İş Bulmak Neden Bu Kadar Zor?

 İş Bulmak Neden Bu Kadar Zor?

Ciddi bir süredir iş arıyorsanız, bu günlerde iş bulmanın ne kadar zor olduğunu anlıyorsunuzdur. Belki de düşündüğünüz kadar istihdam edilebilir olup olmadığınızı merak edebilirsiniz. İnanın ki, yalnız değilsiniz. Milyonlarca başka iş arayan da aynı hayal kırıklıklarını yaşıyor.

Ne yazık ki, birçok iş arayan bu yıl iş bulmanın muhtemelen aynı derecede zor olacağını düşünüyor. Şu anda iş bulmanın neden bu kadar zor olduğunu anladıktan sonra, başarı şansınızı artırmak için adımlar atabilirsiniz.

Neden iş bulmak çok zor?

Özellikle kapak mektubunuz ve özgeçmişiniz göz ardı edildiğinde, iş kurullarına bakmak ve tüm o açık pozisyonları görmek sinir bozucu olabilir. Ve herhangi bir şehrin iş bölgesinden geçerken gördüğünüz tüm bu ’Yardım Aranıyor’ işaretlerini görmezden gelmek de zor. Sonuçta, çalışana ihtiyacı olan bu kadar çok şirket varsa, neden ihtiyacınız olan görüşmeleri yapamıyorsunuz? Nasıl oluyor da özgeçmişiniz zaman geçtikçe geçiliyor? İş bulmak neden bu kadar zor?

İlk olarak, bir şeyi kabul edin; birçok şirket ve işe alım yöneticisinin tüm bu iş pozisyonlarını doldurma niyeti yoktur. Birçoğu içeriden terfi eder. Diğerleri, pozisyonlar açıldığında başvurabilecekleri potansiyel adaylardan oluşan bir rezervuar oluşturmak için düzenli olarak özgeçmiş talep eder.

Sonuç olarak, iş piyasası ilk bakışta göründüğü kadar geniş olmayabilir.  Kısacası, iş aramanızın diğer iş arayanlardan daha zor olduğunu düşünmeyin. Gerçek şu ki, hepiniz sınırlı bir iş havuzu için rekabet ediyorsunuz.

Neden birçok aday iş bulamıyor?

İş bulmanın bu kadar zor olmasının başka nedenleri de var.

  1. Şirketler aşırı derecede seçici

Şirketler efsanevi bir “mükemmel aday” arıyor. Birçok iş tanımının hızlı bir incelemesi, çok çeşitli kategorilerde çok çeşitli becerilere ve deneyime sahip tecrübeli, yüksek eğitimli bir uzmanın resmini çizecektir. Eğer bu adaylar varsa, tüm bu pozisyonları doldurmak için yeterli değildir. Bunun yerine, işverenlerin mükemmel nitelikler listesindeki en çok kutuyu işaretleyen adayları bulması gerekiyor.

İş piyasasının değiştiğini kabul etmek de önemlidir. Onlarca yıl önce, işverenler, onları ömür boyu çalıştırma niyetiyle adayları işe alırdı. Bu işe alımları uzun vadeli yatırımlar olarak görmüşlerdi. Bu, yeni bir işe alım şansı yakalayabilecekleri, o kişiyi eğitebilecekleri ve zaman içinde yatırımlarından geri dönüş alabilecekleri anlamına geliyordu.

Bugünlerde bu dinamik önemli ölçüde değişti. Çoğu çalışan, kariyerleri boyunca işten işe geçer. Şirketler artık çalışanlarına eskisi kadar sadık değil. Değişen bu ilişki nedeniyle, işverenlerin işe alım yatırımlarından anında geri dönüş almaları gerekiyor.

Bu, onları kimi işe alacakları konusunda her zamankinden daha seçici olmaya yöneltti. Firmaya anında değer sağlayabileceğinizi bilmeleri gerekiyor.

  1. Aday Takip Sistemlerine Girme

Aday takip sistemi veya ATS, işverenlerin %90’ından fazlası tarafından özgeçmiş gönderimlerini ayrıştırmak ve sıralamak için kullanılan bir araçtır. ATS, özgeçmiş tarama yazılımı, bir özgeçmişi iş deneyimi, beceriler, eğitim ve diğer ilgili bilgiler için taramak üzere tasarlanmıştır.

Birçok çalışan için, ATS, dijital çağda iş bulmanın önünde gerçek bir engel olabilir. Bu başvuru takip sistemleri, anahtar kelime kullanımına dayalı olarak özgeçmişleri taramak için kullanılır. Evet, insanların başka insanları işe alması tartışılabilir bir yol ama aynı zamanda talihsiz bir gerçektir.

Bir ATS’nin bir özgeçmişi nasıl taradığının yeterince farkında olmayan iş arayanlar, bu engeli aşmayı zor bulabilirler. İşe alınma şansınızı arttırmak için özgeçmişinizin ATS uyumluluğu gözetmelisiniz.

  1. Güncel olmayan özgeçmişlere güvenmek

İş aramakta zorluk yaşayanlar için sorun özgeçmişleri kadar basittir. İşverenler, kalabalığın arasından sıyrılan özgeçmişler arıyorlar, bu nedenle bu eski, modası geçmiş özgeçmişler bugünlerde en iyi seçenek değil.

İş bulmak söz konusu olduğunda, başarılı adayların çalışan olarak değerlerini etkin bir şekilde sergileyen özgeçmişleri olacaktır. Ne yazık ki, günümüzün iş arayanlarının çoğu, bu tür bir özgeçmişin nasıl oluşturulacağı konusunda hiçbir fikre sahip değil! Bu yüzden cvmaker sitesi gibi bir siteden iyi bir özgeçmişin nasıl hazırlanacağınızı bulabilir ve iddialı özgeçmişlerle öne çıkabilirsiniz.

Örneğin, özgeçmişiniz hala bir işe alım yöneticisinin dikkatini çekmek için objektif ifadeye dayanıyor mu? Eğer öyleyse, bu büyük bir hata olabilir. Özgeçmişle ilgili objektif ifadeler, işverenin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğinizden ziyade kariyerinizden ne istediğinize odaklanır.

Bunu bir saniye düşünün. O işverenin yerinde olsaydınız, bu yaklaşım size çekici gelir miydi? Bu adayın ekibinize nasıl değer katabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz, değil mi?

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu