BRİTİSH SHORTHAİR SAĞLIK PROBLEMLERİ

 BRİTİSH SHORTHAİR SAĞLIK PROBLEMLERİ

British Shorthair kediler dünyada tanındığı gibi ülkemizde de en çok tercih edilen evcil kedi ırklarından biridir. Bütün kedilerde olduğu gibi British Shorthair kedilerde de genetik sağlık problemleri gelişmesi olasıdır. Safkan kedilerin ırkları gereği genetik sorunlar yaşama ihtimalleri bulunmaktadır.

British Shorthair kedi de bir çeşit İran kedisidir. Bu nedenle British Shorthair kediler İran kedileri ile aynı çeşit sağlık sorunlarına sahiptirler. Satılık British Shorthair kedilerinin fiyatlarının yüksek olması herhangi bir sağlık problemi yaşamayacakları anlamına gelmemektedir. British Shorthair fiyat ortalamaları, tamamen bu kedi ırkının eşsiz görünümleri ve karakter yapıları ile ilgilidir.

British Shorthair Hipertrofik Kardiyomiyopat

British Shorthair kedi ırkında görülen önemli ve genetik kodlu hastalıklardan biridir. Hipertrofik kardiyomiyopat rahatsızlığına sahip kediler oldukça sağlıklı görünebilirler. Bazı kediler ise konjestif kalp yetmezliği belirtileri göstermektedir. Kediniz oyun oynarken cansız ya da neşesiz görülebilir.

Hareket ettiği anlarda nefes nefese kalabilir. Kedinizin akciğerlerinde sıvı birikimi söz konusu olabilir. Kalbin pompalama gücü oldukça zayıftır. Kedilerin kalp kas duvarları zaman içerisinde zayıflar ve gerekli miktarda kan pompalayamaz. Zamanla böbrekler vücutta su ve tuz tutulumu yaparak tepki göstermektedir. Hipertrofik kardiyomiyopat rahatsızlığı kan pıhtı oluşuma neden olabilmektedir. Henüz bir tedavisi bulunmamaktadır.

British Shorthair Kedi Irkında Polikistik Böbrek Hastalığı

Böbreklerde 1 mm ve daha büyük çaplı, içi sıvı dolu kistler ile kendini belli eden bir böbrek hastalığıdır. Önceden sadece İran kedilerini etkilediği bilinen bu rahatsızlık aslında British Shorthair kedileri de dahil tüm İran kedilerini etkilemektedir.

Polikistik böbrek hastalığı kedilerde 7 yaşına kadar herhangi bir problem yaratmayabilir. En tipik belirtileri ise çok su içme, sık idrara çıkma, iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizliktir. Elle muayene, radyografi ve ultrasonografi gibi yöntemler ile teşhisi mümkündür. Erken teşhisi önemli olduğu için özellikle British Shorthair yavru kedilerin 6 ayda bir kontrol olmaları önerilmektedir.

British Shorthair Üriner Sistem Hastalığı

Pek çok British Shorthair kedi sahiplenme yapanların kedinin ölümüne sebebiyet verecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon ve idrar torbası içerisinde biriken mineraller sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Hastalığın erken teşhisi tedavi sürecinin kısa sürmesini sağlamaktadır. Kedilerin idrar yollarında biriken mineraller zaman içerisinde kristalleşip taş oluşumlarına neden olabilir. Oluşan taşlar üriner sistemlerinin tahriş olmasına sebep olacaktır. Kedilerin idrar yaparken zorlanmaları ve idrarlarında görülen kan üriner sistem hastalıkları yaşadığının belirtisi olabilir.

British Shorhair Kedilerde Metafizal Osteopati

British Shorthair kedilerde rastlanan ve normal yürümelerine engel olan bir kemik hastalığıdır. Kedilerin oldukça fazla acı çekmelerine neden olmaktadır. Genellikle kedilerin uzuvlarını etkilemektedir. Kedilerin yürürken acı ile miyavlamaları ve az hareket etmeleri size bu hastalığı yaşadıklarını düşündürebilir.

British Shorthair Kedilerde Retinal Atrofi ve Dejeneratif Retina Hastalığı

Kedilerde ilk başlarda görme kaybına ve ardından körlüğe neden olabilecek bir hastalıktır. Retina hücrelerinin erken bozulması ile oluşmaktadır. Retina hücreleri bozulduğunda görme yetisi kaybolur. Çünkü retinaya ulaşan ışığın bir görüntü üretmesi mümkün olmamaktadır.

Kediler başlangıçta geve görüşlerini kaybederler. Ardından görme yetileri azalarak tamamen kaybolur. Hücrelerin değişimini ve bozulmasını yavaşlatmak ya da engellemek için herhangi bir tedavi mevcut değildir.

British Shorthair Kedilerde Katarakt

Kedilerde katarakt, göz merceğinin bulutlanması ve tamamen opak olması durumudur. Bu rahatsızlık kedilerin görüş kalitesini oldukça olumsuz etkiler ve zaman içerisinde körlüğe neden olur. Katarakt rahatsızlığı, British Shorthair kedilerde kalıtsal olarak meydana gelen bir durumdur. Cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi mümkündür.

British Shorthair Kedilerde Eritrosit Pirüvat Kinaz Eksikliği

British Shorthair kedilerde meydana gelen bir çeşit anemi çeşididir. İlerici derecede zayıflık, sarılık, ishal, kilo kaybı ve abdominal bölgede oluşan şişlik gibi belirtiler görülebilir. Eritrosit pirüvat kinaz eksikliği geç teşhis edilmesi ve tedavi uygulanmaması sonucu ölümcül sonuçlar doğurabilir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu