da kedinizi alıştırmak için emek harcamadığınız sürece o tahtayı kullanmayacaktır. Kedinizin ihtiyaçlarını karşılamak için çaba göstermelisiniz.
Kedi Bakımı
Kedi sahiplenmeden önce kedinizin her sene yaptırması gerektiği aşıları araştırmalısınız. Veteriner bakım masraflarını göze almalısınız. Kedinizin başına gelebilecek herhangi bir hastalık durumunda da ayrıca masraf yapacağınızı hesaba katmalısınız.
Hastalık durumunda kullanacağı ilaçlar da bu hesaba dâhil olmalıdır. Kedi sahiplenme sonrasında yavrunuzu eğlenmek için çeşitli oyuncaklara ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca kediniz için en kaliteli mamayı kullanmaktan yana bir şüpheniz olmamalıdır. Kedinizin tüy sağlığı için ihtiyacı olan şampuanı ve tırnaklarını kesmek için bir tırnak makası da edinmeyi unutmamalısınız. Bu gibi ihtiyaçlar kedinizin sağlığı ve mutluluğu için gereklidir.
Kediler ve Temizlik
Kediler oldukça temiz ve titiz canlılardır. Kedilerin bu özelliklerinden fedakârlık etmesini beklememelisiniz. Kedinizin kum kabından çıkan tozlar için sizin çareler üretmeniz gerekebilir. Kumunun kalitesi ya da kabının önünde kullanacağınız kedi paspası almak sizin sorumluluğunuzdadır. Koltuklara bulaşan tüyleri engellemek için kedinizi belli aralıklarla taramalı ve tüy bakımına özen göstermelisiniz.
Seyahate Çıktığınızda Kedinize Kim Bakacak?
Özellikle yavru kedi sahiplenme düşüncesindeyseniz onu devamlı evde yalnız bırakarak seyahatlere çıkamayacağınızı bilmelisiniz. Uzun soluklu tatillerden fedakârlık etmeniz gerekebilir. Kediler birkaç günden fazla yalnız kaldıklarında birçok sorunu da beraberinde yaratmış olursunuz. Biten maması ve suyu kedinin sorun yaşamasına sebep olacaktır. Bu nedenle seyahate çıkmanız gerektiğinde kedinize bakacak birini ya da onu bırakabileceğiniz bir yeri ayarlamanız gerekir. Fakat yine de uzun süre kedinizi başka bir yerde bırakırsanız büyük bir hayal kırıklığı yaşayarak sizden uzaklaşabilir.
Kedinize Vakit Ayırmak
Kedinizin sizinle vakit geçirmeye ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Kediler eğlenmeyi ve oyun oynamayı çok severler. Günde en 15 dakika kedinizle oynamalı ve onu sevdiğinizi hissettirmelisiniz. Kediler sağlıkları için de egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Taranmaktan ayrıca keyif duyarlar. Kum kabını temizlemek için de ayrıca vakit ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Siz iş dönüşü dinlemeye karar verseniz kediniz kucağınıza gelerek sizden ilgi isteyebilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmalısınız.
Kedinizi Ömürlük Sahiplenmek
Kediler sizin karar değişikliğiniz sebebiyle sokağa bırakılmayacak kadar duygu ve akıl sahibi canlılardır. Terk edilmek tıpkı insanları incittiği gibi kedileri de etkiler. Hatta depresyona girmeleri sonucu ölümlerine dahi sebep olabilir. Bu nedenle hayatınızın gerçekten bir kedi sahiplenmeye uygun olup olmadığına iyi karar vermelisiniz.
Kedinizin ömrü boyunca ona karşılıksız sevgi vereceğinizden emin olmalısınız. Hayatınızda karşılaşacağınız hiçbir zorluk kedinizden vazgeçmek için bir bahane oluşturmamalıdır.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu