Bireysel Emeklilik ile ilgili merak edilenleri cevapladık.

 Bireysel Emeklilik ile ilgili merak edilenleri cevapladık.

Son birkaç yıldır ülkemizin gündeminde özellikle %25’lik devlet katkısı gibi bir teşvik unsurunun da devreye girmesiyle birlikte bireysel emeklilik furyası başladı. Halihazırda sigortalı bir işte çalışanların sigorta primleri emekliliğe esas teşkil edecek şekilde zaten yatırılıyor. Ancak bireysel emeklilik dediğimiz olay adından anlaşılacağı üzere tamamen bireysel, isteğe bağlı ve kişinin doğrudan kendisini ilgilendiren bir durum.

Ancak elbette bireysel emekliliği bu kadar kolay tanımlamak çok doğru olmaz. Bireysel emeklilik nedir, nasıl başvurulur ve bireysel emeklilikte en iyi banka gibi sorular bireysel emeklilikle ilgili en çok merak edilen konuların başında geliyor. Biz de bunlara sırasıyla cevap vererek genel hatlarıyla bireysel emekliliğin ne olduğunu belirtmek istedik. Uzatmadan başlıyoruz.

En genel hatlarıyla bireysel emeklilik nedir?

Bireysel emeklilik en genel hatlarıyla halihazırda aktif olarak çalışan kişilerin emekliliğine esas teşkil edecek zorunlu sigorta primlerinin dışında tamamen isteklerine bağlı olarak istedikleri bir miktar primi aydan aya ödeyerek açtırdıkları hesaplarında biriktirdikleri ve belli şartlar dahilinde o şartlar gerçekleştikten sonra ek katkılarla da bu birikimini emekliliğinde değerlendirmek üzere açtıkları çok uzun vadeli banka hesabı olarak görülebilir.

Bu noktada bireysel emeklilik sistemini sosyal güvenlik sisteminden tamamen farklı bir konuma koymak gerekmektedir. Zira bireysel emeklilik, sosyal güvenlik sisteminden farklı tasarruflar sunar.

Bireysel emeklilikle ilgili bilinmesi gereken ilk nokta bu sistemin sosyal güvenlik sistemine benzer şekilde sağlık hizmeti sunmadığıdır. Bireysel emeklilik hesabınızın olması size sağlık güvencesi sunmaz. Bu özelliğiyle sosyal güvenlik ile ilgili bir ek katkı sunmasını bireysel emeklilikten beklememek gerekir.

Devlet Katkısı nedir? Kimler yararlanabilir?

Bireysel emeklilik denildiğinde akla gelen ilk sorulardan biri bu bireysel emeklilik sisteminde devletin verdiği %25’lik katkı payı nedir? Bu katkı payını alabilmenin şartları nelerdir?

Bireysel emeklilik sistemini düzenleyen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu hükümleri uyarınca 18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir bankanın sunduğu bireysel emeklilik hesabından hizmet alan herkese aylık ödedikleri miktarın %25’i de ek olarak devlet tarafından bir ödeme gerçekleştirilmektedir.

Ancak bireysel emeklilik hesabına sunulan devlet katkısını almanın belli şartları vardır. Bu şartlar uyarınca devlet katkısından faydalanabilmek için kademeli bir hak ediş politikası takip edilmektedir.

Buna göre bireysel emeklilik sisteminde en az 3 yıl kalmak devlet katkısının bu kademeli oranlarından faydalanabilmenin ön şartıdır.

Bireysel emeklilik sisteminde 3 yıl kalanlar, 3 yılın sonunda devlet katkısı olarak belirtilen miktarın %15’ini, sistemde 6 yıl kalanlarsa %35’ini alabilmektedir. Sistemde 10 yıl düzenli olarak ödemesini yapanlar ise devlet katkısının %60’ına hak kazanmaktadır. Gerçekten emekliliğe hak kazanan veya yasal sebeplerle emekli olan kişilereyse sistemde biriken paranın tamamı ödenmektedir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde en iyi banka hangisi?

Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili en çok sorulan sorulardan birisi de bireysel emeklilikte hangi bankayı tercih etmeliyim sorusu.

Bu noktada elbette her bankanın kendi bireysel emeklilik politikaları vardır. Ancak birçoğunun üç aşağı beş yukarı aynı politikaları güttüğü de yadsınamayacak bir gerçek. Uygulamadaysa daha çok maaşın alındığı banka ile çalışmaya devam edilmektedir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu