İlk Kez Site Kuracaklara Özel Rehber

 İlk Kez Site Kuracaklara Özel Rehber

İlk kez bir web sitesi oluşturmanın zor ve karmaşık olacağını sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Sıfırdan bir web sitesi oluşturmak üç küçük adıma bağlıdır: Hosting, Domain ve CMS. Daha önce bu terimleri duymamış olmanız, elbette ki bu adımların zor olduğu anlamına gelmez. Hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan site kurmanın son derece basit olduğunu anlamak için açıklamalarımıza göz atmanız yeterli:

Hosting

 

Bir web sitesi sahibi olmak istediğinizde atmanız gereken ilk adım içeriğinizin barındırılmasını ve sitenizin yayında kalmasını sağlayacak bir hosting sağlayıcısı seçmektir. Peki hosting nedir?

Hosting barındırma ve ev sahipliği yapmak anlamına gelir. Web siteleri, sunucu adı verilen özel bilgisayarlarda barındırılır. Sürekli internet bağlantısına sahip olması gereken, kesintisiz çalışabilecek şekilde tasarlanan ve korunan bu güçlü bilgisayarlar, hosting sektörünün kalbidir. Web sitelerini sunucularında konuk eden, ağırlayan, hosting şirketleri, sunucular üzerinde siteniz için alan kiralamanıza olanak tanıyarak tümüyle bir sunucuyu satın alma maliyetinden ve sunucunun kesintisiz çalışması için almanız gereken dev sorumluluklardan kurtulmanızı sağlar.

Kişisel web sitelerinden e-ticaret sitelerine kadar çok sayıda web sitesi türü söz konusu olduğundan her sitenin işlemci, depolama alanı ve RAM gibi sunucu kaynaklarına duyduğu ihtiyaç farklıdır. Bu nedenle farklı oranlarda sunucu kaynağı bileşenleri farklı fiyatlarla hosting paketi denen planlar dahilinde satışa sunulur. Peki hangi hosting paketini almanız gerektiğini nereden bileceksiniz?

İlk kez site kuranlar için en uygun fiyatlı ve en popüler seçenek Linux Hosting planlarıdır. Sitenizin türü konusunda hosting sağlayıcınızın satış temsilcisiyle görüşerek Linux hosting paketlerinden hangisinin siteniz için daha uygun olacağını netleştirebilirsiniz. Zamanla sitenizin ihtiyaçlarının değişmesi veya trafiğinin artması durumunda hosting paketinizi yükseltebilirsiniz.

Domain

 

Bir web sitesinin kurulabilmesi için hosting kadar gerekli olan bir bileşen daha söz konusudur; domain yani web sitenizin adresi. Alan adı olarak da bilinen domain, site sahibi tarafından belirlenir ve genellikle hosting sağlayıcıları hosting paketi alırken domain kaydı yapmaya da olanak tanır.

Alan adınıza karar vermeden önce domain sorgulama araçları ile siteniz için belirlediğiniz domain alternatiflerinin müsait olup olmadığını, daha önce başkası tarafından alınıp alınmadığını kontrol etmeniz önerilir. Böylece belirlediğiniz isim müsait değilse alternatifleri düşünmek zorunda kalmadan hosting ve domain işlemlerini sadece birkaç dakikada tamamlayabilirsiniz.

CMS

Sitenizin içeriğini oluşturacağınız, yazılarını yazıp görsellerini ekleyeceğiniz platform; içerik yönetim sistemi yani CMS olarak bilinir. Tüm Dünya’da en çok kullanılan CMS; ücretsiz olması ve kullanım kolaylığı nedeniyle WordPress’tir. Yani içerik yönetim sistemi olarak WordPress’i kullanmaya karar verdiğinizde siteniz için domain ve hosting dışında başka bir bileşene başlangıç aşamasında bütçe ayırmanız gerekmez.

İlk kez site kuranlar bile hiç bir teknik bilgi gerektirmeyen WordPress ile profesyonel görünen bir web sitesine kavuşabilir. Çoğu hosting paketi birkaç tıklama ile WordPress’i kurmanıza olanak tanır. Bu adım ilk yazınızı yayına almanız için her şeyin hazır olduğu son adımdır. Sonrasında binlerce ücretsiz WordPress eklentisi ve temasıyla sitenizin tasarımı ve işlevselliği için zevkinize göre düzenlemeler yapabilirsiniz.

İlk Kez Web Sitesi Sahibi Olacaklar için Neden Linux Hosting Önerilir?

 

Yeni bir site kurma sürecindeyseniz daha önce duymadığınız birçok terimle karşılaşmanız muhtemel. Linux Hosting de bunlardan biridir. Araştırmalarınız ve tavsiyeler hosting seçimi yaparken yeni başlayanlar için Linux Hosting’in ideal seçim olduğu noktasında birleştiğinde, bilmeniz gereken şudur: Sunucular tıpkı akıllı telefonlar gibi işletim sistemleri ile çalışır. Sunucularda kullanılan en popüler işletim sistemleri Linux ve Windows’tur. Yani bir sunucuya işletim sistemi olarak Linux yüklendiğinde o sunucu üzerinde site barındırmak; Linux Hosting olarak adlandırılır.

ASP ve PHP; web sayfası oluşturmaya yarayan programlama dilleridir. Örneğin WordPress PHP tabanlı bir yazılımdır. Linux hosting; PHP, Perl ve MYSQL’i destekler. Windows hosting; .Net, PHP, ASP, Sharepoint, Visual Basic, MS Access ve MS SQL’i destekler.

Peki Linux’u bu kadar cazip kılan nedir?

  • Linux hosting paketleri Windows hosting paketlerinden daha uygun fiyatlıdır çünkü Linux, açık kaynaklı bir yazılımdır, ücretsizdir. Yani sunucularda kullanmak için lisans ücreti satın almaya gerek
  • Linux, Windows’tan daha güvenlidir. Bugüne kadarki en büyük siber saldırıların çoğundan büyük ölçüde zarar görmeden çıkabilmiştir. Açık kaynak doğası, güvenlik açıklarının hızlı bir şekilde bulunup düzeltilmesinde
  • Linux, kullanıcıları hakkında çok az veri toplar ve sistem özelleştirilebilir olduğundan, güvenmediğiniz herhangi bir yazılımdan dilediğiniz zaman kurtulabilirsiniz. Windows kullanıcıların profilini çıkarmak için çok daha fazla bilgi toplar ve bu da mahremiyet eksikliği anlamına
  • Linux sisteminin modülerliği, programcıların kendi çözümlerini sıfırdan oluşturabilmelerine olanak tanır.
  • Linux sadece yepyeni cihazlar için kullanışlı bir işletim sistemi değildir, aynı zamanda daha eski sistemlerde bile unutulmuş donanımı canlandırabilmenizi sağlar. Bu, birçok işletme için önemli olmasa da programcıların eğitimleri açısından işlevseldir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu